Ningú s'atreveix a dir-ho, ja que és un tema molt delicat, però això fa olor de tupinada descarat que serà molt difícil o impossible de demostrar, començant per TVE1 que va emetre l'enquesta de Sigma2 a les 07:58 pm, dos minuts abans del que marca la llei electoral. No és que un sigui desconfiat de mena, però les últimes actuacions del Govern generen desconfiança, molta desconfiança, i sembla estrany que tots els demoscòpics estadístics i experts electorals s'hag9in equivocat i de tant.

"El misteri dels 1,2 milions de vots d'esquerra desapareguts - Arsenio Escolar.

Els demoscòpics, estadístics i experts electorals diversos amb els quals parlo aquest matí es fan la mateixa pregunta que jo, que sóc de lletres, em feia de matinada, fa unes hores.

No hi ha per ara respostes sòlides. Només hipòtesi, que diuen que una part d'aquests vots d'esquerra i centreesquerra del 20 de desembre passat han anat a l'abstenció, altres s'han convertit en vots nuls a posta (ratllant a Pablo Iglesias o Íñigo Errejón o Alberto Garzón en la papereta de Units Podem, per exemple; o Pedro Sánchez a la del PSOE), altres al vot en blanc, altres a Ciutadans, que al seu torn hauria tingut molt més fuites cap al PP que aquests 390.000 vots menys aconseguits per la formació taronja ahir respecte a desembre ... Però segueix sense quadrar. A falta de comptabilitzar el vot CERA de residents a l'exterior (gairebé dos milions d'electors, és veritat, però sempre amb participacions molt baixes), l'abstenció va ser ahir similar a la desembre, una mica més del 30% en els dos casos; els nuls també van ser molt semblants (225.888 ahir davant de 226.997 al desembre); els vots en blanc també (178.521 ahir per 187.771 fa sis mesos) ...

Serà simplement que l'abstenció ha canviat de zona ideològica, i que al desembre passat es va abstenir molt la dreta i ahir es va abstenir molt l'esquerra? Ens ho dirà la postelectoral del CIS, però probablement ja serà passat l'estiu ...

I si fos així, per què? Els abstencionistes de dretes de desembre, probablement per castigar el PP de la corrupció i les retallades. ¿I els abstencionistes d'esquerres d'ahir? Per cansament, per desídia, per vertigen i por després de l'brexit i l'apocalipsi que relataven alguns mitjans, per reacció indignada al mal que va gestionar l'esquerra -Pedro Sánchez i sobretot Pablo Iglesias, que és el que més vots perd- la oportunitat de març passat de treure a Rajoy de la Moncloa ...? "

ARSENIO ESCOLAR
27 DE JUNY DE 2016
EL DIARIO.ES