EL QUILILI

El Govern del sr. M.Rajoy, hauria de conèixer la història del Quilili. Devia ser pels anys cinquanta i poc quan encara manava a Espany...


El Govern del sr. M.Rajoy, hauria de conèixer la història del Quilili. Devia ser pels anys cinquanta i poc quan encara manava a Espanya l'embrió del que ara és el partit Popular, i el personatge del Quilili, deambulava per Sabadell. Tronat, vestit amb una vella americana, portava la culata d'una pistola a la  butxaca interior, que ensenyava sovint fent-se el fatxenda. Deien que havia estat un alt comandament militar feixista que havia embogit i vivia pràcticament en la indigència. De fet quan va morir, explicàven en aquells temps, que havien anar molts alts càrrecs al seu enterrament.
S'explicaba tambè d'ell, que quan rondava per l'Euterpe, en veure a les noietes els hi espetava: senyoretes: vostès són putes?, i clar, aquestes s'esvalotaven i li deien de tot, a lo que ell reblava, no es preocupin, si no ho són no passa res, era per saber-ho, i si ho són, ho preguntava per saber si hi havia alguna possibilitat de sucar el melindro.
Deia lo de conèixer la història del Quilili, perquè haurien de prendre nota. El Govern de la Generalitat del 155 ha convocat unes eleccions que de fet són una consulta per comptar-nos, i la gent votarà o no anirà a votar, encara que es preveu un vot massiu de més del 80%, possiblement al Sr.M.Rajoy no li agradarà la resposta de la ciutadania, encara que pot ser que qui no agradai la resposta és al Govern de la Generalitat i a ERC. I ja que és la resposta la que incendia l'edifici, com en el cas de les noies, si no són putes no passa res i s'en van, molestes amb del Quilili, però s'en van, mentre que aquí qui se n'anirà cap a casa o potser no podrà tornar-hi és el President Puigdemont, que políticament ja està amortitzat. 
Mireu si hem anat enrere en el temps, que un dels eslogans de campanya podia haver estat: Llibertat, amnistía i estatut d'autonomia. Aquí el dubte que queda és qui guanyarà les eleccions el 21D, la puta o la ramoneta.

En Ramón Alberich, que el va conèixer ens explica la història del Quilili

-“Quilili, Quilili”...-cridava la quitxalla i zaaas, una pedra estavellant-se al pany de paret de la cantonada els feia córrer a tots carrer avall.  Un reguitzell de renecs, dits amb veu rogallosa, acompanyats d’una gesticulació amenaçant es perdia per l’horitzó gris de les cases de Sabadell, la ciutat tèxtil, el urbanisme de la qual semblava el d’un campament fabril, al dir del historiador local Andreu Castells: fàbriques, vapors i tallers, rodejats d’unes cases de planta baixa, estretes i uniformes, que hom en deia “cases angleses” i on hi malvivia la munió de treballadors que la ciutat engolia com en una fornal. A l’extraradi, els nouvinguts del sud ho tenien pitjor, habilitant coves a Sant Oleguer o construint una mena de barraques que anava configurant, sense ordre ni concert, el urbanisme de les noves barriades de Ca’n Oriach, Ca’n Puigjaner, Torre Romeu...La quitxalla es feia fonedissa al recer de les escoles i “El quilili”, mastegant la seva ràbia i les seves males puces ben alimentades per un abundant i pèssim alcohol i un mal vi quotidià, es caragolava a la vora de l’apoplexia, renegant i deixant anar la seva bilis, mentre la ferralla que duia al pit sonava com un macabre esquellot.      
Érem a finals dels anys cinquanta. “El quilili” era un subjecte petit i corbat, amb aspecte de liró, de mirada fugissera i posat esquerp, d’uns quaranta anys, tot i que semblava més vell.  Els nanos que anaven a l’escola, el veien fent tentines a totes hores per l’abús de l’aiguardent, i lluint un munt de medalles –potser no totes guanyades per ell- a la pitrera del vestit usat i tacat que gastava. Solia passar les hores mortes a una taverna tenebrosa que hi havia al carrer “Dels Gitanos”, rodejat de gent vagarosa d’aspecte patibulari –almenys així els veien amb els ulls d’infant i els prejudicis inculcats per les iaies- i a les voltes de Ca’n Oliver, on hi havia la seu de la Falange i el “Hogar del Excombatiente” on freqüentava la flor i nata del sindicalisme vertical i els quadres locals del règim, que l’invitaven a l’enèsima copa.
