Va ser una jornada particular. Complexa, sorollosa i difícil. Eren tants els temors, que al final els incidents de la jornada van resultar assumibles. Hi va haver alguns detinguts, ja que no tothom porta a la motxilla l'entrepà. I uns quants ferits lleus, perquè hi ha gent amb ganes de treure l'adrenalina del cos, el que sol tenir més relació amb la manca de neurotransmissors que amb la ideologia. No obstant això, el balanç no resulta especialment alarmant. És més, hi va haver ciutadans presumiblement independentistes que van ajudar a la policia a imposar la calma en alguns enfrontaments, el que constitueix un acte de sensatesa, alhora que de coratge.
La sociòloga Anna Rosling declarava dimecres passat a La Contra que la gent es radicalitza perquè prefereix sentir a raonar: "La política es viu com un espectacle d'identitats i passions quan hauria de ser el resultat de l'anàlisi de dades i fets des de la raó". I encara afegia que donem per assegurat el benestar futur, quan no ho està, i ens lliurem a la passió política com a un espectacle sense conseqüències. De tota manera, ahir els ciutadans es van organitzar perquè la jornada particular fos només un dia una cosa diferent, amb menys circulació, activitat i convocatòries. I els manifestants que creien que havien d'expressar la seva protesta contra el Govern, aprofitant que se celebrava un Consell de Ministres, en general ho van fer pacíficament. Els encaputxats van ser els menys, però aquests no van ni d'emocions, ni de raonaments.
El més trist del dia no van ser les carreres o els enfrontaments, sinó les declaracions de destacats dirigents de Ciutadans i populars que produeixen vergonya. Ahir, Alejandro Fernández, el nou líder del PPC, li va dir "Radovan Karadzic en potència" a Quim Torra. Era una manera de qualificar gairebé de criminal de guerra. La dreta s'està quedant sense hipèrboles. I sense judici. - Marius Carol - lavanguardia.com


No deixa de ser curiós que li muntin a Torra un pollastre per parlar de la via eslovena, per cert, legítima i posant els morts que els mata l'altre, i que a més se sap que ho diu per dir-ho, i en canvi el petitó del Pp, el lideret Fernández el titlli de 'Radovan Karadzic'  i ningú li digui res; jo, de Quim Torra, quan me'l trobés al Parlament li foto una cleca que l'envia a Tarragona de tornada, com a les criatures mal educades se'ls hi feia abans, quan la lletra entrava amb sang. Fernández no és només petit físicament per més que aixequi el cap com un gallaret, és petit i miserable ética i moralment.