Hi ha gent amb la que no saps perquè hi tens molta empatia, més que amb altres, això em passa amb Najat el Hachmi, amb qui podria afirmar que estic compromès amb les coincidencies. Aquest article d'avui a elperiódico el subscric fil per randa i em remeto a un senzill poema que vaig escriure fa temps:
Que bonics els immigrants
que venen per carretera
i quina nosa que ens fan
els que arriben en pastera.
Perquè d'això va aquest article:
"El Govern facilitarà la residència a 400.000 britànics si hi ha 'brexit' dur mentre manté totes les traves per regularitzar els immigrants que ni són europeus ni tenen mig milió d'euros. Quina pena no ser un d'aquests 400.000 britànics a qui el Govern espanyol concedirà el permís de residència en cas de 'brexit' dur. No és que no me n’alegri, de la sort dels molts súbdits de sa majestat Isabel II que porten temps a Espanya i que podrien veure’s greument perjudicats per la sortida del seu país de la Unió Europea. Tinc amics certament amoïnats davant la incertesa del seu futur administratiu però no puc deixar de fer comparacions odioses i constatar que, venint del nord, la vida és infinitament més fàcil.
Quina pena no ser un d’aquests britànics i en canvi ser dels nombrosos manters sense papers que ja s’han fet a la idea que seran perpètuament marginats dins de la societat en la que viuen. Per evitar haver de tirar regularitzacions extraordinàries d’immigrants, la reforma de la llei d’estrangeria sota el mandat de Zapatero va establir un mecanisme pel qual una persona que porta temps vivint al país pot optar a la residència. La via de l’arrelament està prevista per facilitar la sortida de la il·legalitat, però a la pràctica resulta gairebé impossible per l'enorme llistat de requisits: demostrar que fa temps que el sol.licitant viu aquí, que s’està ‘arrelat’, sigui el que sigui el que això vol dir, i sobretot, sobretot, disposar d’una oferta de treball que permeti mantenir-se per mitjans propis. Aquest és el nus, el peix que es mossega la cua: si no es tenen papers és difícil que algú et contracti i si no et contracta ningú mai podràs 'regularitzar’ la teva situació. És un procediment d'una certa perversitat: la seva conseqüència és una mena d'apartheid per la via administrativa, que milers de persones malvisquin en un món on se suposa no existeixen, deliberadament invisibilitzats.
Per això quina pena no ser un d'aquests britànic a qui el Govern els ha tranquil·litzat mentre manté la segregació via papers a temporers, immigrants que algun dia van ser ‘legals’ però que en perdre la feina van caure del cantó dels inexistents, refugiats que han de dormir a la intempèrie fent cua per tramitar les seves sol·licituds, menors no acompanyats que han esdevingut adults sense papers, dones reagrupades sense dret a treballar, treballadores de la llar mig esclavitzades aprofitant que ningú les veu, ningú reclama la seva igualtat. I quina pena no tenir 500.000 euros per obtenir la residència per la via de l’adquisició d’immobles. Ja se sap que no es pot permetre l’exclusió social d’aquesta bona gent que, tenint mig milió d’euros, no poden gaudir de la plenitud de drets. Va ser el Govern de Rajoy qui va decidir facilitar la seva integració en la societat espanyola. A aquests no els demanen ni demostrar que fa temps que viuen aquí, ni que estan ‘arrelats’ ni que disposin d’un contracte de treball. Només els cal ensenyar el saldo del compte corrent, passaport a tot arreu."
Quina pena no ser guiri - Najat El Hachmi
M´ha semblat una anàlisi una mica simplista, perdona. Evidentment hi ha un problema amb la immigració, a Catalunya i a tota Europa, però això és un tema diferent. El govern espanyol està negociant un acord que protegeixi també els seus súbdits emigrats al Regne Unit, que son iguals o més als expatriats britànics a Espanya. Des del punt de vista de la política d'estat té molt sentit proposar un pacte bilateral. El tema dels drets humans és diferent, barrejar-lo aquí em sembla fora de lloc (i no vull dir que no estigui d'acord amb el missatge de l'autora, al contrari).
ResponEliminaCal tenir en compte la situació personal de Najat, emigrant marroquina, que ho veu des d'un punt de vista molt diferent del nostre i en primera persona. I pensa també en el verset, com quan ve un xeic àrab a Marbella en el seu iot i el seu séquit, evidentment el tracte és molt diferent dels que arriben en pastera.
ResponEliminaDit això, ¿vols dir que aquesta situació propiciada pel Brexit s'arribarà realment a donar?
És clar, ho entenc, per això volia donar també el meu punt de vista, perquè la meva situació està més lligada als jubilats britànics a Benidorm que als que creuen l'estret amb pastera. Però espero que al final tot això del brèxit quedi en no-res, sí... tant de bo!
EliminaEsperem-ho, es que si no és així, la veritat és que té mala pinta, s'han ficat en un atzucac del que no saben com sortir-se'n.
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaNo sabia que tenia estos seguidores, silenciosos visitantes que agradezco y no borro ningún comentario, menos aún los tuyos aunque a veces me descolocas, sólo borro los anónimos o los intrusos que venden lo que sea normalmente encima en inglés.
ResponEliminaLo del rastro, es la eternidad que persigue el escritor, sólo que uno no puede percibirla cuando ya no está, aunque este es un tema que poco me preocupa, morirse como decía Fuster es ser olvidado, mas tarde o mas temprano, pero ser olvidado.
Salut!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Eliminaexplícame como se borra la inteligencia opinadora de una comentarista.
ResponElimina