TAN BUIT COM ELLS


He vist aquest perseguir tal fita i aquell, tal altra; he vist els homes fascinats per objectes dispars, sota l'embruixament de projectes i de somnis juntament vils i indefinibles. Analitzant cada cas aïlladament per penetrar en les raons de tant fervor desaprofitat, he entès el sentit de tot gest i de tot esforç.
¿Hi ha una sola vida que no estigui impregnada dels errors que fan viure? Hi ha una sola vida clara, transparent, sense arrels humiliants, sense motius inventats, sense els mites sorgits dels desitjos? On és l'acte pur de tota utilitat: un sol que avorreixi la incandescència, un àngel en un univers sense fe, o un cuc ociós en un món abandonat a la immortalitat?

He volgut defensar-me contra tots els homes, reaccionar contra la seva bogeria, descobrir el seu origen; he escoltat, he vist i he tingut por: por d'actuar pels mateixos motius o per qualsevol altre motiu, de creure en els mateixos fantasmes o en qualsevol altre fantasma, de deixar-me ofegar per les mateixes embriagueses o per qualsevol altra embriaguesa; por, finalment, de delirar en comú i d'expirar en una multitud d'èxtasi. Jo sabia que en separar-me d'una persona m'anava desposseït d'un error, pobre de la il·lusió que li deixava ... Les seves paraules enfebrides me'l descobrien presoner d'una evidència absoluta per a ell i irrisòria per a mi; al contacte del seu absurd, jo em despullava del meu ... A què adherir-se sense el sentiment d'enganyar i sense envermellir? No es pot justificar-se més que aquell que practica, amb plena consciència, l'absurd necessari per a qualsevol acte, i que no embelleix amb cap somni la ficció a la qual es lliura, de la mateixa manera que no es pot admirar més que a un heroi que mor sense convicció, tant més prest al sacrifici per haver entrevist el seu fons. 

Pel que fa als amants, serien odiosos si enmig de les seves ganyotes el pressentiment de la mort no els fregués. És torbador pensar que ens emportem a la tomba el nostre secret -la nostra il·lusió-, que no hem sobreviscut a l'error misteriós que vivificava el nostre alè, que excepte les prostitutes i els escèptics tots cauen en l'engany perquè no endevinen l'equivalència, a la nul·litat, dels plaers i de les veritats.

He volgut suprimir en mi les raons que invoquen els homes per existir i per actuar. He volgut arribar a ser extraordinàriament normal, i aquí em teniu embadocat, en el mateix pla que els idiotes i tan buit com ells.

EM.CIORAN - Breviari de putrefacció.
Comparteix:  

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada