El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès el recurs d'empara presentat per l'Associació de Víctimes de la Talidomida (Avite) contra la sentència del Suprem que els va negar la indemnització que reclamaven a la farmacèutica alemanya Grünenthal, a l'entendre que l'acció havia prescrit.
  • Espanya és "l'únic país del món en què el culpable demostrat surt lliure de tot mal i tota causa", diu el portaveu de les víctimes de la talidomida. 

El recurs d'empara que Avite va presentar davant el TC es basa en el fet que aquesta sentència va utilitzar uns informes per comprovar la relació entre el dany i el medicament datats "de manera errònia" el 2008, quan són del 2010, i per tant no estaria prescrit.

Segons ha informat a Efe el vicepresident de l'Associació de Víctimes de la Talidomida (Avite), Rafael Basterrechea, la decisió del TC va ser comunicada ahir a última hora a l'associació, que no descarta ara anar al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. El TC argumenta que la motivació exposada en les resolucions judicials impugnades per les víctimes de la talidomida "és suficient" i permet conèixer les raons de la decisió adoptada, i no sembla, doncs, "irraonable, arbitrària o incursa en patent error". A més, el Constitucional assenyala que no li correspon a aquest tribunal revisar la valoració de les proves a través de les quals el Suprem va dictar la sentència. Per això, en una resolució, el TC ha acordat inadmetre a tràmit el recurs d'empara promogut per les víctimes espanyoles de la talidomida.

"Això és el final", ha lamentat Basterrechea, que ha denunciat que Espanya és "l'únic país del món en què el culpable demostrat surt lliure de tot mal i tota causa" -en referència a la farmacèutica alemanya-. El Suprem va rebutjar el setembre del 2015 el recurs de les víctimes i els va negar la indemnització que van demanar al laboratori, que va comercialitzar un medicament per a embarassades que va causar malformacions a milers de nens en les dècades dels 50 i 60, a l'entendre que l'acció dels afectats havia prescrit.

És una vergonya, i una mostra més de qui mana, en aquest cas les multinacionals farmaceùtiques amb la connivència d'un estat corrupte, venut, o doblegat als seus interessos. N'hi ha pèr llogar-hi cadires per contemplar aquest vergonyós espectacle. Han passat 59 anys i aqui la causa-efecte de la talidomida és palesa i prou visualitzable, encara que la ceguesa del TC l'impedeixi veure-ho. Vergonya de tribunal que poc en té de Constitucional i si molt de xusquero.
.