És una excusa de mal pagador que Susana Díaz digui que el seu error va ser no voler parlar de Catalunya a les eleccions andaluses. La candidata del PSOE ha manifestat que no va voler entrar en aquest assumpte durant la campanya, el que era una manera de culpar de la seva derrota a la direcció del seu partit, però sobretot al president del Govern per haver estat investit amb els vots de l'independentisme i per la seva política en la qüestió catalana. Susana Díaz considera que l'èxit de la dreta va ser haver focalitzat el desafiament separatista en els seus mítings: "Jo em vaig equivocar en la campanya per estar centrada a Andalusia". El seu raonament no deixa de ser una mala excusa, Teresa Rodriguez també va perdre vots i no se la pot relacionar amb els independentistes. 
Susana Díaz no va tenir un millor resultat a les eleccions per esgotament del model després de 36 anys de mal govern del seu partit, perquè en la seva comunitat l'atur és del 23% i perquè un cas de corrupció com el dels ERO ha portat a la banqueta a 24 alts càrrecs, a més de dos anteriors presidents de la Junta d'Andalusia. Al PSOE se li han esfumat 400.000 electors respecte al 2015, molts dels quals es van quedar a casa, com demostra el descens de gairebé quatre punts en la participació.
¿Segur que la responsabilitat d'aquesta caiguda és no haver parlat més de Catalunya ?, la senyora Díaz subestima als seus votants potser perquè la seva naturalesa mental li impedeix reconèixer simplement que ha fracassat, que ha perdut i que hauria de dimitir del seu càrrec en funcions.
L'ascens de VOX ha estat indirectament motivat pel Procés, Un VOX convenientment untat econòmicament per l'entorn Bannon/Bardagí algun altre que ja sortirà, com ens indicaven en un reportatge els d'EiTB, però la seva ascensió a Andalusia poc té a veure amb el Procés i si amb la mala gestió, la reiterada i corrupta mala gestió del Partit socialista andalús.
Flac favor ens estem fent si VOX és l'epicentre de tot el nostre discurs, aquest va ser un dels errors de PSOE i PP a la campanya i també dels mitjans en general, el parlar constantment d'ells, els han, o hem fet publicitat gratuïta. Caldria prendre nota de com a Creta es varen desempallegar de l'extrema dreta, ens interessa i ens caldrà, llàstima que els cretins els tinguem aquí i no siguin els de Creta, i en tinguin a Andalusia 400.000.