El ministre Catalá va atorgar a Carmen Martínez-Bordiú el ducat de Franco el dia de la moció de censura. L'anterior Ministeri de Justícia va deixar signat in extremis la continuïtat del ducat que, associacions i partits demanen que es retiri per vulnerar la Llei de Memòria Històrica.
El PSOE demana al rei que anul·li el ducat de Franco que reclama Carmen Martínez-Bordiu. Felipe VI, obligat a pronunciar-se sobre la continuïtat del Ducat de Franco.

El 31 de maig es debatia al Congrés dels Diputats una moció de censura històrica, la primera d'Espanya que anava a donar com a resultat un canvi de president de Govern. Aquell dijous, primera sessió de debat, era a la bancada de ministres el titular de Justícia, Rafael Catalá. Però aquell dia també va fer una altra tasca. Va signar el procediment que permet heretar a Carmen Martínez-Bordiú el Ducat de Franco després de la mort de la seva mare al desembre de 2017, segons publica aquest divendres Vanitatis, que afegeix que el nomenament ha estat enviat al BOE tot i que encara no s'ha publicat.
Carmen Martínez-Bordiú, que es convertirà a partir de quan es publiqui oficialment en duquessa de Franco, l'havia sol·licitat el març d'aquest any i s'havia iniciat el procediment, però va ser in extremis, a punt de guanyar Pedro Sánchez la moció de censura , quan Rafael Catalá va posar fi al procés de successió d'un títol que, pel seu nom, incompleix la Llei de Memòria Històrica, ja que homenatja el dictador. Aquesta ha estat una de les últimes mesures el ministre del PP en el seu càrrec.


Des que la néta de Franco va demanar heretar, nombroses associacions memorialistes es van posicionar en contra. De fet, el mateix PSOE va sol·licitar el 6 d'abril al ministeri de Català que instés al monarca Felip VI a anul·lar del títol nobiliari, ja que és competència del rei que fa a ducats, marquesats i altres distincions. "No és només anacrònic sinó que ens connecta amb el franquisme -explicava a l'abril el responsable de Justícia i nous drets del PSOE, Andrés Perelló- Sa majestat ha de pensar si desconnecta o segueix connectat amb vestigis del passat".
També Izquiera Unida ha demanat per carta al monarca que anul·li el ducat. A més de registrar un escrit al ministeri de Català a l'abril, varen escriure una carta personal a Felip VI: "Com ja li vaig traslladar al seu moment, considero que l'existència i successió del Ducat de Franco és contrari a la legalitat vigent ...", deia l'escrit.

Com a fet ja consolidat, encara que no s'ha publicat encara al BOE, els socialistes hauran de convèncer al rei, perquè és l'únic que, un cop lliurat, podria cancel·lar-lo - eldiario.es. És el darrer llegat d'un fidel lacai com Català a l'ancien regime, a veure quina decisió pren Felip VI.