Una imatge icónica en mig del caos - foto:Miquel Cartisano
"Tercer dia. La 'Rosa de Foc' no claudica ". La consigna era d'Arran, les joventuts de la CUP, i s'enviava durant la nit d'aquest dimecres, quan Barcelona tornava a cremar pels quatre costats per segon dia consecutiu. La 'Rosa de Foc' va ser el sobrenom donat a Barcelona durant la Setmana Tràgica, el 1909, quan els anarquistes es van dedicar a incendiar la ciutat i especialment esglésies i convents (21 esglésies i 40 convents van ser destruïts). El dantesc espectacle d'una Barcelona flamejant i fumejant va donar peu a l'expressió 'Rosa de Foc', perquè l'urbs semblava una gran rosa de foc, en paraules del periodista Antonio Loredo.
Columnas de humo en Barcelona por los incendios durante la Semana Trágica en 1909.

Aquests dies, la capital catalana viu moments semblants, encara que amb altres objectius. Durant els passats mesos, els serveis d'informació de diversos cossos van seguir amb atenció algunes comunicacions entre activistes on es parlava de la 'Rosa de Foc'. A mitjanit de dimecres, Mariona B. alertava als seus col·legues d'una plataforma independentista: "Ha arribat la Rosa de Foc. 'S'ha acabat el lirisme!!". El lirisme és el posicionament 'tou'. I tenia raó Mariona. Barcelona començava a cremar de nou. Aquest dijous, una altra activista es dolia que les estratègies de lluita de carrer "poden conduir-nos a una altra 'Rosa de Foc'. I no estem preparats ".
Els grups d'esvalotadors de carrer, en canvi, sí que estan preparats. L'última plataforma de l'agitació, estrenada aquest dijous, es diu, precisament, Guerra Catalana. "Assagem les proteccions que s'utilitzen en les lluites de Hong Kong", adverteixen els seus promotors.
Els cinc punts principals de les guerrilles urbanes per repetir la 'Rosa de Foc' són, en primer lloc, el foment de la protecció ("La policia dispara contínuament a l'altura de la cara. Ells aniran cada vegada més forts. ¡Protegim-nos! (casc, ulleres, protecció al clatell, braços...)". avisaven a través de les plataformes de les xarxes socials, per exemple, que en molts centres comercials s'havien acabat les ulleres recomanades per portar a les manifestacions i prevenir cops de pilota de boles de goma o projectils de Foam.
El segon punt és la sol·licitud que els caps de comandament tinguin experiència. "Que aguantin i sàpiguen tirar endavant. Revolucionaris amb certa ètica a l'hora d'actuar", ironitzen. La tercera consigna es refereix a les càrregues policials. "Intentar no fer carreres innecessàries i pànics absurds que ens facin retrocedir i que poden provocar una allau". La quarta, crida l'atenció sobre els suposats infiltrats. "Estiguem atents i a punt per gravar qualsevol actuació de gent que no pertany a la nostra lluita". I, finalment, dominar les provocacions: "Deixem que la policia comenci la guerra. Ens tenen ganes, no us caldrà provocar-los perquè vinguin ".

Guanyar per esgotament - Al costat d'aquestes consignes, es reparteix també un cartell amb el prototip de manifestant de Hong Kong, que porta màscara per als ulls o ulleres de piscina, casc, sèrum fisiològic per rentar els ulls, guants ignífugs per agafar bots incandescents, cons de trànsit per tapar les magranes lacrimògenes, ampolles d'aigua per abocar en aquests cons, tapes d'olles o paelles per apagar els gasos, cel·lofana enrotllat en braços i cames per evitar irritacions provocades pels gasos i paraigües contra les pilotes de goma i el gas pebre.
Les tàctiques dutes a terme als carrers catalans han tingut elements copiats de l'excolònia britànica a l'extrem d'Àsia. S'ha vist a manifestants amagant-se darerre paraigües (per evitar ser identificats), a grups vestint de manera molt similar i amb la cara tapada, a esvalotadors amb cascs i amb ulleres ..
L'objectiu consisteix a portar a terme una mobilització de baixa intensitat però permanent, per mantenir la tensió entre la militància. Pretenen ser la 'gota malaia' de l'Estat espanyol
De fet, els Mossos coneixen per endavant els passos a seguir. Experts de la Brigada Mòbil van visitar l'aeroport la setmana passada per estudiar sobre el terreny el lloc i preparar-se pel assalt que ja sabien que s'anava a produir aquest dilluns. No obstant això, les unitats que es van enviar van ser limitades i l'afluència de manifestants va ser molt més gran del que s'esperava. I es coneixia per endavant que les últimes nits s'anava a intentar reproduir la 'Rosa de Foc'.
Pel que fa a l'ordre de combat de la guerrilla urbana, és l'extret dels manuals tradicionals. Es tracta de realitzar accions ràpides i contundents. "La policia no aguantarà tants dies aquest ritme. Ahir els acorralem, fent-nos respectar", s'ufanaba un radical aquest dijous. La consigna és clara: guanyar per esgotament. Dimecres a la nit, una plataforma distribuïa entre els seus activistes, que s'estaven deixant la pell en els aldarulls de carrer, una alenada d'ànim: "La policia, tard o d'hora, petarà física i mentalment. No estan acostumats a això. Se'ls ha de marejar i fer-los córrer amunt i avall, crear-los impotència ".
La plataforma CNI Catalunya, a la qual estaven vinculats alguns dels CDR detinguts al setembre, el escenifica meridianament clar: "Vénen? T'en vas. ¿S'en van? Tornes. O el repeteixes un quilòmetre més lluny. I així fins que s'esgotin". "Accions ràpides i curtes. Ens hem d'avisar uns als altres. L'autoprotecció és vital per persistir i desquiciarlos a ells ".

El resultat és el que s'ha vist: fogueres a cada cantonada, petits grups d'esvalotadors desbordant en nombre als policies i caos total a la ciutat. De manual. Les accions curtes i contundents són les més difícils de preveure i de frustrar. Ho explica Antonio Fernandez al Confidencial, i és una descripció encertada dels fets, només, només que és impossible esgotarla policia i l'Estat i tot aquest desgast acabarà sent inútil i onerós per a Catalunya. El que no se si algu ho havia previst és l'aparcició del grups ultres, uns grups ultres que ahir varen campar sols durant més de tres quilómetres per Barcelona i als qui la policia no dona el mateix tractament, no els va encapsular, segons mossos no tenien prous efectius i la policia nacional ahir no hi era, no se perqué han vingut doncs, perqué en volen enviar més i on collons és la coordinació de la que es vanta Marlaska.