“El quilili” portava una aura d’alcohol i vinassa i una altra de llegendes sobre la seva persona. Hom deia que havia arribat a la ciutat amb les forces d’ocupació franquistes, al costat del batlle Marcet. Aquest, possiblement per algun deute per causa de la guerra, li estava més que agraït i li tenia obertes les portes de casa seva i sembla ser que també era qui  li lliurava els diners que el perdulari es bevia a les tavernes locals. També hom deia que “El Quilili” havia embogit al front de combat i que l’alcoholisme era el darrer refugi del poc senderi que li quedava. En realitat “El quilili” era com una mena de caricatura del poder establert; la cara més grotesca i estrafolària del règim.
Un dels molts esports i jocs que practicava la quitxalla era fer-lo emprenyar, i treure’l de polleguera fent-li saltar les males puces:
-“Quilili, Quilili”- cridaven, tot fent-li befa.
I aquest s’emprenyava de debò, i els empaitava, llençant pedres, i amenaçant-los amb un bastó que duia.
-”Quilili, Quilili” –i corredissa per escapolir-se de les ires del begut, del carrer “dels Gitanos” a la Placeta “del Gas”, cap al carrer “del Sol”, on hi havia l’escola. Suats i excitats per la carrera, la canalla es refugiava a la relativa tranquil·litat de les aules on es memoritzava la llista dels reis gots i les taules de multiplicar, una vegada cantat el “Cara al Sol”.
El mes de maig hom organitzava el mes de Maria, muntant a totes les aules uns altars molt kitchs, a base de paper de seda de colors i versions de les immaculades d’en Murillo, ja fossin en versió de guix policromat, com en reproduccions emmarcades. Els alumnes eren invitats a col·laborar aportant flors, per la qual cosa els més pilotes s’afanyaven a dur rams de roses collides de l’eixida de casa, el perfum de les quals, barrejat amb la ferum d’humanitat, feia que l’ambient de les classes fos embafador i quasi irrespirable.
Era la primera hora de la tarda, i mestre i alumnes s’aprestaven a començar una soporífera i tediosa sessió, previ resar una Avemaria per allò del mes de ídem. Anaven arribant els més ressagats, mentre el mestre repassava papers i de tant en tant mirava per damunt les ulleres, remugant una monòtona crida a l’ordre que ningú atenia.
De cop i volta sonà un fort terrabastall: un grup d’uns tres o quatre entraren a l’aula com  esperitats, i al llindar de la porta, la inconfusible silueta de “El quilili” amb el seu roc a la mà, irat i amb els seus ulls vidriosos badats com a plats. Davant de la classe plena va titubejar, però deixant anar un sonor renec llençà la pedra cap al petit grup que s’apressava a amagar-se sota els pupitres. El projectil va ultrapassar tots els caps de l’alumnat i anà a petar al piadós altar dedicat a la Verge, fent una gran trencadissa al despenjar-se el quadro amb la imatge i abocar totes les flors per terra.
Ves per on els fills dels presumptes cremadors d’esglésies, van poder ser testimonis de que un feixista liró i embriac, malgrat que amb els atenuants de provocació i preterintencionalitat es carregava un piadós altar dedicat a la Verge Maria.   


COMMENTS

BLOGGER: 9
Loading...
Need our help to upload or customize this blogger template? Contact me with details about the theme customization you need.
