Copagament: una polèmica irresponsable La ministra d'un Govern en minoria no pot llançar propostes sense assegurar-se la majoria parlamentària.
La ministra de Sanitat s'enreda 24 hores en una confusió d'anuncis i rectificacions sobre el copagament. Des que va anunciar que "qui més té ha de pagar més" per ajustar el copagament dels pensionistes ha rectificat a twitter i acudit a la televisió a matisar Ha assegurat que no preveu modificar la mesura però, a la vegada, estar "oberta" a estudiar el seu canvi. Ha demanat "no alarmar" després del seu anunci i posterior canvi d'opinió més de dir que retocar pot ser "que els baixis als que tenen menys"
"Demà dilluns 9, a les 9.30 podeu escoltar-me al programa El Matí de Ràdio 4. Us hi espero". Així anunciava la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, la seva entrevista de dilluns passat. Aquí van començar 24 hores d'anuncis, rectificacions i amenaces al voltant del copagament farmacèutic dels pensionistes.

En l'entrevista a Ràdio 4, Montserrat va avisar que pretenia "ajustar" la quantitat de diners que els jubilats han d'aportar a l'hora d'adquirir medicaments. L'ajust, en les seves paraules, havia de complir que "qui més té hauria de pagar més".

A qui podria afectar aquests plans? El copagament actual, decretat pel Govern de Mariano Rajoy el 2012, fa trams per rendes: menys de 18.000 euros -que paguen un límit de 8 euros al mes-, de 18.000 a 100.000 euros -el màxim és de 18 mensuals- i per sobre de 100.000 que estan limitats a 62 euros.

Sense especificar res més, les paraules de la ministra van ressonar: es plantejava retocar el copagament de manera que es pujaria a un grup de pensionistes. Montserrat va recular. Ho va fer mitjançant un twit que deia "no és cert que es vagi a pujar el copagament farmacèutic als pensionistes de més de 18.000 euros".

A més, la ministra va concertar una intervenció a Los Desayunos de TVE per al dia següent (aquest dimarts). Allà, directament, ha declarat que el Govern del Partit Popular no té previst "la reforma del copagament farmacèutic". I s'ha adherit al sistema actual: "Defenso", la fórmula executada per l'anterior equip de Mariano Rajoy.

No obstant això, al mateix temps, s'ha mostrat "oberta" a "estudiar el que diguin els experts" sobre els copagaments. Segons el seu criteri, "modificar" no implica encarir sinó que pot "que els baixis als que tenen menys": sentit contrari al que va expressar 24 hores abans a l'incidir en que els que més guanyen hagin de pagar més. A més, sobre si, d'aquesta manera, pot desaparèixer el copagament de les rendes més baixes, Montserrat ha repetit que defensa el decret de Mariano Rajoy.

O sigui que no s'aclara la Senyora Ministra que demana que el personal no s'alarmi quan la que alarma és ella, acaba de treure un zero en política comunicativa, i ella sola ha muntat un sarao del que no sap com sortir-se'n. Per cert, com ella, no tinc ni idea de com acabarà això del copagament solidari, pero hauria de tenir en compte la senyora Ministra que els qui tenen la pensió més alta, també han cotitzat més i els descompten més tambè d'IRPF, en el meu cas el diferencial entre el que em descompten i el retorn de la renda és de 3.000 euros que em costa el fet d'haver cotitzar molt durant la meva vida laboral, i aixó tambè s'hauria de tenir en compte, el que haurien de fer és eximir del copagament les pensions més baixes, però primer que s'aclari la Ministra i després que ho consensui amb PSoE i C's, encara que sigui per fer el paripé, mentre no faci el ridicul, seria el més correcte.

¡Copago para la demagogia ya!