Ecologia: ¿I els milers, o milions i milions d'espècies d'animals i vegetals, que s'han extingit abans de l'aparició del primer fum industrial?. Sembla una fotesa, però l'aforisme de Fuster és d'una claredat meridiana, a la natura tot té un sentit i tot està relacionat, per això no entenc la repoblació al pirineu d'óssos que si varen desaparèixer va ser per la selecció natural de les especies.
A Santa Maria de l'Estany, on hi havia hagut l'estany era relativament fàcil trobar-hi petxines, o a Montserrat n'hi ha també, vol dir que la natura aliena a les malifetes dels homínids, fa i desfà segons li convé o es veu obligada a fer-ho. Tan irresponsable podria semblar l'aforisme de Fuster com l'actitud dels qui parlen de salvar el Planeta, com si al Planeta li importés que la platja fos a la Barceloneta o a Moià. Hi haurien si de cas, de parlar de salvar-nos a nosaltres, els homínids com a espècie, que tampoc se si val massa la pena.
Estic segur però, que Fuster avui en dia no escriuria aquest aforisme, la consciència ecològica de la gent ha canviat molt en aquests anys, malgrat el que diu és molt coherent, lògic i raonable.