Com funciona el feixisme: Jason Stanley parla de Trump, Bolsonaro i l'ascens del feixisme a tot el planeta, últimament i amb traducció d'Isaac Rosa s'ha publicat Facha. Segur que aquest auge del feixisme, del vot a la ultradreta també a Europa et preocupa. A Facha, Jason Stanley ens explica els mecanismes que empra el feixisme per arribar al poder i articular les nostres vides: del passat mític a la propaganda, passant per la sexualitat, la jerarquia o el victimisme del ells contra nosaltres. El feixisme no és només cosa del passat, sinó que s'ha infiltrat en el present per, si no prenem consciència, marcar l'agenda del futur. D'un futur molt negre. «Facha» ens ajuda a detectar fins a quin punt estem envoltats i com podríem pensar un altre tipus de futur.
Els 10 pilars del feixisme, segons Jason Stanley:

Número 1: un passat mític, un gran passat mític que el líder rememora.
Número 2: propaganda. Hi ha un cert tipus de propaganda feixista a on tot s'inverteix. Les notícies es converteixen en notícies falses, l'anticorrupció és corrupció.
Número 3: antiintelectualisme. Com va dir Steve Bannon: "L'emoció i la ràbia són les que impulsen la gent a votar. van ser escollits amb frases com 'Enciérrala!' i 'Construeixin el mur!' "Hitler, en el seu llibre"La meva Lluita", deia que la propaganda ha de ser atractiva per a les persones menys educades.
Número 4: irrealitat. Has de posar fi a la veritat. La raó és reemplaçada per teories conspiratives. Vaig començar a escriure i vaig sortir del meu cercle acadèmic en l'any 2011, quan vaig escriure un article sobre "birtherism" (teoria conspirativa que afirmava que l'expresident Obama no havia nascut a EUA), perquè vaig preveure un auge de les teories conspiratives, i aquest és un signe profundament preocupant. Irrealitat. Quan acabes amb la veritat, l'únic que queda és la lleialtat.
Número 5: Jerarquia. En la política feixista el grup dominant és millor que tots els altres. Ells són com aquestes grans persones del passat, que mereixen respecte només per ser qui són.
Número 6: Victimització. En el feixisme, el grup dominant és la gran víctima. Els homes són les grans víctimes del feminisme usurpador. Els blancs són les grans víctimes dels negres. Els alemanys són les grans víctimes dels jueus.
Número 7: Llei i ordre. De qui són víctimes? Són víctimes dels altres grups, que són criminals. Quin tipus de criminals? Violadors.
Número 8: Ansietat sexual.
Nombre 9: El pilar 9 és Sodoma i Gomorra. Els veritables valors vénen del cor del país. La gent de la ciutat és decadent.
I el pilar 10 és Arbeit macht frei, "El treball et farà lliure". Els altres grups són vagues. No només són criminals; són també vagues. En el darwinisme social tot es basa en guanyar. - blocsocialterrassa.