Nom

- DESTACADES,5,- AB1,1,- AC1,1,- ACTUAL,2,- ACTUALITAT,4,- ACTUALITAT 2,1,- ACTUALITAT 3,1,- AD1,1,- AE1,1,- ALTRES ESCRITS,3,- ANT,53,- ANTERIORS,47,- CURIOSITATS,4,- DE LA VIDA,6,- DESTACADES,7,- DESTACAT,9,- DESTACATS,63,- DESTACATS ÚLTIMS,5,- eee,3,- FI DEL MECANOSCRIT,3,- LAST,25,- MÉS ANT,9,- MÉS ANTERIORS,5,- MÉS DESTACADES,17,- MÉS DESTACAT,2,- MÉS DESTACATS,2,- MÉS ESCRITS,75,- OPINIÓ,1,- últim,24,- ÚLTIMS,12,- ÚLTIMS ESCRITS,12,- últimss,2,-- ACTUALITAT,1,-- ELS ÚLTIMS,1,-- H1,1,-- MÉS DESTACATS,4,-- MÉS ESCRITS,1,--- DESTACATS,1,--- ACTUALITAT,6,--- DE LA VIDA,1,--- DESTACAT,11,--- DESTACATS,5,--- H1,2,---- ACTUALITAT,2,---- MÉS DESTACADES,1,---DESTACADES,10,--* ANT,1,--ANT,2,-ACTUALITAT,1,¡,1,·· ACT 1,1,·· ACT 2,1,·· ACT 3,1,·· ACT 4,1,·· ACT 5,2,·· ACT 6,1,·· NOTICIES,6,*,4,* MÉS DESTACADES,1,* ALTRES ESCRITS,2,* ANT,6,* ANTERIORS,10,* DESTACAT,2,* DESTACATS,24,* ÉS DESTACATS,2,* MÉS DESTACAT,1,* MÉS DESTACATS,1,** ACTUALITAT,1,** ANT,11,** DESTACADES,2,** DESTACATS,2,**DESTACADES,2,**DESTACATS,4,1,38,100,10,11,6,110,4,111,5,120,14,20,4,22,32,23-F,1,30,5,33,25,333,3,35,40,40,6,444,46,48,1,50,35,55,5,60,5,80,5,90,115,A,22,A1,1,aa,6,aaa,1,AALTRES ESCRITS,1,AB1,1,ABS,25,AC1,1,ACTUAL,3,Actualidad,3,Actualitat,84,ACTUALITAT 2,3,AD1,1,ADIF,1,advocats,1,AE1,1,AENA,1,afo,2,AFORISMES,7,AFORISMOS,3,African Cities,8,agressió,1,aigua.embotellades,1,Alewat,1,ALTRA VOLTA UN NOU NADAL...,1,ALTRES,7,ALTRES ESCRITS,12,ALTRES ESCRITS DESTACATS,34,amnistia,1,amor,1,anorreament,1,ANTERIORS,124,antics,13,aprenents de bruixot,1,AQUÍ UN QUE NECESSITA AJUT INFORMÀTIC,1,armes,1,assedegats,1,assessors.,1,autonomies,1,AVT,1,B,4,B1,2,bandera,1,bandera.,1,barbàrie,1,barra,1,barroeria,1,bb,14,BB1,1,bbb,1,BBV,3,bellesa,1,bel·ligerància.,1,Benedicto,1,benefici,1,Benet,1,Bermudez,1,BIS,4,bisbes,1,BLOC D'ACTUALITAT,1,blocs,1,BLOCS MEUS,8,Bmusik,22,BON,1,BON ANY 2010,1,Bounty,1,Bragam,11,Browser,3,budaya,2,Bush,1,business,1,C,13,C1,1,cachondeo,1,cadàver polític,1,cadena.,1,cagarrinoide.,1,caïnites,1,call,3,campanya,1,Candel,1,canonades.,1,canvi climàtic,1,canviar,1,capçalera,1,capità,1,capitana.,1,capteniment.,1,CAROUSEL POST,6,carrer,1,CAS,30,cassolada,1,CAST,22,CAT,35,Catalunya,1,catastrofisme,1,categoria,1,ccc,1,ceceo,1,centredreta,1,Champions.,1,Chantal Sébire,1,charlatans,1,circ,1,Cirici,1,ciutadans. Hipercor,1,coincidències,1,coll,104,COM ANEU DE SALUT?,1,competència,1,competències,1,conciliadors,1,CONCURS PER UBICAR EL MAGATZEM DE RESIDUS,1,conéixer.,1,connivència,1,contracte,1,contrapoder,1,convergenticidi,1,conxorxa,1,cop d'estat,1,Cope,1,COSES DE LA VIDA,76,cràpules,1,crims,1,criteri,2,culpes,1,cultura,39,CULTURA - OPINIÓ,29,CULTURA I OPINIÓ,43,D,9,D'ESTUDIS UNIVERSITARIS