La diferència més visible entre l'escriptor mediocre i el mal escriptor es concreta en que el primer - i només molt rarament,el segon - frueix de gairebé totes les ocasions de lluïment que s'ofereixen als grans escriptors. Amb la diferència que no hi llueix.
No havent oblidat - encara que a estones pugui semblar-ho - que aquest llibre vol ser un manual pràctic, enumeraré a continuació algunes d'aquestes ocasions de lluïment. Si l'escriptor mediocre que em llegeix pot contestar amb un sí les preguntes següents es podrà considerar perfecte en la seva mediocritat:

1.- ¿Figureu en l'enciclopèdia amb una entrada dedicada a vós i a la vostra obra, encara que només porti el nom i l'any de naixement i digui:'Escriptor català força conegut' (se sobreentén que per algú més que els de casa seva)?

2.- ¿Us han invitat maim a visitar una escola durant una setmana cultural (les setmanes esportives no compten) per adreçar-hi la paraula als infants?

3.- ¿Us han demanat mai una entrevista la gent de la premsa, la ràdio, la televisió...?

4.- ¿Us han traduït (i publicat) alguna obra en alguna llengua estrangera?

5.- ¿Us han convidat mai a un sopar literari (gratuït, els de tiquet no compten)?

6.- ¿Dirigiu, heu dirigit o esteu a punt fr dirigir una revista literaria?

7.- ¿Us ha demanat algú un pròleg per al seu llibre o que us encarregeu de fer-ne la presentació en un acte públic?

8.- ¿Heu guanyat algun premi (literari, les rifes no compten) d'un mínim d'un milió de pessetes?

9.- ¿Us han invitat mai, almenys per Sant Jordi, a signar el vostre o els vostres llibres en una llibreria (que no sigui propietgat vostra o d'un parent benèvol?)

10.- ¿N'esteu ben segur, ara, que no sou un gran escriptor?

Aquesta darrera pregunta pregunta podeu deixar-la en blanc i contestar-la afirmativament si la vostra experiència viscuda en ocasions semblants coincideix aproximadament amb la vosta consagració enciclopèdica.


MANUAL DEL PERFECTE ESCRIPTOR MEDIOCRE
Ramón Folch i Camarasa - premi Pere Quart