La paperera Ence acaba de renovar per altres tres anys a l'exministra d'Agricultura amb Aznar, Isabel Tocino, a la qual va fitxar al març de 2013 com a consellera independent: 794.000 euros per estar en quatre cotitzades.
Menys de dos mesos després que el Govern en funcions ampliés per altres 60 anys la llicència de la seva fàbrica de pasta de paper a la Ria de Pontevedra, Ence ha renovat com a consellera per altres tres anys (fins 2019) a Isabel Tocino, ministra d' medi Ambient durant la primera legislatura de José María Aznar (1996-2000). La seva reelecció permetrà Tocino, sense experiència en el món de l'empresa abans d'entrar en política (va ser diputada des de 1983 fins 2002), continuar com la expolítica millor pagada de la borsa espanyola.
D'entre les poques dones que van passar per la cosa pública i que actualment presten serveis com conselleres d'una cotitzada espanyola (altres noms són els de la socialista Cristina Garmendia o la popular Ana Palacio), Tocino és la més ubiqua, a l'estar present en quatre consells d'administració a la vegada, i la que més cobra. La també consellera electa del Consell d'Estat des de l'any 2008, doctora cum laude en Dret Nuclear, compatibilitza la seva presència en els màxims òrgans de gestió del Banc Santander, Enagás (on coincideix amb l'esmentada Ana Palacio), Ence i Naturhouse.
La seva retribució agregada com a consellera en aquestes quatre empreses va pujar el 2015 a 794,000 euros, dels quals la major part (590.000 euros) va procedir del banc que presideix Ana Patricia Botín, del qual és consellera des de març de 2007. D'Ence va rebre 87.000 euros. D'Enagás (on va ser col·locada en 2014 a instàncies de l'actual Govern, accionista de la companyia), altres 81.000 euros; i en el grup de productes dietètics, altres 36.000 euros.
Tocino, que la setmana passada va celebrar el seu 67 aniversari, s'embutxaca pels seus consells més que, per exemple, un altre ex del Govern Aznar en tasques executives, el president de Red Eléctrica (REE), José Folgado.
Ence va comunicar dimecres a la nit a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la reelecció de Tocino com a consellera independent, càrrec que ocupa des de març de 2013. La proposta va ser aprovada en la Junta d'Accionistes d'Ence i estava recollida en el ordre del dia comunicat el passat 12 de febrer, dues setmanes després que el passat 25 de gener el Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient adoptés la polèmica decisió d'indultar la planta, que ha propiciat la declaració de Mariano Rajoy com a 'persona non grata 'per part de la qual sempre ha considerat la seva ciutat, Pontevedra.
La comissió de nomenaments i retribucions d'Ence havia "valorat de forma molt positiva la qualitat i la dedicació de la Sra. Tocino Biscarolasaga com a consellera independent des de la seva incorporació al consell el 2013 i com a membre del comitè d'auditoria i de la comissió assessora de política forestal i regulatòria ", segons el preceptiu informe penjat a la web de la companyia.
Els principals accionistes d'Ence, l'antiga Empresa Nacional de Cel.luloses, privatitzada el 2001 pel Govern d'Aznar, són l'empresari Juan Luis Arregui (exvicepresident d'Iberdrola i fundador de Gamesa), amb un 26,453%, i Alberto Cortina i Alberto Alcocer ('Els Albertos'), amb un 9,904%. L'empresa té a altres dos expolítics del PP en el seu consell: José Carlos del Álamo, que va ser conseller de Medi Ambient de la Xunta de Galícia entre 1997 i 2003 amb el que va ser gran valedor de Tocino al PP, Manuel Fraga, i Pascual Fernández, conseller a proposta de 'Els Albertos' des de maig de 2005.
El de Fernández és un cas de porta giratòria de llibre, ja que va fitxar per Ence només un any després d'abandonar el Govern d'Aznar, on va ser secretari d'Estat d'Aigües i Costes (dins el Ministeri de Medi Ambient) entre 2000 i 2004. amb la normativa actual (vigent des de 2006), aquest fitxatge seria il·legal, ja que estableix un mínim de dos anys perquè un exalt càrrec pugui administrar una empresa els negocis hagi regulat. eldiario.es
Isabel panceta es una de las personas que peor me caen de todo el panorama político, la falta de decencia de una ministro de Medio Ambiente al fichar por este tipo de empresas es vergonzosa, por no hablar de los de Industria y energía por las eléctricas, mientras siguen chupando , eso si, de nuestros riñones.
ResponEliminaY luego que se nos sube la sangre al campanario... y se extrañan, ya esta bien...
pa pegarle fuego a todo, Daniel.... ¡Ah! en catalán és Isabel Cansalada.
ResponElimina