Les autoritats de la ciutat de Los Ángeles, van completar ahir la retirada d'una estàtua de l'explorador Cristóbal Colón, aixecada fa 45 anys al Grand Park del centre de l'urbs nord-americana, com a part d'una moció aprovada l'any passat que ja ha substituït l'antic "Dia del Descobriment" per "el Dia dels Pobles Indígenes".

"L'estàtua de Cristóbal Colón reescriu un capítol tacat de la història que carrega de fals romanticisme l'expansió dels imperis europeus i les explotacions dels recursos naturals i dels éssers humans", segons l'exsecretària de Comerç dels EUA i actual membre de la junta de Govern de la ciutat, Hilda Solís, autora de la moció.
Per al regidor demòcrata Mitch O'Farrell, l'eliminació de l'estàtua és un "pas natural en els avenços per eliminar la falsa narrativa que Colón va descobrir Amèrica". "A més, el mateix Colón va ser responsable d'atrocitats i els seus actes van contribuir al major genocidi mai registrat. La seva imatge no s'ha de celebrar enlloc", ha afegit O'Farrell, membre de la Nació Wyandot d'indis americans. (que ja te el seu què que aixó ho digui un indi)
El regidor Joe Buscaino, d'ascendència italiana, va expressar les seves reserves sobre la cancel·lació del Dia de Colom i va intentar fer un esforç infructuós per aconseguir la retirada de la moció. "Amb o sense Colón, els italians continuaran celebrant els seus sacrificis i contribucions a aquest gran país i la nostra gran ciutat", va declarar Buscaino.
Em sembla que ja posats, podrien retirar totes les estàtues de tots els prohoms de totes les ciutats de tots els països. ¿és que potser n'hi ha algun que passi la prova del cotó i no sigui un il·lustre execrable?. Eliminar l'estàtua de Colón, que no és que sigui sant de la meva devoció, és un acte purament demagògic de cara a la galeria i al qual segurament als ciutadans els és igual que estigui l'estàtua al Grand Park de los Ángeles, o no. A les autoritats de lOs Ángeles només els ha faltat enviar a Colom al paredón d'afusellament, ganes no els hi han faltat, i el que em pregunto és que si saben el que és un genocidi, és precisament perquè els seus mandataris el varen practicar a consciència amb els autèntics indígenes que poblaven el salvatge Oest, i aquests mandataris tenen les seves estàtues en moltes de les ciutats dels estats Units. Cristóbal Colón no va tenir res a veure amb l'autèntic genocidi, aquest és o va ser, un assumpte intern dels estats Units.