Per què ja no hi ha vagues a Gran Bretanya?. Amb els salaris caient en picat, és clar que els sindicats no estan fent la seva feina. Als empresaris especuladors se'ls pot colpejar la butxaca amb les accions adequades, però això no succeeix.....

El nombre de vagues a Gran Bretanya ha arribat al seu punt més baix de tots els temps. L'any passat va ser el que va veure menys treballadors en vaga, des que es va començar a prendre registre en 1893. ¿Això s'ha de celebrar com un triomf de la col·laboració entre les patronals i la mà d'obra? La resposta és un rotund no.

Tot i que la vaga sigui un recurs d'última instància per a treballadors, ja que se'ls descompta el temps no treballat, el fet que el 2015 només s'hagin perdut 170.000 jornades laborals per vagues (contra 29,5 milions el 1979) deixa en clar la vulnerabilitat en què es troba la majoria dels treballadors en el mercat laboral actual. Demostra que els treballadors se senten impotents per a actuar col·lectivament contra pràctiques laborals cada vegada més comuns com les que duen a terme Sports Direct, Deliveroo i Hermes. Algunes empreses ara obliguen als empleats a fer-se càrrec del que abans eren responsabilitats de l'ocupador (com la Seguretat Social, pensions, baixes per malaltia) i els sotmeten a humiliants condicions de treball i vigilància.

La submissió de la mà d'obra per part de les patronals -sota els termes de les patronals- no s'ha donat de forma voluntària. És el resultat del debilitament del poder la massa treballadora. El treball dels sindicats és bàsicament regular el subministrament de la força de treball per elevar el seu valor (expressat en salari i condicions de treball). Una manera de fer-ho és negant-se a treballar, o almenys amenaçar amb això. Però com demostra una recent investigació del Congrés Sindical, des de 2007 els salaris han caigut a Gran Bretanya més que en qualsevol altre país dels 28 que integren l'OCDE, excepte Grècia. Clarament, els sindicats britànics no estan fent bé la seva feina.

¿I això per què és així? Part de la resposta està en les regulacions legals i jurídiques cada vegada més restrictives del dret a vaga. La nova Llei d'Organització Sindical és encara més restrictiva que la legislació dels governs conservadors dels anys 80 i 90 (i que els governs laboristes de 1997 a 2010 no van revertir). Hi ha hagut diversos errors judicials en què les empreses van guanyar als vaguistes. Però si les lleis són un factor tan important, per què hi havia més vagues fa 10 o 20 anys?

Els sindicats, com a representants dels treballadors, es troben en una espiral descendent. Malgrat els grans esforços de les últimes dues dècades per aconseguir afiliats i retenir-los, els sindicats representen a una porció cada vegada menor de treballadors en un mercat laboral desrregulado i en continu creixement. En el sector privat, on es troba la major part de l'ocupació, l'afiliació sindical és de només el 14%. És només un 25% del total.

Enfront dels escèptics no-afiliats, la percepció de debilitat no és una bona arma de reclutament. Quan els treballadors pregunten "què pot fer per mi un sindicat?", La resposta no és molt convincent, tot i que els sous dels treballadors sindicalitzats siguin més alts que els dels seus col·legues no sindicalitzats. El pitjor és que molts treballadors sindicats també se senten impotents. No tenen la confiança per posar-se ferms i defensar els interessos col·lectius. La inseguretat laboral i el poder de la patronal infonen una sensació de por.

Però encara queden alguns treballadors amb poder de vaga, que aconsegueixen millors condicions de treball. El millor exemple són els treballadors del ferrocarril, representats pels sindicats Aslef i RMT. Aquests tenen el poder estratègic de detenir les operacions dels seus caps d'una manera que els fa mal a la butxaca, i poden fer-ho de forma gairebé immediata, donada l'escassetat de serveis alternatius i els pocs treballadors substituts que poden reemplaçar-los.

La missió és que altres treballadors s'adonin del seu propi poder estratègic. Els centres de distribució (com els de Sports Direct a Shirebrook, Derbyshire), empreses de transport com Hermes i Deliveroo, així com Eddie Stobart i moltes fàbriques (com ara Hovis) operen amb el mètode "just a temps". Aquests sistemes són fràgils i molt vulnerables davant d'una interrupció. El paper dels sindicats ha de ser el de convèncer a aquests treballadors que poden fer ús del seu poder si actuen units.

