Comenta Joaquín Luna a la vanguardia, el cas dels dos avis atracadors de 80 i 73 anys. No se de que es sorpren, a la Xina es bastant freqüent davant les minses pensions que els hi queden als jubilats, la millor manera que tenen de sobreviure és delinquir, i almenys a la presó tenen llit teulada i menjar. I que consti en acta, que en Pere Calders ja havia avisat que aixó passaria, o almenys donava idées.

"Alguna cosa hem fet malament –jo, no– perquè passin tragèdies com aquesta en ple segle XXI. En comptes de jugar dobles als matins al Polo, anar a totes les protestes independentistes o cuidar dels nets sense queixar-se, dos homes de 80 i 73 anys atracaven bancs a Barcelona per raons so­cials que es desconeixen.
La notícia hauria d’obrir un debat transversal: és just que dos pensionistes, després d’una llarga carrera delictiva a Itàlia, s’hagin de guanyar així la vida en lloc de gaudir d’una merescuda jubilació a la Costa del Sol, a Ipanema o en alguna illa de Tailàndia?
Jo espero que la societat no caigui ara en l’error de criminalitzar tots els octogenaris o en la temptació d’animar-los a seguir l’exemple en els trams de pensió que no arriben als mil euros.
– Sogre, ja es podria treure uns calerons atracant sucursals i comprar-li la samarreta de Messi al seu net... I així de passada es distreu!
Tampoc no seria saludable que el mateix Estat hi intervingués, introduint tallers de delinqüència en les estades de l’ Inserso o gravant els atracaments de la tercera edat, amb la pila d’anys que ja han cotitzat per aixecar Europa.
Tampoc no és just que dos atracadors d’edat avançada haguessin d’agafar el transport públic després de cometre les seves malifetes. Algun regidor pensa dimitir encara que sigui de Gratallops? Aquells xicots que van escoltant música i s’eixarranquen com els dona la gana els van cedir el seient a l’autobús? Van trucar a Cabify i els van dir que esperessin una hora per imperatiu legal?
Alguna cosa em diu que els dos detinguts van actuar per necessitat. En el primer atracament van obtenir 32.000 euros (15.500 per barba). Amb aquest botí, no passes de tapar forats, un creuer en temporada baixa, tres mariscades i quatre lots de viagra.
De manera que al cap de dos mesos van haver de tornar a delinquir, amb més sort: 45.000 euros. Jo crec que estaven estalviant per al dia de demà perquè preparaven un tercer atracament, aquesta vegada a Madrid mateix per bé que ni són catalans ni tampoc gent de pau.
I ara ve la bona. Què fem amb aquestes dues peces? Els reeduquem o els demanem l’indult? Jo els pagaria un fix mensual de 25.000 euros perquè anessin per tots els geriàtrics detallant el seu penediment, de manera que cap jubilat no en segueixi l’exemple i en lloc d’una tropa de cangurs low cost tinguem ara a Espanya una epidèmia de delinqüència no juvenil.
– Això és un atracament!
– Escolti, que jo anava primer.
– Vostè s’ha colat, senyora, i no em vingui amb l’excusa de les presses.
– Facin el favor, dames i cavallers, que tenen una edat, d’anar a desvalisar el caixer automàtic. Que no hi ha manera que consultin el saldo, paguin la llum i atraquin per internet...
Els Mossos d’Esquadra han confirmat que els delinqüents tenien un destacat historial delictiu a Itàlia."