• Alfaguara estrena la "Biblioteca Bolaño" amb "Los detectives salvajes" i "2666" . El proper 3 de novembre, el segell publicarà una novel·la inèdita de l'autor, "El espíritu de la ciencia-ficción", així com un llibre de contes i una obra poètica.

D'ençà de la seva mort, el 14 de juliol de l'any 2003, la petja de Roberto Bolaño (Santiago de Chile, 1953- Barcelona, 2003) no ha parat d'engrandir-se. El ressò i les múltiples reedicions de la seva obra l'han col·locat com un dels noms necessaris per entendre la literatura castellana de finals del segle XX, amb una obra que brilla amb un desvergonyiment i vitalitat envejables. Contista, relator de prosa extrema, poeta infrarrealista o articulista, pocs autors han tingut la transcendència literària que ha tingut la seva obra, amb fites com Los detectives salvajes o 2666, i amb un teixit de textos magistrals que poden mirar de tu a tu qualsevol autor situat al Parnàs de les lletres.
Tretze anys després de la seva sobtada desaparició –a causa d'un coma provocat per una insuficiència hepàtica–, Alfaguara inicia la reedició de tota l'obra de Bolaño, precisament amb Los detectives salvajes i 2666, en unes noves edicions on s'inclouen imatges dels quaderns d’escriptura del propi autor. El segell, encabit dins del grup Penguin Random House, ha estat el protagonista d'un dels moviments editorials més sorprenents dels darrers temps: l'anunci de la posada en marxa de la "Biblioteca Bolaño", que publicarà tota l'obra de l'escriptor xilè després d'haver estat publicada històricament a Anagrama.
La notícia, a més, arriba amb un reclam excepcional per a tots els bibliòfils i bolañistes: el pròxim 3 de novembre, Alfaguara publicarà una novel·la inèdita de l’escriptor, titulada El espíritu de la ciencia-ficción, que es presentarà a la Feria Internacional del Libro de Guadalajara. El llibre va ser escrit a principis de la dècada dels 80, quan Bolaño tenia 31 anys. L’acció transcorre a Mèxic DF durant els anys setanta i explica la vida de dos escriptors joves que intenten viure de la literatura. Dividit en dues parts, la trama transita per diferents estils, a mig camí del món oníric, les dèries de l'autor i la crònica brillant. En la previsió d'Alfaguara també s'inclou la publicació d'un nou llibre de contes i d'un volum on es reunirà tota la producció poètica.

2666 i Los detectives salvajes, dues fites
  
Amb l'aparició d'aquestes dues novel·les, Alfaguara s'assegura dos títols cabdals de la literatura castellana recent. Per una banda, l'obra magna 2666, publicada de manera pòstuma el 2004. De ramificacions constants i de batec irresistiblement seductor, el llibre consta de cinc parts. Gran part de l'acció passa a la ciutat fictícia de Santa Teresa, que sovint s'identifica amb Ciudad Juárez. 

Los detectives salvajes és una novel·la-riu de tres parts, publicada l'any 1998 i on apareix l'alter ego de l'autor, Arturo Belano, i també el del seu bon amic, el poeta Mario Santiago Papasquiaro, Ulises Lima a la novel·la. El relat és un homenatge al moviment poètic de l'infrarrealismo, que ells dos van crear i promoure, en oposició a la poesia dominant, representada en Octavio Paz. L'any 1998 va guanyar el premi Herralde.

A banda d'aquests dos volums, la "Biblioteca Bolaño" estarà integrada pels següents llibres: Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce (1984, amb Antoni García Porta); Estrella distante (1996); Llamadas telefónicas (1997); Amuleto (1999); Monsieur Pain (1999); Nocturno de Chile (2000); Putas asesinas (2001); Amberes (2002); El gaucho insufrible (2003); Entre paréntesis (2004); La pista de hielo (1993, 2003); Una novelita lumpen (2002); El Tercer Reich (2010); La literatura nazi en América (1993, 2008); El secreto del mal (2007); La universidad desconocida (2007); Los sinsabores del verdadero policía (2011); Los perros románticos (2006); i Tres (2000). NACIODIGITAL.CAT - ESTEVE PLANTADA