Avui cau un avió, col·lideixen dos cotxes, es produeix una conflagració domèstica, i hi ha uns quants difunts: els titulars dels diaris en diuen "tragèdies". Malament! "E són dites tragèdies per ço com contenen dictats plorosos de crueltats de Reis e de grans prínceps..." Antígona era Antígona, i Èdip era Èdip, i els fantasmes de Shakespeare portaven corones. El vocabulari es deteriora...., i és que a vegades Joan Fuster filava massa prim. Antígona o Èdip, són personatges inventats com els fantasmes de Shakespeare i per tant no poden patir tragèdies, més això de les malvestats que els hi facin als personatges els seus autors.
Abans-d'ahir va volcar un autobús a l'AP7 a Freginals i varen morir 13 noies, això és una tragèdia, però ho és pels pares, familiars i amics de les víctimes, per la resta és una notícia més de mort de les que en rebem unes quantes cada dia i que aviat haurem oblidat. Portades de diaris, ocupació abusiva del telenotícies, tertúlies plenes d'observacions no sempre assenyades, i tot, pel que ha estat un accident, un accident d'una societat opulenta i insolidària.
No entenc del tot a què se li pot dir, que és o que ha estat una tragèdia, ben mirat no deixen de ser accidents o incidents. Tenim la mania de donar-nos massa importància i magnificar el nostre entorn o fins i tot la mort, i en això si tenia raó Fuster, el llenguatge es deteriora i de qualsevol incident o accident se'n diu a la lleugera tragèdia.
Tragèdia o drama, és la situació dels milers de refugiats que tenim amuntegats per Europa o a Turquia on els estan retornant sense cap condició ni garanties aquests estats que s'omplen tant la boca de solidaritat i ajuda al proísme; tragèdia és els pares que varen fugir de l'horror de la guerra de Siria amb els seus fills i resten atrapats en terra de ningú, en qualsevol campament i sense cap condició higiènica ni alimentària, i el que és pitjor, atrapats en un cul de sac del qual no saben si en podran sortir, ni com s'ho faran.
Tragèdia és la situació a molts països de l'Àfrica, una situació que no sembla s'hagi de reparar, o els països sotmesos als animals de Boko Haram, o altres grups islamistes.

Hi ha moltes tragèdies en aquest món sobre les que hi passem de puntetes. Preferim plorar, lamentar-nos de les nostres tragèdies, que ni tan sols són nostres, sinó dels veïns.