DE LA IGNORÀNCIA


Li ho comentava a Josep a ran de l'escrit d'ahir sobre la Causa de Dancausa que ja no és causa, pero si en queda l'efecte. Ho vaig publicar a ran de que Shakira fa un parell d'anys grabés boig per tu en català i el que li va arribar a caure per aquest fet....

....Voldria explicar un parell d'anècdotes que ja vaig comentar al seu dia, una personal i l'altra que li va succeïr a Carles Francino a la SER que demostren la ignorància palesa vers el català a Espanya:

 • "1.- Fa anys en una Empresa on treballava, tenien un representant o delegat a Madrid, era aquest una bellíssima persona, educat, correcte i molt agradable. Alguna tarda em convidava a prendre cafè a casa seva i hi pujava també Fernando Vizcaino Casas (ja desaparegut), preníem cafè i jugàvem al dominó, o a les cartes. De vegades amb Vizcaino Casas perquè no ens entengués fèiem algun comentari sobre el joc en català/valencià, i aixó al Laureano que així es deia l’home el mosquejava.
 • Un dia, no va poder més i va saltar: “és que vosotros hablais en catalán solo para que no se os entienda, por eso lo habeis inventado, seguro que con vuestra familia y amigos en la intimidad no lo hablais”.
 • Varem haver de posar-nos seriosos, i haig de dir que Vizcaino Casas va col·laborar en aquest sentit, per fer-li entendre una cosa tan simple com que parlàvem català o valencià amb la família, amics i coneguts perquè aquest era el nostre idioma natural, així de simple i senzill. I que des de petits ja ens acostumàvem a parlar la nostra llengua i més endavant també parlavem en castellà, per educació, respecte i perquè els idiomes no fan mai nosa.
 • Diria que el bonàs d’en Laureano malgrat escoltar els nostres arguments carregats de lógica, no va quedar convençut del tot. I és que la ignorància, quan és “supina” és molta ignorància."
 • "2.- Va trucar indignada una senyora al programa de Francino queixant-se que la casa Danone etiquetava els seus productes en català, a banda de castellà i algun altre, i manifestava que no pensaba comprar mai més productes d'aquesta marca mentre estessin etiquetats en català. Li va contestar Francino que no era català l'idioma que apompanyava a altres en l'etiquetatge del producte, sinó portugués, i aleshores la senyora va exclamar. ¡Ah bueno! si es portugues vale."
 • Pura ignorància i això no és ja el Govern de Madrid, sinó la gent del carrer, la dita bona gent. La gent de bona fe, i seria bo recordar que els fanàtics tambè són gent de bona fe.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Jo m'he passat molts anys viatjant per Espanya i, amb comptades excepcions, la ignorància no només és supina, sinó que també pot arribar a ser sagnant. Espanya és Espanya, i Espanya és també, entre moltes altres coses, aquesta ignorància. Aquesta ignorància forma part de la seva genètica social i cultural i conviu amb absoluta naturalitat amb la bondat genuïna de la seva gent.

  Aquesta actitud, que com deia el poeta fa que els espanyols menystinguin el que ignoren, em recorda molt, en la seva estructura mental i emocional, a la dels musulmans tradicionals en relació a les seves dones, bona gent que no poden comprendre que una dona estudiï o sigui simplement un ésser autònom.

  Sempre recordo una entrevista d’un periodista de la BBC a un líder pastun afganès. Aquest bon home li deia al britànic que ells consideren a les dones com el tresor més valuós i més preuat de tots i que per això les retenen a casa amagades de la vista de tothom, no com vosaltres, li deia, els occidentals, que no les estimeu deixant-les caminar lliurament pels carrers.

  Si Espanya deixés de ser ignorant deixaria de ser Espanya, seria un país ben diferent, i això és una cosa que, comprensiblement, els espanyols no desitgen que passi.

  Em conec molt bé Madrid i tinc un familiar que hi viu. La relació amb els madrilenys és estupenda, fantàstica, extraordinària en tots el sentits, però amb una condició, només una, no treure a col•lació aquestes qüestions. Si ho fas així tot va bé, sinó tot va malament.

  ResponElimina
 2. Totalment d'acord, tinc un parell de bons amics a Madrid, i he voltat per gairebè tota Espanya durant molts anys i és exactament com tu dius. No hi ha res a fer

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada