Hauriem de ser conscients, que se'ns estan omplint els parlaments europeus de neonazis, amb clara vocació de nazis, això passa en una UE que va dir néixer per combatre precisament els estralls d'aquesta ideologia que reneix a mans dels seus dirigents. Als EUA, un pertorbat ultradretà com Donald Trump va de pet cap a la Casa Blanca i el que això significa, recolzat per votació popular que, com a l'Alemanya de Hitler escolta el que vol escoltar, traient el pitjor d'ells mateixos com a societat. 
Espanya també llança els seus propis monstres creats per la desraó i la podridura ètica incrustats en el cos de l'Estat. La cobdícia i el despropòsit arrosseguen a milers de ciutadans desemparats, enfonsats en el fang d'una terra de ningú, que és de tots, mentre només uns pocs voluntaris els donen ajuda sense mans ni mitjans suficients i a la que es descuiden encara els empresonen o acusen de col·laborar amb les mafies, quan les mafies són ells, els acusadors. 

Una banda d'indigents mentals pobla l'escenari polític i mediàtic d'Europa. El desvergonyiment intel·lectual en diu el sociòleg Ignacio Sánchez-Cuenca, fart, com diu Rosa Maria Artal, i tants altres, no dubta a situar el focus sobre ídols de pandereta i les sentències d'una lliçó del que no s'ha de fer en aquesta societat atordida. 

Fa vergonya aliena escoltar polítics que acusen a altres dels seus propis errors, amb un desvergonyiment que talla l'alè. A vacus comentaristes entestats en alimentar la cerimònia de la confusió, amb sortida als interessos que representen i de qui els paga. Enquestes reiteradament inversemblants. L'embut, sempre l'embut, com a guia de tracte ideològic. És impossible rebatre o centrar cada estupidesa o dard enverinat llançat per embolicar més la troca. Identificar els peus que coixegen i marquen el pas tort. I, mentrestant, passa la vida i no deixen d'augmentar les greus ombres que planen sobre nosaltres. 

Va nèixer la UE per evitar que mai més es repetissin fets com els de l'Alemanya de Hitler, i ja hi tornem a ser, seguim sense aprendre de la història, que inexorablement es repeteix, i el pitjor, és que com passa amb els votants de Donald Trump, a molts ciutadans europeus el discurs xenòfob, l'acció excloent contra els migrants, ja els hi està bé, perquè en el fons, els seus Governants els diuen el que volen escoltar.

No nomès naufraguen barques i barquetes a la Mediterrània, naufraga tambè la mateixa Europa que pretén guardar la roba i resulta que no sap nedar, i que acabarà ofegada en els seus prois vòmits.