Una persona amb un càrrec polític, gran influència i ni més ni menys que 171.000 seguidors a Twitter hauria de saber com es pren una foguera, i quines són les conseqüències de prendre-la.

Que internet és un formiguer d'insults, amenaces i altres derivats del bocamollisme no és cap secret. Que les dones solen ser objecte de comentaris sexuals depravats que farien ombra al més fastigós que hagi rebut mai un home, tampoc. Un estudi de Twitter va demostrar que allà, cada pocs segons, diuen puta a una dona. A Espanya no hi ha cap famosa que no hagi rebut propostes de sexe, valoracions repulsives sobre el seu físic i fins i tot amenaces o desitjos de violació. Dóna fàstic.
Li ha tocat a Inés Arrimadas, diputada de Ciutadans. Aquest dimarts al matí publicava a Twitter el pantallasso d'un comentari abominable dirigit a la seva persona. Una dona, el nom no penso reproduir aquí, havia escrit en el seu perfil de Facebook, de nul·la repercussió, que tant de bo violessin a Arrimadas en grup. Es veu que la senyora estava veient una tertúlia a la tele i Arrimadas dir una cosa que no li va agradar. La senyora, ni curta ni mandrosa, va publicar aquesta burrada al seu Facebook. Acabava de cavar la seva tomba.
El que va posar aquesta senyora és horrorós, des de qualsevol punt de vista. Però Inés Arrimadas ha comès una tremenda irresponsabilitat. Una persona amb un càrrec polític, gran influència ni més ni menys que 171.000 seguidors a Twitter hauria de saber com es pren una foguera, i quines són les conseqüències de prendre-la.
Si Arrimadas volia desfogar-se, cosa comprensible, hauria d'haver amagat la foto i els cognoms d'aquesta dona. Quan va publicar el seu nom i els seus cognoms, la diputada va posar a una desconeguda al sistema de justícia paral·lela més cruel del segle XXI: la ira de les xarxes, l'eixam on una gota d'odi produeix un tsunami i on el càstig per qualsevol crim, real o fals, és impossible de controlar.
L'insult i la calúmnia no estan emparats per la llibertat d'expressió, així que, amb el Codi Penal a la mà, Arrimadas podia portar a la dona a la porta del jutjat. Allà els jutges decideixen si un insult mereix una multa, un mes de treball per a la comunitat o la cadira elèctrica. La víctima té dret a ser compensada i el culpable a una defensa. I sobretot: es garanteix una pena proporcional al delicte.
Però Arrimadas la va tirar irresponsablement al regne de la desproporció. La captura de pantalla es va expandir amb milers de retuits i el nom de la usuària va arribar a 'trending topic'. En menys del que es triga a tuitejar 'miserable', desenes de milers marxaven amb torxes cap a l'autora del comentari. Els seus perfils de Facebook i LinkedIn van desaparèixer però era tard: els pantallassos són inesborrables. Els caçadors més ràpids havien agafat les seves fotos personals i una cosa molt més important: les laborals.
Els justiciers digitals sempre es dirigeixen a l'empresa on treballa la seva presa, i la troll d'Arrimadas no ha estat una excepció. A aquesta hora, tot just les sis de la tarda, la dona ja ha estat acomiadada del seu treball. Però hi ha més: amb el seu nom i cognoms dispersant-se per tota la xarxa, li serà difícil tornar a treballar. Els insults que està rebent com a resposta al seu es compten per desenes de milers. El seu nom i la seva cara apareixen ja en molts mitjans de comunicació. Així són les condemnes del Tribunal de twitter.
No la defenso, ni l'excuso pel seu missatge. Però conec massa bé la destrucció que suposa un linxament com per manifestar dubtes. El que va dir aquesta dona és fastigós, si. Hem de ser responsables i saber que el que escrivim a les xarxes té conseqüències, si. Inés Arrimadas té dret a denunciar-la, si. Però ja que ens hem convertit en jutges implacables, faré unes poques preguntes més. ¿Saben ses senyories en quines condicions estava la dona quan va escriure això, o ho ignoren? ¿Se li havia mort el gat? ¿Estava borratxa? ¿Té depressió i es medica?
No la defenso, ni l'excuso pel seu missatge. Però conec massa bé la destrucció que suposa un linxament com per manifestar alguns dubtes. Jo no sé si aquesta dona mereix que li enfonsem la vida entre tots. I vosaltres tampoc ho sabeu, però li aneu a enfonsar.


España is not Spain
JUAN SOTO IVARS
La tremenda irresponsabilidad de Arrimadas en Twitter
elconfidencial.com