Defensar la democràcia a Espanya avui és exigir-li al Govern que dialogui amb la Generalitat per trobar la forma legal per que els catalans decideixin lliurement.

El que faci un Estat és principalment responsabilitat dels governants elegits democràticament però una part recau en cada un dels ciutadans i ciutadanes. I crec que recau ara en nosaltres la responsabilitat de defensar la vida democràtica; és necessària una mobilització democràtica dins d'un sistema polític degradat i que cau a trossos, com és el vigent al Regne d'Espanya.

El sistema polític nascut de la Transició es va esgotar fa temps, ara són unes ruïnes administrades perversament per enemics de la democràcia de sempre. Aquesta democràcia està seriosament danyada o buidada, el Partit Popular s'ha apoderat completament de l'Estat i fa servir de manera partidista les institucions identificant-se amb l'Estat mateix. La seva política ha conduït finalment a un veritable dilema: acceptar i assumir la inevitabilitat de les seves polítiques o rebel·lar-se contra l'Estat.

I l'única veritable resposta no ha nascut com una reacció a unes mesures antisocials sense pal·liatius sinó en la mobilització cívica catalana. Aquest és el desafiament democràtic a aquest sistema polític que està sent tan antidemocràtic. I ha de ser recolzat per qualsevol persona que es consideri demòcrata; defensar la democràcia a Espanya avui és exigir-li al Govern que dialogui amb la Generalitat per trobar la forma legal que els catalans decideixin lliurement. Per això no cal ser catalanista, n'hi ha prou de ser demòcrata.

Els governs de Mariano Rajoy van utilitzar tots els mitjans legals i fins i tot il·legals per pressionar i coaccionar la ciutadania catalana i atemorir. S'ha arribat a una situació d'ús abusiu de l'administració de l'Estat i d'utilització del poder judicial, reduint-lo a un empleat del Govern.

Va ser i és la política de la dreta i els interessos centralistes la qual va originar un canvi d'opinió tan profund en la societat catalana sobre la seva relació amb Espanya. És el PP de Rajoy el causant d'aquesta exigència cívica. Totes les seves accions ho han estat, des de l'posat orgullós davant els centenars de milers de signatures recollides contra l'estatut català fins a l'última o penúltima operació il·legal i bruta per desprestigiar els polítics catalans. Si hi ha temor que els catalans expressin la seva opinió serà perquè saben que ha estat una ciutadania que ha estat ofesa.

Però no és per por realment sinó perquè el centralisme espanyol va ser la soga amb la qual la dreta espanyola va lligar a l'esquerra, el PP al PSOE. I en la que ve educant a la població a través d'un sistema de mitjans de comunicació que s'ha degradat deontològicament com mai, sent còmplices i instruments d'operacions polítiques.

La negativa al referèndum és l'únic desafiament a la burla a la democràcia que és la política d'aquest Govern. El veritable dilema democràtic, si vivim en democràcia o no, és permetre votar a la població catalana. Encara que una cosa tan seriosa és amagat de manera planificada i gairebé unànime per aquest sistema de mitjans de comunicació, impedint conèixer a la ciutadania espanyola el que sent i pensa la catalana.

No hem de ser ciutadans i ciutadanes d'un estat on una part de la població no és escoltada i se sent ocupada o tancada. El que demana aquesta ciutadania catalana és el que volem els altres, democràcia. I això ara i aquí és permetre aquest referèndum. - Suso de Toro - eldiario.es