D'OPINIÓ I ENQUESTES,1,D'UN FUTUR IMPERFECTE,1,D1,23,DARRERS,134,davallada,1,ddd,1,DE LA COSA AQUESTA DEL COTILLÓ,1,DE LA VIDA,118,debat,1,decebedora,1,decebuts.,1,decimonònic.,1,DEIA,17,DEIEM,62,demagogia,1,desencís,1,desfeta,1,deslleial,1,DEST,15,DESTACADA,16,DESTACADES,1,DESTACAT,73,DESTACAT 1,2,DESTACATS,12,DESTACATS ÚLTIMS,24,destakats,6,destrucció,1,deures,1,digital,1,discurs,1,displicència,1,dolar,1,DOS,5,dret,1,duodenal,1,E,20,ecológic,1,ecologistes.,1,educació,1,EE1,2,eee,1,EL DÍA QUE VA NÈIXER MERITXELL,1,ELLS,1,ELS ESPANYOLS S'ENGREIXARÀN UNA MITJANA DE TRES QUILOS PER AQUESTES FESTES,1,embogit,1,endogàmia,1,enginyers,1,entelèquia.,1,enterrar,1,entrellums,1,ES,4,ESCRIT DESTACAT,5,ESCRITS,17,ESCRITS ANTERIORS,83,ESCRITS ANTERIORSS,10,esglesia,1,espavilats,1,esquadra i cartabón.,1,euro,1,European Cities,6,EVOCACIÓ DE NADALS PASSATS,1,extorquir,1,F,3,F de B.Moll.,1,F1,2,fanfàrries.,1,fariseus,2,farsants,3,Favourite,5,Featured,10,Features,1,feixistes,1,feminicida,1,fera ferotge,1,festa,1,fet diferencial,1,FFF,1,FI DE LA CITA,114,FIN DE LA CITA,2,fira.,1,fites,1,FPR,177,fulles d'afaitar,1,G,11,G1,21,GALTRES ESCRITS,1,garrofes,1,gent,1,gest,1,gestoria,1,GG,4,Giscard.,1,governar,1,guerra,1,H,2,H1,8,health,1,HH,4,hipòcrites,1,hipócrites.,1,Hispanidad,1,honest,1,HUB,1,human,4,I,31,idioma,1,ignorància,1,il·lusió.,1,immigració,1,inanició,1,incert,1,incompetències.,2,incompetent,1,independència,2,independentisme,1,individu.,1,indolència,1,INF,3,INFORMACIÓ,5,inhibidor,1,innocència,2,innocentada,1,innùtil,1,inquisició.,1,integració,1,integrisme,1,intolerància,1,Iraq,1,J,4,Joan Pau II,1,JUAN,21,justicia,1,justificació,1,JUTGES,1,K,11,KOSES DE LA VIDA,9,Kuliner,57,Kultura,7,L,18,l'home,1,LA INCULTA CULTURA DEL... NO,1,label1,1,label10,3,label11,12,label12,24,label2,6,label3,8,label4,1,label5,7,label7,7,label8,25,label9,9,LAMESVISTA,1,Laporta.,1,last,121,LASTLAST,4,LASTN,16,LASTULTIM,18,LITE,15,LITERATURA,2,llei,1,lletraferit,1,llibertat,3,llibertat.,1,lliga,1,llums,2,LO TARTER DELS MINAIRONS,1,LoadMore,1,LOVE ON THE ROUTE 66,1,M,186,magazine,8,Magdalena,1,marge,1,maslast,1,matí,1,mediocritat.,1,menor d'edat,1,mentider,1,MÉS - ACTUALITAT 3,2,MÉS ACTUALITAT,10,MÉS DESTACADES,13,MES DESTACATS,5,MÉS DESTACATS,18,MÉS ESCRITS,225,MÉS ESCRITS ANT,21,MÉS INFORMACIÓ,6,mesopotàmia,1,ministre,1,Miracle,1,missió,1,mite,1,MMM ALTRES ESCRITS,3,MMM DESTACAT,1,mocador,1,monopolis,1,mort,1,mossos,2,Motion,2,Mualaf,10,MULTADA L'ESCOLA DE CRIMINOLOGIA,1,n,1,nació,1,nacionalista,1,nasti de plasti,1,necis,1,negoci.,1,Nepal,2,neteja,1,NOSALTRES ELS BLOCAIRES,1,noticia,1,NOTICIES,5,NOTS,2,NOU,4,nouvinguts,1,NOVEL·LES OBLIDADES,1,objecte,1,obscens,1,obsessiva.,1,odi.,1,ofertes,1,ombra,2,ombres,1,oncle,1,ONE,1,OPIN,4,OPINIÓ,20,opinió