S'acaba 2018 i 2019 ja s'acosta a velocitat de vertigen. Felicitar l'Any Nou és una cosa que tots farem en aquests dies desenes de vegades. Però, es pot fer sense caure en el tòpic? Per descomptat. I la millor manera de fer-ho és amb alguna d'aquestes cites i reflexions d'un seguit d'il·lustres personatges.

1 - Ambrose Bierce

Aquest brillant periodista i escriptor nord-americans és conegut mundialment per El diccionari del diable, una autèntica obra mestra del cinisme i l'humor negre. Però també va ser un destacat autor de novel·les de terror, en la línia d'Edgar Allan Poe, amb títols com El clan dels parricides.
Bierce va desaparèixer sense deixar rastre en el tumult de la revolució mexicana. I aprofitem l'ocasió per recordar la seva excepcional figura, amb una frase que representa molt bé la seva ironia carregada de vidriol:

"Amb el nou any comença un nou període de 365 decepcions".

2 - Michael Caine

El gran actor britànic es va convertir en estrella després de protagonitzar el 1966 la mítica pel·lícula Alfie. En aquest film, Caine donava vida a un seductor de barri, un personatge ambiciós i egoista, que utilitza a les dones en el seu propi profit.
Aquesta frase extreta d'un dels diversos monòlegs que pronuncia a la cinta resumeix la seva interessada forma de veure la vida:

"En un instant ja tenia clar el meu propòsit per a l'Any Nou: aspirar a més".

3 - William I. Vaughan

Tot i que no és massa conegut a Europa, Vaughan va ser un periodista i escriptor nord-americà amb una profunda vena satírica, molt admirat al seu país natal. És conegut especialment per una sèrie de llibres amb brillants aforismes, que va publicar amb el pseudònim de Burton Hillis.
Per a l'ocasió, hem triat un molt d'acord amb aquestes festives dates:

"Un optimista és el que espera fins a mitjanit per veure l'inici del nou any. Un pessimista és el que ho fa per veure com s'acaba el vell".

4 - Oscar Wilde

Una de les tradicions del Cap d'Any és fer la inevitable llista de bons propòsits per al nou any. La majoria dels quals, mai es compleixen.
Oscar Wilde, l'autor d'obres com El retrat de Dorian Gray, no va deixar passar l'ocasió de satiritzar aquesta tradició, amb la seva inigualable i afilat sentit de l'humor:

"Els bons propòsits per a l'Any Nou són com xecs que les persones signen a càrrec de bancs en els quals no hi tenen fons".

5 - Woody Allen

L'Any Nou sempre ve carregat de bones promeses. I és que el futur pot ser incert, però hi ha qui prefereix encarar amb la millor disposició possible. Com Woody Allen qui, a través de la boca del personatge que encarnava a Broadway Danny Rose, va arribar a dir:

"M'interessa el futur perquè és on passaré la resta de la meva vida".

6 - Gustave Flaubert

El gran escriptor francès, autor d'algunes de les obres cims de la literatura universal, com Madame Bovary o Salambó, convidava amb una encertada reflexió a no preocupar-se massa pel que pugui oferir-nos el futur que s'obre davant nostre amb l'arribada del nou any :

"El futur ens aterra i el passat ens encadena. Heus aquí per què sempre se'ns escapa el present".

7 - Salvador Allende

El president xilè Salvador Allende va morir l'11 de setembre de 1973. Sembla ser que es va suïcidar d'un tret durant el setge al Palau de la Casa de la Moneda, per les tropes del general colpista Augusto Pinochet.
Nou mesos abans, durant l'últim discurs de Cap d'Any que va dirigir al poble xilè, va pronunciar una frase que gairebé semblava un vaticini dels sinistres esdeveniments que s'acostaven:

"En vigílies del nou any, seria molt grat dir-los que tot serà fàcil però, malauradament, no és així".

8 - Eduardo Galeano

Encara que a nivells pràctics, oficialment tots els països del món es regeixen per l'anomenat calendari gregorià, la veritat és que l'inici i la fi d'any era diferent en gairebé cada cultura del planeta. I l'escriptor uruguaià Eduardo Galeano, ho va deixar ben clar en aquest fragment extret de la seva novel·la Els fills dels dies:

"Gener 1. Avui no és el primer dia de l'any per als maies, els jueus, els àrabs, els xinesos i molts habitants d'aquest món. La data va ser inventada per Roma, la Roma imperial i beneïda per la Roma vaticana". - quo.es



BON ANY NOU!