La Policia multa amb la Llei Mordassa a un 'yayoflauta' per increpar a l'autobús de 'HazteOir' a València. La UIP considera que va cometre una infracció greu al "pertorbar el desenvolupament" d'una roda de premsa del grup ultracatòlic "amb insults i amenaces"
Ramon Alcanyís, de 71 anys, explica que va seguir als membres de HazteOir pel centre de València dient-los "que no eren benvinguts, que eren uns pocavergonyes i homòfobs"
Ramon Alcanyís va rebre divendres passat la denúncia que la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) li va interposar el passat 31 de març a la visita que va fer l'autobús de HazteOir a València. Proposa una multa de 601 euros en aplicació de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a Llei Mordassa, per "pertorbar el desenvolupament" d'una roda de premsa del col·lectiu "amb insults i amenaces".

Aquell dia, aquest jubilat de 71 anys va començar a increpar al president del grup ultracatòlic, Ignacio Arsuaga, i altres integrants del col·lectiu, poc abans d'entrar a l'Ajuntament a lliurar el fullet homòfob i tránsfobo que ha repartit a les escoles "contra les lleis d'adoctrinament sexual". Allà, la portaveu socialista Sandra Gómez els ha advertit que "no eren benvinguts" a la ciutat.

"En sortir es dirigien a la Generalitat i nosaltres vam començar a seguir-los. El que vaig fer va ser dir-los que no eren benvinguts a València, que s'anessin, que eren uns pocavergonyes i homòfobs", explica Alcanyís a eldiario.es.

Per a la UIP són fets que poden ser constitutius d'una infracció prevista en l'article 36 de la Llei Mordassa i que qualifica de greu "causar desordres en les vies, espais o establiments públics, o obstaculitzar la via pública amb mobiliari urbà, vehicles, contenidors , pneumàtics o altres objectes, quan en tots dos casos es ocasioni una alteració greu de la seguretat ciutadana ".

Els agents, que acompanyaven els integrants de HazteOir, "ens van identificar, però no sabíem que ens anaven a multar", assegura Alcanyís, un dels "Iaioflautes" de València des del 15M. "Estàvem denunciant les seves actituds i comentaris tránsfobics, però ens volen fer callar perquè és la tàctica que segueix el poder mitjançant aquesta llei", prossegueix.

Aquell dia també una altra persona va ser denunciada per la UIP pel mateix motiu. Es tracta de l'activista LGTBI Fran Pardo, que va rebre la proposta de sanció fa uns dies, també datada el 4 d'abril, pels mateixos motius: "Durant un acte i posterior roda de premsa a la plaça de l'Ajuntament de l'ONG Fes-te Escoltar va pertorbar el desenvolupament de la mateixa amb insults i amenaces sense parar de fer-ho des d'aquest punt fins a les Corts Valencianes", es pot llegir.

En aquella visita a València l'autobús taronja havia canviat la inscripció per "Respecte per a tothom. No al bullying". Un lema que ha anat modificant-se des que el passat mes de març la policia immobilitzés a Madrid el vehicle amb la frase: "Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva. Que no t'enganyin. Si neixes home, ets home. Si ets dona , seguiràs sent-ho ".

L'autobús ha anat recorrent diferents ciutats espanyoles i en moltes d'elles ha estat rebutjat per activistes LGTBI. Una setmana després de la immobilització a la capital, el grup ultracatòlic va interposar una denúncia contra Manuela Carmena, contra la portaveu municipal, Rita Maestre, i contra el delegat de Seguretat, Javier Barber, que ha estat arxivada pel jutjat aquest mateix dimarts.

I dic jo que això de la llei mordassa, ¿No serà una manera diferent de esquilmarnos? esgotada la corruptela del 3%, amb 835 imputats, del Partido Popular, amb aquesta llei ens estàn traient la pasta a base de reprimir les poques llibertats que encara ens queden. 131.470.206 euros esquilmats en 18 mesos no està gens malament, ni Millet ho supera. I és que a Espanya, mai, tan pocs, havien robat tant.