Podria semblar que aquesta noticia hauria d'anar directament a Collonades, si no fos que és més que una collonada, es tracte d'una cacicada o quelcom pitjor.... Roma no paga als traidors, pero el Ministre sí, encara que estiguin imputats per difamació....

"Fernández Díaz ha nomenat comissari honorari de la Policia a Francisco Marhuenda. El ministre exerceix en funcions des de fa 4 mesos i un tribunal acaba de ratificar una condemna al director de La Razón per intromissió a l'honor d'un comissari. 

El director del diari de La Razón, Francisco Marhuenda, ha estat nomenat comissari honorari de la Policia Nacional per decisió del ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, han informat a eldiario.es fonts policials. El reconeixement al periodista es produeix a punt de complir quatre mesos del Govern en funcions i quan unes noves eleccions generals s'albiren per al proper mes de juny.

  • La Llei Orgànica 9/2015, de Règim de Personal de la Policia Nacional, estableix en el seu article 86.2 que "la distinció de membre honorari de la Policia Nacional podrà atorgar-se a aquelles persones que, sense haver pertangut a l'esmentat Cos, s'haguessin distingit per els mereixements contrets en virtut de la tasca realitzada a favor del mateix ".


L'expedient en el qual es recullen els mèrits per rebre la distinció és intern i no es fa públic, pel que resulta impossible conèixer quines actuacions ha protagonitzat l'agraciat per rebre-la. La setmana passada, l'Audiència de Barcelona va ratificar, en segona instància, la condemna a Marhuenda per intromissió a l'honor d'un comissari de la Policia Nacional, ja retirat, Narcís Ortega, al qual des de les pàgines de La Razón es va acusar d'haver intervingut per arxivar una investigació contra l'agència de detectius Método 3 quan era cap superior de Policia a Catalunya.

Fins l'any passat, aquest tipus de nomenaments estaven regulats per un Reial Decret de 1975 en el qual es recollia que el comissari honorari seria nomenat pel Consell de Ministres a proposta del titular d'Interior. No obstant això, la Llei de Règim de Personal ha derogat aquest decret i, encara que coincideix en gairebé tots els extrems amb ell, no aclareix de qui depèn proposta i nomenament. En qualsevol cas, les fonts consultades atribueixen a Fernández Díaz expressament la decisió de reconèixer a Marhuenda.

Ministre i periodista no oculten la seva antiga amistat. Tots dos procedeixen del PP català, van treballar junts a Gènova i pertanyen al cercle íntim de Mariano Rajoy, de qui Marhuenda va ser cap de gabinet en l'etapa de ministre d'Administracions Públiques i director general de Relacions amb les Corts quan l'avui president en funcions va exercir com a ministre de Presidència.

Durant l'etapa de Fernández Díaz com a ministre de l'Interior, La Razón s'ha distingit pel seu suport sense fissures a les actuacions del departament en general i del seu titular, en particular. Amb independència de les informacions publicades, és freqüent trobar a Fernández Díaz en Les cares de la notícia, un apartat de la secció d'Opinió del diari. En ella apareixen cinc fotos d'altres tants protagonistes de l'actualitat, acompanyades d'un breu text i una fletxa cap avall o cap amunt, com passa sempre amb el ministre.

Una cosa idèntic passa en aquesta secció amb el director adjunt operatiu de la Policia, Eugenio Pino, l'home que ha dirigit de facto el Cos durant aquests quatre anys i al que es considera en el seu si l'artífex de l'estratègia policial contra l'oposició, ja siguin els independentistes catalans o el partit Podem.

Marhuenda, imputat

Francisco Marhuenda està imputat des d'octubre de 2014 per publicar en portada les fotos de 33 jutges que havien signat un manifest a favor de la consulta a Catalunya. D'aquestes fotos, 22 procedien de l'arxiu policial del DNI. En la causa estan imputats també diversos comandaments policials.

Centenars de persones alienes a la Policia Nacional són distingides cada any amb la Medalla al Mèrit Policial amb Distintitivo Blanc, coincidint amb el Dia de la Policia. Es tracta d'un reconeixement sense assignació econòmica a membres de la societat civil que han destacat, segons el parer d'Interior, per la seva contribució a la tasca de la Policia. No obstant això, el nomenament de comissari honorari per una persona aliena al Cos és molt restringit, tant que es ve escollint a una persona a l'any i l'acte es celebra a qualsevol moment.

El diari La Razón va publicar el 12 de juny de 2015 a portada la foto de dos comissaris, alts càrrecs de la Policia en temps del PSOE, reunits en una cafeteria amb el diputat socialista Antonio Trevín. La publicació va ser l'argument del número dos de la Policia, Eugenio Pino, per destituir a tots dos de les destinacions que tenien en aquell moment. eldiario.es