"Dels tumults van sorgir a Roma
totes les bones lleis "(Maquiavel)

Quina és la principal aportació de Maquiavel al pensament polític? Segons el filòsof francès Claude Lefort, és la idea de divisió social. No hi ha harmonia enlloc, tota societat es troba dividida entre els Grans que volen dominar i el poble que rebutja ser dominat. Entre tots dos hi ha desunió, tumult i conflicte. La vitalitat i la justícia de qualsevol societat es juga sempre en la disposició que es dóna a aquesta divisió insuperable.
Serà el conflicte absorbit, sufocat o tindrà alguna via oberta per desplegar-se? De la resposta a aquesta pregunta es dedueixen segons Maquiavel-Lefort els tipus d'organització social: el principat, en el qual les institucions estan per sobre de la societat i es protegeixen de les seves agitacions; la república, en la qual la llei es deixa afectar pel conflicte i es transforma per donar-li una resposta, i l'anarquia, on el conflicte no té cap resposta i corre el risc de podrir-se o de convertir-se en guerra civil.

En la primera opció, la llei és propietat dels Grans i la seva avidesa de poder i riquesa no troba cap fre, la societat queda sotmesa. En la segona, la rapacitat dels Grans troba un límit, el conflicte del poble aconsegueix modificar les lleis establertes, el seu desig de no ser governats s'inscriu en dret (la creació del tribú de la plebs a Roma, per exemple). A la tercera, la situació s'atura, s'estanca o es podreix al no trobar cap forma d'elaboració.
Poble és el que no vol ser dominat. La república és la imposició de la cosa pública al partit dels rics. Només el tumult, el conflicte que ve de baix, dóna lloc a la generació de noves lleis i a la llibertat política; és el major factor de canvi històric.  Amador Fernández-Savater

Si voleui llegir l'article sencer 'Elogio del Tumulto'. El trobo molt interessant perquè sempre és d'agraïr que en temps de crispació, hi hagi algú que reflexioni calmadament sobre el fons dels fets quie es produeixen, en fred, sense aldarulls electorals innecessàris ni messianismes tranuïtats de cap de setmana.  EL fet que els polítics siguin incapaços de serenar-se i de fer política provoca reaccions no desitjades de la ciutadania, i tot per una manca de lideratge polític seriós.