"A la Guerra Civil, al maig de 1937, hi va haver una petita guerra civil a Catalunya, però sobretot a Barcelona. Són els famosos "fets de maig": la Generalitat juntament amb els comunistes enfront de CNT, més o menys unida amb el POUM. Va intervenir el Govern de la República. La seva intervenció va ser treure el comandament dels Mossos a la Generalitat. L'ordre públic va quedar en mans de les forces de la República. Això va crear un conflicte entre la Generalitat i el Govern.

No estem en això. L'avantatge del 155 és que és flexible, es poden prendre mesures en funció de com està la situació. El desavantatge és que no és clar, que no et diu què és el que farem o què cal fer en funció de la Constitució. Llavors dependrà molt de la prudència, de la proporcionalitat i d'alguna cosa al que mai s'ha de deixar jugar més enllà del compte: l'atzar. És una història d'irresponsables, de gent que està jugant amb foc, de gent que va al precipici i cantant perquè després del precipici està l'aurora. En això recorden a la CNT: després de l'abisme, després de l'incendi ve l'aurora."

Avis per a navegants, dins d'una interesant entrevista que li fan al catedràtic e historiador gallec, Santos Julià, a el diario.es