“No es pot contraposar la democràcia a l'Estat de dret [...] Tan democràtic serà aquest tribunal tant si condemna com si absol [...] Aquest judici també és democràcia, la democràcia és més del que s'ha dit aquí [...] No s'està enjudiciant la voluntat popular [...] La fiscalia no depèn del Govern i no s'ha rebut cap indicació [...] El més dramàtic d'aquest assumpte és que és un torpede al sistema democràtic”. Aquestes són algunes de les frases llançades aquest divendres pel fiscal Emilio Sánchez Ulled en el seu informe definitiu sobre el judici pel 9-N, amb què ha volgut deixar clar el terreny en què es mou el judici contra l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. Això és, la desobediència o no al Tribunal Constitucional, i no la legitimitat de la consulta sobiranista.
Sánchez Ulled, que ha dedicat gairebé dues hores i mitja a desgranar el seu informe, ha asseverat que Mas, “com a màxim responsable” pel seu càrrec, auxiliat per Ortega i Rigau, va articular una estratègia de “desafiament” efectiu a la suspensió del Constitucional, que van conèixer el mateix dia que es va dictar. Ha defensat que els ex alts càrrecs de la Generalitat jutjats van decidir generar l'aparença que les actuacions públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris, quan en realitat no era així: “No van parar res, res de res. La contractació va seguir i els treballs es van realitzar”, ha al·legat. Per això, segons la seva opinió, van cometre el delicte de desobediència i prevaricació.

Mal Fiscal ha de ser Emilio Sánchez Ulled, ho és aquell que necessita dues hores i mitja per dir el que es pot expressar en poc més de deu minuts, i tot per justificar-se de que la fiscalia no depèn del Govern. No calia que intentes vanament i llargament deixar clar en quin terreny és mou aquest Fiscal, car més que un terreny, xipolleja és un fangar i aixó és així per més que vulgui justificar-se. La democracia no té res a veure amb aquest judici, que és un judici polític i tambè perqué mal que li pesi al Senyor Fiscal, Espanya no és un Estat democràtic. Excusatio non petita accusatio manifesta, Senyor Fiscal verborreic.