ÉS LA NATURALESA, ESTÙPIDS


"Un equip d'investigadors creu que la capa d'ozó es podria tancar de manera permanent cap a mitjans de segle. Dues fotografies cedides per la NASA que mostren, a l'esquerra, la capa d'ozó a l'estratosfera de la Terra a una altitud d'aproximadament 20 quilòmetres a mitjans de març del 2011. A la dreta: dades del monòxid de clor, el principal agent de destrucció de l'ozó químic a l'estratosfera polar inferior en el mateix dia i altitud. Els científics han observat els primers senyals que la capa d'ozó es comença a recuperar, segons un estudi publicat en l'últim número de la revista 'Science'. Un equip de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT, per les seves sigles en anglès) va descobrir que el forat de la capa d'ozó s'ha reduït més de quatre milions de quilòmetres quadrats des de l'any 2000, quan va arribar al seu màxim.


Més de la meitat d'aquesta reducció es va deure únicament a la disminució del clor atmosfèric. Aquesta recuperació s'ha alentit en ocasions a causa dels efectes de les erupcions volcàniques però, en general, el forat de la capa d'ozó sembla estar en el camí de la recuperació, segons els científics.
"Podem estar segurs que els passos que hem fet han posat el planeta en el camí de la recuperació", afirma Susan Solomon, l'autora principal de l'estudi i professora de Química Atmosfèrica i Ciència Climàtica al MIT.

A mesura que els nivells de clor es vagin dissipant de l'atmosfera, Solomon no veu motius pels quals el forat de la capa d'ozó no se segueixi encongint i, eventualment, es tanqui de manera permanent cap a mitjans de segle.

"La ciència ha ajudat a mostrar el camí, els diplomàtics, països i indústria han sigut increïblement capaços de traçar un camí de sortida per a aquestes molècules i ara estem realment veient com el planeta comença a posar-se millor. És meravellós", celebra. Per fer aquesta investigació, els científics van analitzar cada registre del forat de la capa d'ozó del mes de setembre entre l'any 2000 i 2015. "Crec que hem estat, jo inclosa, massa enfocats en l'octubre, perquè és el mes en què el forat de la capa d'ozó és enorme i està en el seu moment de glòria", va apuntar Solomon."
 • Aquesta informació sobre la reducció de la capa d'ozó. ja la donàven fa un parell d'anys aquí, o sia que no s'acaben d'aclarir.
Si hem de fer cas al que els científics ens deien 30 anys enrere, encara en falten quaranta més per el CFC arribi a afectar greument la capa d'ozó, arribant aquest forat al seu màxim, un màxim que obligaria als nens australians a anar a escola protegint el seu cos i els ulls, per evitar la radiació que entraria per aquest forat, que ara resulta s'està reduint 40 anys abans del previst. Cal pensar que des que es va detectar l'efecte del CFC sobre l'atmosfera, es va seguir contaminant una temporada i segons deien els científics de l'època, el gas tardaba 70 anys en arribar on la capa d'ozó i afectar-la.

I és clar, ja som on érem, a qui hem de fer cas, als catastrofistes de fa 30 anys o als il·luminats actuals, o a cap dels dos, com passa amb la collonada del canvi climàtic. És la naturalesa, estùpids, que va fent la seva, aliena a nosaltres.
Comparteix:  

Comentaris

 1. Molt sovint faig esment a l’època anterior als automòbils on tots els coxes i carros eren d’atracció animal. Se suposava que el progrés duria a un augment considerable de vehicles i d’animals i, en conseqüència, dels purins escampats pels carrers de les ciutats. Es van idear diferents solucions com, fins i tot, la de proposar que els cavalls portessin bolquers. Ningú es va imaginar l’aparició del motor d’explosió.

  ResponElimina
 2. a Marrakech els cavalls que tiren del carret pels turistes, porten una mena de bolquers per que els excrements no caiguin al terra.

  ResponElimina
 3. La ciència ha ajudat a mostrar el camí, els diplomàtics, països i indústria han sigut increïblement capaços de traçar un camí de sortida per a aquestes molècules i ara estem realment veient com el planeta comença a posar-se millor..."

  Estic que no cago ¡¡¡¡ ¿De veritat ???

  ResponElimina
  Respostes
  1. Miquel, és que ja no se si creure'm el que diuen ara o el que deien abans, recordarás que abans (1986) deien: el CFC tardarà 70 anys a arribar a la capa d'ozo i després el forat serà molt més gran, això als anys 80, i ara resulta que diuen a l'inrevés, però és que això que diuen ara ja ho deien els cientifics al 2010, i deien tambè que el forat es tancaria a l'any 2080, Tu i jo ja no ho veurem.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada