Avui dia 12 d'Octubre és el dia d'alguna cosa o d'unes quantes, de la Hispanitat, de la Raça, del genocidi físic i cultural, o de la Pilarica. Parlem primer de la Pilarica que és petita i grassoneta i la tenen a Saragossa. La feina que vaig tenir per veure-la la primera vegada que vaig anar a Saragossa, allí al Pilar, jo mirava cap amunt i la senyora mesura un parell de pams. No sé per què van fer aquesta basílica tan gran, si els cabia en qualsevol racó d'un pis petit. Dit això, la Pilarica té un do, és l'única icona pagana que parla i diuen que diu: "La virgen del Pilar dice que no quiere ser francesa, que quiere ser capitana de la tropa aragonesa" que també, dius caram, que guerrera la Pilar aquesta, mira que no imités a la de Barcelona, ​​Agustina d'Aragó que és la del canó i tota la parafernàlia de la defensa de Saragossa dels gavatxos.
Bé, despatxat el tema de la Pilarica que tampoc dóna per a molt, anem al dia de la Hispanitat o de la Raça que deien en temps de l'oncle Paco. Aquest interès en què Cristòfor Colom sigui català, i que possiblement va ser així, o no, que mes dóna, no ho acabo d'entendre, ja que no és precisament per sentir-se molt orgullós del que va fer el mariner intrèpid un cop va descobrir Amèrica del mig.

No se jo si ho celebren molt els indígenes d'allà si és que encara en queden, perquè pel que comptaven els seus avantpassats es veu que molt bé no es van portar els descobridors, protegits sota el mantell de la Santa Mare Església. Sempre al costat dels poderosos - fill meu, li contesta el frare a 'Aguirre o la còlera de Déu', l'Església està sempre del costat dels poderosos, encara i continua i ben bé que li ha anat -
A tot això, ahir era el "coming out day" el dia de sortir de l'armari, que no sé si té a veure amb les celebracions d'avui, però potser la Pilarica surt de l'armari i se'ns fa guerrillera i Colom també surt de l'armari i ens explica que si, que era català, i què?. Per als ignorants, Colom és el senyor que hi ha a dalt del pirulí al mig de la rotonda de la foto, ple de cagadetes dels seues homònims coloms (Colom ell, coloms elles), aquestes també dites rates voladores.

Doncs res, a celebrar-ho, per cert que a SBD estan avui tots els comerços oberts com un dia qualsevol entre setmana, i el Borbó a Mallorca a fer el paperot després de la desfilada dels soldadets a la Capital del Regne. Tot és al seu lloc i tot està bé.