i actualitat,4,OPINIÓ SOBRE LES MASSES,1,oposició,1,orenetes,1,pa.,1,paciéncia.,1,país,2,pallassa,1,paó,1,parlar,1,passat,1,patria,1,patries,1,pau,2,pau.,1,pedagogia,1,peix al cove.,1,pell freda,1,pepe,6,perfil,1,periodistes,2,petit,1,poca-vergonyes,1,poder,1,POLI,4,policía,1,POLIS,7,POLÍTICA,39,POLÍTICA DE CAMPANAR,1,pont,1,possible,1,POST,1,POST DESTACATS,60,PP,1,practic,1,prejudicis,1,preservar,1,privada,1,privatitzar,1,professional,1,provincianisme,1,pública,1,Pujol,1,Pulitzer,1,QUE MARAVILHA,1,racisme,1,radial,1,rapinyaires.,1,Raza,1,RE1,9,Recent,15,recomanar,1,rellegir.,1,Renfe,1,responsabilitats,1,responsable.,1,rodalies,2,runes,1,sacrificis,1,SAFIDEBARACAFALAUFI,8,SAFO DESTACAT,2,SAFO ALTRES ESCRITS,1,SAFO DESTACADES,1,Sal Mineo,1,Sales,1,sang freda,1,SANTA PALOMA DEL GRAMO LIMPIO...,1,SBD,3,seg,3,SEGONS UN ESTUDI,1,sentit comú,1,servituts,1,Shakespeare,1,si,1,sinistre,1,Sirera,1,SLIDE,4,sms,1,sobiranisme.,1,SOBRE FAMILIES TRADICIONALS,1,solidari,1,solidari.,1,SONGORO COSONGO,1,sorneguer,1,sospitós,1,subespècie,1,sucessor.,1,suïcidi,2,talante,1,tarannà,2,tatuar-se.,1,Tejero,1,terrorisme.,1,the last penultim,36,titella.,1,Titular de la noticia,7,TopDownload,5,tòpics,1,Tours,4,tragedia,1,trànsfugues.,1,transparència.,1,trasgénics,1,TRES,15,treva,1,tril·leros,1,tripìjocs,1,TU,1,TUO,2,TUOS,1,u,2,UAN,2,ue a,1,ÚLTIMSS,10,ultraconservador,1,UN,4,Unamuno,1,utopies.,1,Vall d'en Bas.,1,velocitat limitada.,1,viatjar,1,VIBRANT DISCURS DE NADAL DE L'HOME ESTÀTIC,1,Victoria,1,Vietnam News,1,Vietnam Travel News,5,vigilats,1,violencia,1,virrei,1,VISTS,3,VOL 253 NORTHWEST AIRLINES,1,vols barats,1,xacra,1,xacra.,1,xancletes,1,xavalla,1,Xèquia,1,Xirinacs,1,Z1,2,
ltr
item
BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ: EL QUILILI
EL QUILILI
https://3.bp.blogspot.com/-PS5SE7qBFBk/WjYNRv68S8I/AAAAAAAFbco/Zkz4yLx7l9gbHsZI3j5u6MoZrwC1v3XzQCLcBGAs/s640/06b87331da9b9cefc25e0c24603f0e5f.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-PS5SE7qBFBk/WjYNRv68S8I/AAAAAAAFbco/Zkz4yLx7l9gbHsZI3j5u6MoZrwC1v3XzQCLcBGAs/s72-c/06b87331da9b9cefc25e0c24603f0e5f.jpg
BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ
https://blocfpr.blogspot.com/2017/12/el-quilili.html
https://blocfpr.blogspot.com/
https://blocfpr.blogspot.com/
https://blocfpr.blogspot.com/2017/12/el-quilili.html
true
33601624
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts MÉS MÉS Reply Cancel reply Delete - Home PAGES POSTS MÉS RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Diu Dill Dim Dim Dij Div Dis Gener Febrer Març Abril Maig Juny Juliol Agost Septembre Octubre November Decembre Gen Feb Mar Abr Mai Jun Jul Ago Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy