Aquesta noticia el dia sense banyador a Madrid, que vaig publicar a Collonades fa uns dies, és una mostra de com els mitjans poden manipular la informació que donen, amb total impunitat. No es tracta de Fake news, sino de tergiversar la noticia, de manipular-la per beneficiar o en aquest cas perjudicar algú, com a Manuela Carmena. He escrit abans 'amb total impunitat' i no és cert, hi ha mitjans com Público o el diario,es que es dediquen a desmentir aquestes noticies manipulades, clar que sempre son a posteriori, quan en la majoria d'ocasions, el mal ja està fet. Quelcom similar ha passat amb el suposat augment de sou de 900 euros al més d'Ada Colau, que no és tal. L'Alcaldessa del seu sou d'uns 100.000 mil euros l'any s'en destinava 2200 cada més per a ella, i la resta el partit dels comuns  l'emprava per fer ajudes socials. Colau s'ha adonat que era poc i el partit ha decidit que cobri 900 euros més cada més, pero no s'ha augmentat el sou a costa de l'erari, simplement destina menys diners a ajudes socials.
  • "Ho expliquen com cal a Público: O sea, los de en Comú Podem, cobran lo mismo del ayuntamiento pero ceden un 40 o un 27% menos del sueldo a causas sociales como han hecho hasta ahora. Es lo que dice la noticia aunque el titular lleve a engaño. En lugar de 2.200, Colau se quedará con 3.100€/mes. En el apartado de titulares manipulados de hoy destaca éste de El País. "Barcelona en Comú sube un 40% el sueldo a Colau y un 27% a los concejales." 
Una altra questió aliena a aquesta noticia és que els comuns hagin estat víctimes de la seva doctrina de cobrar poc per ocupar càrrecs públics, del que se'n vantaven, fins que la realitat els ha fet recapacitar.

ELS DISPARS TITULARS DE LA PREMSA MADRILENYA SOBRE EL DIA SENSE BANYADOR, SEGONS CARMENA O ALMEIDA OCUPIN EL CÀRREC D'ALCALDE.


Podria fer-se una tesi doctoral sobre el tractament en els mitjans de l'etapa de Manuela Carmena al capdavant de l'Ajuntament de Madrid, comparat amb l'abans i el després. Donaria per a moltes rialles i algunes llàgrimes. El de Madrid Central, per exemple, seria per dedicar-li un capítol complet, però hi ha més. Aquest cap de setmana els tuiters han reparat en un nou cas: els titulars sobre el Dia sense Banyador a les piscines municipals de Madrid.

En 2016 els mitjans i la dreta van convertir aquesta jornada, que se celebrava des de 2002, en un objectiu més dels seus atacs desaforats contra l'Ajuntament. La majoria de mitjans van titular posant el subjecte en Manuela Carmena fent suposar que era una idea seva, diversos polítics del PP es van burlar públicament i un mitjà gallec va arribar a 'convidar' a Rita Maestre a inaugurar aquest dia. Per no parlar d'Aguirre tirant de cuñadez i demanant "instal·lar el dia sense vel per a dones musulmanes", molt repetit en les xarxes. Aquests són alguns dels titulars d'aquells dies: "Manuela Carmena autoritza que se celebri el dia sense banyador a les piscines municipals" (El Mundo); "Carmena vol celebrar el Dia sense Banyador a les piscines públiques de Madrid" (La Razón); "Carmena autoritza un 'dia sense banyadors' a les piscines de Madrid" (ABC). No són exemples aïllats: gran part de la premsa va titular la noticia de manera similar.
Què ha passat aquest any? Us fareu un panxó de riure... La jornada s'ha tornat a celebrar sota l'alcaldia de José Luis Martínez-Almeida i, ves per on i mira que tal, ni una polèmica. La majoria dels mitjans directament s'han oblidat de la celebració. I els que ho han fet, ho veuen amb una naturalitat que és una delícia. Aquests són alguns dels titulars d'aquest any: "Banys sense banyador a la piscina municipal d'Aluche" (El Mundo); "El 'Dia sense Banyador' deixa abarrotades les piscines d'Aluche" (Telemadrid); "Madrid celebra el 'Dia sense Banyador'" (Antena 3).
El que s'ha dit, un canvi de parer que seria digne d'estudi. També és una autèntica meravella mirar enrere i veure els comentaris que determinades persones feien llavors i els seus eloqüents silencis d'avui. - TREMENDING TOPIC - público.es.