DIUMENGE AL MATÍ


Avui al matí a primera hora, abans Barcelona no s'omplís de Zombies, he anat al forner a buscar un rodó de mig. Per variar no tenia canvi i hom no té la culpa que el bitllet més petit que et dona el caixer sigui de 20€, llevat de si és de l'antiga Caixa d'Estalvis del Mediterrani, absorbida pels pròfugs del Sabadell, que si en dona de 10€.
Com la Rosario sempre té canvi, per a ella i altres negocis del barri, he anat a buscar el patufet (el periódico) i he tornar al forner.
Els diumenges no hi ha la Mercé, que és la meva dependenta de capçalera, i la senyora que hi havia avui m'ha dit:
- Els diumenges ara tenim pa de llenya.
Ostres, i la llenya és menja?
- No, vull dir cuit amb llenya
Ah! vols dir cuit en un forn de sola, oi?
- No! cuit amb llenya, ha insistit la senyora.
Que no! que el forn de sola no va amb llenya que nomès és un combustible, va amb gas-oil, que l'he vist - li he dit -
L'he deixat per inùtil, donada la seva tossuderia. És aquest un error molt freqüent, i és que més d'un paqui posa al seu rètol 'Forn de pa cuit amb llenya', clar que el món dels 'paquis' és particular. 
Molt poca gent fa servir la llenya com a combustible pels forns de sola. Recordo que a Camallera hi havia un forner (no sé si encara hi és) que tot ho coia amb la llenya dins del forn, que després retiraba, i aixó si que és difícil atès no podia donar ni vapor al forn, i és difícil encertar en la quantitat de llenya per que el forn agafi la temperatura correcte, si és passa, ha d'enfornar corrents la coca per baixar-la i si es queda curt, ja ha begut oli. 
Cuit d'aquesta manera, el pa té poca presencia, queda més blanquinós, però molt bo de gust, aixó si, és com la fruita de veritat que no té presencia, però en no pasar per la cámara està més bona i gustosa, i fins i tot fa olor.
En resumides comptes, m'he emportat com sempre un rodó de mig, que no sé perquè li diuen de pagés. Ah! I a Sabadell continuem sense que cap forner sigui capaç de fer una xapata no com Déu mana, sinó almenys mitjanament presentable.

16 Comentaris

  1. Gemma

    Lo de zombies es molt bo, però no penso calificar a ningú. Ja ho faran els seus fills. Ànims sempre ens quedarà un tros de pa amb oli i la companyia de qui ens estima de veritat, la família, cadascú amb la seva, com sempre. Els nostres fills també els costarà entendre lo D,avui primer ens peguen i després volen que estem Units pels bancs i els mercats.. És un alliçonament propi del segle xxi no m,ho negaras..

    Reply Delete 08 d’octubre, 2017
    1. Francesc Puigcarbó

      Són rars els nacionalistes espanyols, et cardeN hosties i després encara es queixen i volen parlar, pero no parlen ni escolten, i vene aqui un diumenge a cascar periodistes de eldiario.es, fer salutacions feixistes i insultar a la inteligencia dels democrates, paraula aquesta democracia que n o la coneixen en no haberla practicat mai. Per aixó són zombies, són morts en vida.

      Reply Delete 08 d’octubre, 2017
  2. D.F.

    He visto en TV3 que llegaban autobuses de Gerona, Tarragona y Lerida. Respecto al pan en Burgos ciudad solo hay un panadero que haga pan de leña y esta muy bueno. Por lo que se, este hombre, prácticamente no apaga el horno, el pan pesa y tiene un sabor y textura diferente.
    En mi casa yo tengo horno de leña y como bien dices hay que tener cuidado con la leña, porque si echas poco te quedas corto y si te pasas se sube demasiado y se quema el lechazo. Solo la experiencia en el mismo horno te da la ciencia, porque cada horno es diferente.