Les campanyes en xarxes socials per danyar la reputació de les marques poden complementar les vagues, però no reemplaçar-les. El poder dels treballadors està, primera i principalment, al seu lloc de treball. Els llocs de treball són els mitjans de producció, distribució i intercanvi dins el sistema capitalista. El pla de Jeremy Corbyn d'introduir la negociació col·lectiva obligatòria per aconseguir més drets per als treballadors pot ajudar però cal un alliberament cognitiva perquè els treballadors facin servir aquests drets per a benefici propi. Només llavors tornaran els índexs de vagues al seu nivell de temps anteriors.

Article de GREGOR GALL - EFE traduït per Lucía Balducci per eldiario.es

És la fi dels sindicats, que ja no serveixen per a res, excepte a Espanya que serveixen per viure i cobrar de l'Estat, amb un cost enorme de l'erari, alliberats inclosos, per a això, per a res.

Dades del cost dels sindicats espanyols de l'any 2008 -

Comissions Obreres va rebre del Ministeri de Treball -o sigui, del contribuent, - ni més ni menys de 6.446.508,86 euros al mes, en concepte de representativitat electoral. El Ministeri de Treball 'donar' a Comissions altres 2.156.967 per assessorament al Ministeri de Corbacho o 'Ministeri de l'atur'. Total: 8.603.475,86 euros al mes.

UGT va rebre per representativitat 6.092.257,09 i per assessorament, 1.199.337. Total: 7.291.574,09.

Sumant les subvencions del Ministeri de Treball a Comissions i UGT la xifra total és de 15.895.049,85.

CEOE també

A més, hi ha altres 57 sindicats que reben subvencions, per un total que ronda els tres milions d'euros. Cinc sindicats més també recapten per assessorament, encara que aquesta partida és liderada per CEOE que cobra del Ministeri de Treball 2.156.976.

Els sindicats reben subvencions de totes les autonomies i de molts ajuntaments. El finançament de la Junta d'Andalusia a UGT i Comissions Obreres supera els dos milions d'euros a cadascun.

Seus a Patrimoni Nacional sense pagar lloguer

El cost sobre les esquenes del contribuent es dispara encara més si es té en compte que bona part de les seus d'UGT i CC OO estan en edificis del patrimoni de l'Estat, sense pagar cap lloguer, com si es tractés de la família reial. Segons dades recopilades per l'analista Francisco Reis, l'any 2.000, els sindicats tenien cedits de 545.000 m2. Calculant, a la baixa, que ara siguin 600.000 m2 i un preu de lloguer mitjà de 25 euros el m2 al mes, per dotze mesos, la xifra global seria de 180.000.000 euros.

En diverses ocasions, els contribuents han hagut de sufragar dispendis especials d'UGT sota diverses coartades. Com 'deute històric' (per patrimoni confiscat durant la guerra civil), es van lliurar al setembre de 1986 a la UGT, 4.144.000.000 ptes. (Uns 24.874.000€) ia l'octubre 6.074.000.000 ptes (uns 36.459.000€). El 2006, del Fons de contingència, es van destinar 26.000.000€ del Fons de Contingència, i 2.850.000€ a CNT.

Dos-cents cinquanta milions per a formació contínua

Una altra bicoca, la més important, de negoci sindical és la formació contínua, per a la qual a tots els treballadors se'ls detreu de la seva nòmina uns diners. El Govern privilegia els sindicats i CEOE, que estan units en l'anomenada Fundació Tripartita, concedint l'hegemonia en el sector al destinar-2.235.874.000 € per a cursos, que, de vegades, ni es donen. De partida, i en concepte de mera gestió, com si d'una comissió legal es tractés, l'esmentada Fundació rep el 3%: 178.870.000€

I EL MISTERI SENSE RESOLDRE DELS ALLIBERATS SINDICALS QUE NI SE SAP QUANTS SÓN... alguns parlen de fins a 10.000 a tot el país, amb un cost anual de 500 milions d'euros....