ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

NOTORIETAT SENSE RESULTATS


Les diferències entre els independentistes tenen relació amb la seva obstinació a esquivar la legalitat, en la creença que la seva unitat confereix una especial legitimitat a la seva causa. Així, paradoxalment, la cohesió mostrada davant l'Estat constitucional es torna un mar de dubtes quan les normes i els tribunals adquireixen el seu to més aspre. Desbordar la llei no és innocu per a qui així procedeix o troba en això les suposades virtuts de la unitat política, perquè aquesta es ressent inevitablement davant la constatació que l'Estat de dret és poc menys que impertorbable. Les incògnites sobre qui assistiran al ple de constitució de la Cambra catalana, el proper dimecres 17 de gener, tenen a veure amb el dificultós que és eludir lleis i reglaments, resolucions judicials i dictàmens jurídics, amb la impossibilitat de donar a llum a cada pas una legalitat a la mesura dels impulsos propis.
Les forces independentistes estan condemnades a entendre's des del mateix moment en què l'aleshores president Puigdemont se li impedís convocar eleccions per evitar el 155. Estan condemnades a entendre's perquè si no van ser capaços d'acceptar almenys -la dissolució de la Cambra autonòmica- a cada una d'elles li resultarà impossible variar de posició fins a l'establiment d'acords amb forces no independentistes que girin al voltant d'objectius més possibilistes que la secessió unilateral. Com els resultarà impossible assumir expressament i prèviament el seu sotmetiment a la legalitat, davant la improbable obertura d'un procés de negociació bilateral sobre la desconnexió republicana.
La relació particular entre la contestació a la legalitat i la desafecció que cada formació independentista pot mostrar cap a les altres dues resulta, en qualsevol cas, equívoca o contradictòria. Qui el 27 d'octubre va semblar aproximar-se més a l'acceptació de les regles de joc, Carles Puigdemont, ha acabat més allunyat que cap altre fins i tot geogràficament. És probable que ens trobem davant d'un moviment instintiu, i no tant davant d'una estratègia deliberada. Però la veritat és que Carles Puigdemont ha imposat el criteri de la unitat, a través de la consagració de la ruptura amb la legalitat en el si de l'independentisme, sostraient-se a l'acció de la justícia. Perquè en aquest punt les eleccions del 21-D sí que van ser plebiscitàries. I la remodelació de l'espai secessionista al que van donar lloc -inclosa la dilució fàctica del PDECat davant l'inici de la nova legislatura- compta amb el vot mobilitzat a favor d'una república catalana.

La qüestió ara és fins a quin punt la ineludible necessitat de fer valer la majoria absoluta independentista al Parlament pot desembocar en una segona remodelació de l'independentisme, amb uns diputats obligats a renunciar a l'acta sense més, i amb altres que fent-ho així es disposin -des el autoexili o la presó- a dirigir les institucions des de fora de les institucions. Per això, la pregunta que incumbeix a tots els ciutadans i al país en el seu conjunt és si en aquestes circumstàncies -de incertesa jurídica i judicial, i de indesxifrables diferències internes- l'independentisme es troba en condicions de governar la Generalitat.
Quan es pretén l'impossible, tot el possible perd sentit i valor. L'independentisme es debat internament a causa que ha insistit desbordar la legalitat; en forçar els seus límits. La paradoxa està en què, precisament per això mateix, està incapacitat per reconduir aquest debat cap a l'àmbit del possible. Perquè la legalitat s'ha convertit en un assumpte tabú per al secessionisme rupturista. Només cal que algú entre les seves files suggereixi la conveniència d'atenir a les normes vigents i a les resolucions judicials perquè sigui titllat poc menys que d'heretge. De tal manera que els dissensions interns al si de l'independentisme s'han tornat inescrutables, tant per als altres com per als propis. Fins a les adhesions personals cap als respectius líders semblen aleatòries i volubles.
La renúncia a la legalitat és la renúncia a la política. De manera que l'independentisme ja no és capaç de reflexionar pausadament sobre si avui estaria més a prop o no de la seva meta si s'hagués atingut a la legalitat, o sobre els efectes reals de la seva manifesta i sobtada impaciència. Per molt que les normes constitucionals i estatutàries puguin constrènyir les oportunitats d'aquelles opcions més distanciades del consens, aquestes no obtenen cap benefici del desbordament de la legalitat. Tot el contrari, el rupturisme les condueix al marasme d'una notorietat sense resultats. - KEPA AULESTIA

Hernán Rivera Letelier va escriure una novel·la meravellosa, "L'art de la resurrecció". En la seva història, un Crist mundà i pecador acaba fent el miracle de la seva vida que no és altre que la resurrecció d'una gallina. Això és tot fins ara, la resurrecció de la gallina, i aquí d'això, de gallines i pollastres, en sabem molt.

Publica un comentari a l'entrada

7 Comentaris

  1. El Sr KEPA no es santo de mi devoción. De militante de ETA a escribidor del grupo del ABC.
    Ni me gusta lo primero (aunque no tenga delitos de sangre no estuvo en contra de los asesinatos hasta el final de la etapa, o sea Hipercor, (menudos hijos de la gran puta, por cierto, los autores), y después pasó a opinador de uno de los grupos más reaccionarios, el Vocento.

    Comulgo con una frase : "la renuncia a la legalidad es la renuncia a la política", porque si un legislador comete un acto ilegal ya no está amparado para poder decir a los que gobierna que hagan tal o cual cosa porque la Ley así lo exige. (Otra cosa será si estamos o no de acuerdo con esa o aquella Ley, y si no lo estamos hemos de luchar para que la deroguen).

    Por lo demás poco a decir. Está dicho todo. Mientras, en el Prat no hay pediatras de urgencia en el ambulatorio, ni se les espera. Si le pasa algo a tu nieto mejor que cojas un taxi y te lo lleves a Bellvitge. Así tuvimos que hacer con el mio de cuatro años y una fiebre de 39´6.
    Esto funciona de puta madre. Sanidad, pensiones, trabajo, formación... Ya lo dijo Tarradellas : "¿ un estado con 17 autonomías, dos plazas, un gobierno central y una casa real ?...eso no funcionará nunca, será jauja. Acertó.

    ResponElimina
  2. estic d'acord amb tu, pero el que diu en aquest escrit ho trobo molt encertat. Tarradellas no era pas beneit i tenia clar que això no podia funcionar. Aznar també, ell és el primer interessat en acabar amb les autonomies i está trabajando en ello des de la FAES.

    ResponElimina
  3. Aquí tens raó.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  4. Miquel,de los dos pediatras,que tenían mis nietos pequeños,el de la tarde ha marchado.Hemos preguntado porqué no lo sustituían y nos han dicho que no encuentran a nadie,que faltan pediatras
    y eso que los dos son extranjeros.¿Dónde están los españoles o los extranjeros?.

    ResponElimina
  5. muchos en Inglaterra, sobre todo enfermeras, y también en Francia, Bélgica, Alemania.

    ResponElimina
    Respostes
    1. jajajaj,bueno pues hay que decirles:"Chicos veniros pá España,os queremos..."

      Elimina
  6. Va a ser que no, allí cobran más y están mas valorados y menos explotados que aqui, donde tenemos a cubanos, peruanos, argentinos, bolivianos y de algun otro país.

    ResponElimina