    Reply Delete 08 d’octubre, 2017
    1. Francesc Puigcarbó

      habia mucha gente (bastante de rara) en Barcelona hoy, entre 350 mil segon la poli i 950 mil segun la organización. Yo que entiendo un poco es esto, diria que no pasaban de las 250 mil, eran muchos eso si, pero fíjate que eran por ocupacion de via pública una tercera parte de la diada del 11-S, SE VE A VISTA DE PÁJARO.
      La mejor manera de contarse es ir a votar, però los demócratas no lo permiten.
      La leña, en teoría creo está prohibida, no es mas que un combustible, la mayoria de hornos de suela funcionan con gas-oil o electricidad, pero es cierto que el pan es y sabe muy diferente que cocido con aire caliente, cambia la textura, el sabor el color y el olor.

      Viva la Catalunya ocupada, por un pajarito.

      Reply Delete 08 d’octubre, 2017
  3. Gemma

    Ostras en tv3? No estaba abducida por Puigdemont?

    Reply Delete 08 d’octubre, 2017
    1. Francesc Puigcarbó

      No siguis busca raons Gemma, que en Daniel toca el tema com aquell que no vol per no entrar a matar, lo qual es d'agraïr en un dia dur com el d'avui, a més, el muchacho és de Gamonal, poca broma i molt respecte.

      Reply Delete 08 d’octubre, 2017
    2. D.F.

      Gemma si no ves diferentes puntos de vista creo que no puedes ver la cosa en su conjunto, normalmente leo diferentes versiones del mismo tema, si me interesa, y luego saco mis conclusiones. Solo hay un periódico que detesto, es El Mundo y Pedro J, me parece un ser miserable, pero los demás ¿porque no?. De Cataluña leo Ara y el Punt de vez en cuando y alguna vez la Vanguardia.
      Y como este tema me interesa, pues lo sigo y lo sigo desde diferentes versiones.
      Ademas creo que de los que estamos aquí, no soy el único que lo hace.

      TV3 ha hecho un documental sobre autobuses y el transporte publico, he echado de menos esas tomas aéreas documentales y patrióticas tipo Diada y también he echado de menos a la alcaldesa de Barcelona que tiene una manifestación impresionante en su ciudad, y ni esta , ni se la espera...

      De las cifras si vas a GOogle y mides las zonas y pones dos personas/metro, no creo que andemos muy desencaminados...


      Reply Delete 08 d’octubre, 2017
  4. Rodericus

    Déu ha beneït als ingenus, d'ells serà el regne del cel.

    Aixó va per la desfilada d´avuí a Barcelona. En la guerra, val qualsevol arma. I els independentistes han declarat una guerra contra l´estat espanyol que no poden guanyar. Massas fronts oberts ( economic, polític, mediátic, Europa ), i poca tropa i mitjans per fer-hi front. I ni cinc de calaix.

    Xapatas com deu mana, ja no es fan en lloc. L´unic forn de llenya auténtic que conec, está a Avinyonet del Penedés, i no tota la producció que fan pasa per ell.

    Saluuuuut.

    Reply Delete 08 d’octubre, 2017
    1. Francesc Puigcarbó

      A Mollet a Can Prat i a Vilanova del Vallès a Can Geroni en pots trobar.

      Reply Delete 08 d’octubre, 2017
    2. Francesc Puigcarbó

      Nusé, no hi havia d'haver urnes, n o hi havia d'haver paperetes, no hi havia d'haver referendum i mira, no hi ha d'haver DUI. Mariano con a profeta no fila gaire fi i la tanqueta de la Moncloa, encara menys.

      Reply Delete 08 d’octubre, 2017
  5. Francesc Puigcarbó

    I COMPTE MONSIEUR RODERICUS, encara ens queda com a últim recurs, el Pla B

    https://blocfpr.blogspot.com.es/2014/08/independencia-el-pla-b.html

    Reply Delete 08 d’octubre, 2017
Més recent Anterior