ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

CAPITALISME D'AMIGUETS


Ja ems havien dit que ens tocaria pagar la indemnització del Castor en el rebut del gas, ara expliquen a el periódico que finançar aquest nyap ens costarà gairebé dos euros al mes en el rebut del gas durant 30 anys. És un preu sense cap mena de contraprestació. I és el símptoma d’un mal, d’una malaltia de l’economia espanyola, que és greu. Aquesta infraestructura fallida, que suma un seguit de despropòsits iniciats amb el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i rematats amb el de Mariano Rajoy, ha desembocat en una factura que ens costarà malgrat la sentència en contra del Tribunal Constitucional, 4.700 milions d’euros.
I tot plegat perquè la concessionària en la qual l’ACS de Florentino Pérez tenia la majoria del capital rebés una compensació de 1.350 milions d’euros per pagar en temps i forma els seus creditors. I sense que la instal·lació funcionés ni un sol dia i després de causar diversos sismes. Però només és un exemple, com la moratòria nuclear, que va costar als ciutadans 5.717 milions d’euros durant 30 anys en el rebut de la llum pagats a bancs i elèctriques.
Continua sumant. I el que vindrà, com el rescat de les autopistes radials de Madrid, com a mínim 3.700 milions d’euros... Fugiu esperitats i prepareu la cartera quan escolteu que un rescat va a càrrec del sistema o dels Pressupostos de l’Estat. ¿Qui finança si no l’un i l’altre? És un model del qual no es va escapar ni s’ha escapat Catalunya, ni amb els governs de Jordi Pujol ni amb alguns dels següents. Llegeixin les condicions de l’adjudicació d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) en l’etapa d’Artur Mas, encallada als tribunals i amb avantatges financers per a l’adjudicatària del 9,33% durant 50 anys.
Gairebé sempre l’argument són les necessitats del Govern per a hospitals i carreteres. I amb aquest pretext es traslladen sense gaires miraments els deutes i obligacions a bancs i altres empreses; que, lògicament, obtenen unes bones contrapartides. És el que té el que és públic, que és de tots, però només ho gestionen uns quants. En realitat és una economia semipública o semiprivada en la qual es privatitzen els guanys per a una elit; i es col·lectivitzen les pèrdues, a través del BOE. El risc i ventura que han de formar part de l’ADN empresarial l’assumeixen els usuaris, les pimes i moltes empreses, però no una reduïda elit publicoprivada. En diuen capitalisme d’amiguets. És un model econòmic híbrid que requereix canvis. O cap a l’àmbit públic, amb gestors eficients i vocació de servei; o cap a l’àmbit privat, amb òrgans supervisors verdaderament independents, que no es guiïn per la ideologia, l’afinitat o l’interès particular sinó pel general. No és poca cosa. 

Publica un comentari a l'entrada

9 Comentaris

  1. No reventará la mierda esa ¡¡¡no mejor que no reviente, que hay gente inocente.

    ResponElimina
  2. Crec que la plataforma ja l'han buidat, i nosaltres de pagafantas.

    ResponElimina
  3. Todas las compensaciones estaban,tanto las eléctricas , las de gas y aguas ,vistas en los contratos.
    Si no fuera de esa forma,ninguna empresa por muy grande que fuera podría asumir esos servicios,ni los baremos de calidad exigidos.Claro que siempre podemos tener unos servicios públicos a la cubana o a la venezolana.Prefiero pagar,tanto en una monarquía como en una república,eso es lo de menos.

    ResponElimina
  4. No estoy de acuerdo, además en el caso Castor que la culpa es del Gobierno de ZP, pero la velocidad de relámpago que se dio el Gobierno de M.Rajoy en pagar a ACS de Florentino, no es de recibo.
    No necesitamos servicios a la Cubana o Venezolana, pero podrían ser a la Francesa, la Alemana, etc. Pagamos la luz mas cara de Europa y tenemos el internet más caro y a la vez más lento.

    ResponElimina
  5. Habría que analizar,caso por caso,de los servicios y paises serios que indicas,que no es fácil,pero en ningún sitio regalan nada,al final los paganos somos siempre los mismos,por vía directa o indirecta.Son los periodistas,sobretodo los de periódicos digitales,los que han encontrado un filón con este tipo de noticias,porque saben el nivel de cabreo que generan,al dar las noticias sin argumentos técnicos ni económicos.Pero bueno son periodistas y también tienen derecho a comer.

    ResponElimina
  6. En el caso Castor, la información ha sido mucha y documentada, con argumentos mñas que de sobras, desde informes escondidos o no publicados, así como en el rescate de autopistas o de Bancos, ahí de información y argumentos técnicos y económicos ha habido muchos y muy bien elaborados porque la misma información exige la labor de periodistas profesionales y para la cuestión económica les hay y muy buenos.



    ResponElimina
  7. ¿ Es sap alguna cosa del que va fer i signar els estudis geologics previs del projecte ?.

    Salut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Informe sismológico del Ebro

      http://www.publico.es/politica/castor-produjo-mil-terremotos-tenia.html

      Elimina
  8. Recordo ho explicaven crec que al Confidencial, que hi havia uns estudis que no aconsellaven l'emmagetzament, que es varen omitir, hauria de buscar la informació, segur que hi és.

    ResponElimina