En plena precampanya electoral i amb l'escalada de tensió a Catalunya davant la imminent sentència del judici del 'Procés', el Govern no es vol tirar al damunt la Guàrdia Civil. El preu a pagar? 15 immigrants que ningú reclama, que a gairebé ningú semblen importar. 15 vides humanes que es van apagar a la platja de Ceuta de el Tarajal el 2014, però no en aigües espanyoles, segons l'Advocacia de l'Estat.
El Govern no vol que siguin jutjats els 16 guardia civils processats per la mort de 15 migrants a Ceuta. Els arguments que esgrimeix són que «no es va produir cap mort a la banda espanyola de la mar», així com que cap migrant morir per culpa de l'actuació dels agents i que els ofegats no presentaven lesions.
La realitat és que hi ha vídeos en què es veu clarament com els guàrdies civils disparen pilotes de goma als migrants que lluiten nedant per arribar a la riba. La veritat és que un testimoni dels fets, autor d'un dels vídeos, va assegurar haver escoltat els agents cridar «¡Anem, cabrons!» Als migrants. La veritat és que un informe mèdic independent va concloure que, efectivament, tant els migrants morts com els ferits presentaven lesions compatibles amb impactes de bales de goma, el que podria haver tingut una relació directa amb la seva mort. Conclusió aquesta última que sobra, perquè encara que no haguessin estat aconseguits per cap bala de goma, per ventura no té alguna cosa a veure en el seu ofegament que mentre una persona esgotada que tot just sap nedar, morta de por, sigui cosida a trets de goma?
El PSOE té la mateixa catadura moral que el PP ficant escombraries sota la catifa. Les mentides del que llavors era director general de la Guàrdia Civil Arsenio Fernández de Mesa i el ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz havien de haver-los costat la seva carrera, però això és Espanya i la mediocritat i les mentides cotitzen a l'alça. Les seves versions contradictòries dels fets es van anar succeint, així com els vídeos oficials editats amb els que van tractar d'ocultar la veritat.
La Guàrdia Civil també va canviar les seves versions, arribant a admetre finalment que no es va sol·licitar autorització per fer ús de material antiavalots. El meu col·lega Jairo Vargas va seguir molt de prop el cas, enumerant la successió de mentides. Mentides, fins i tot, que van carregar contra els supervivents, tractant de titllar-los de mentiders. Un d'aquests migrants va assegurar que «la Guardia Civil disparaba a bocajarro»: "Gritábamos desde el agua, gritábamos socorro, y entonces la Guardia Civil se acercaba. Y pensamos: ‘Está bien, vienen a salvarnos, van a recogernos del agua y van a ocuparse de salvarnos’. Pero me di cuenta que desde la embarcación estaban golpeando a los que estaban más cerca".
El Govern, que com més s'acosta el 10N més es confon amb el PSOE i els seus interessos, ha oblidat com a 2014 des de Ferraz demanaven la dimissió del director de la Guàrdia Civil i del delegat de Govern a Ceuta. Ha oblidat com, des de l'oposició, el PSOE es va preguntar «quants morts més necessita el president» per deixar de donar suport als «que decideixen disparar pilotes de goma contra persones indefenses en lloc d'optar per rescatar».
Em regira l'estómac assistir a aquesta immundícia moral, a aquests vaivens humanitaris a què ens va tenint acostumats Pedro Sánchez, que mentre somriu als JFK actua de manera molt similar al seu predecessor. Saben què passa? Que no hi ha millor programa electoral, no hi ha campanya més precisa que la de qui està al Govern. Tornar a ficar les escombraries sota la catifa, situant-se a l'altura de PP o Vox, és la carta de presentació del PSOE per al 10N.


OPINION · POSOS DE ANARQUÍA
La basura bajo la alfombra en El Tarajal
DAVID BOLLERO