Si té aspecte d'ànec, claca com un ànec, camina com un ànec i es comporta com un ànec, llavors és un ànec". L'anomenat test de l'ànec, una forma de raonament deductiu, ja no és tan infalible. Si té aspecte d'ànec, claca com un ànec i camina com un ànec, pot perfectament no ser un ànec. Pot ser qualsevol animal o qualsevol de nosaltres, vostès, jo mateixa, que millor un ànec que una vaca per raons que encara que no es veuen en la fotografia de dalt hi són, i aquí ho deixo. Internet és una mina, falta per saber si de diamants o de les que exploten el trepitjar-les. En aquest cas més aviat el segon.
Als Estats Units, Califòrnia o Texas han prohibit els deepfakes durant els seixanta dies previs a les eleccions. Google va anunciar ahir mesures immediates per neutralitzar, o al menys intentar-ho, aquests vídeos que amenacen de destruir la poca confiança que ens queda en res. Els deepfakes, per si de cas algú acaba d'incorporar-se al planeta Terra, són vídeos falsos de persones reals, suplantades gràcies a programes informàtics gairebé impossibles d'explicar però facilíssims d'aplicar. Les primeres víctimes van ser actors, o més aviat actrius, que de sobte es van veure protagonitzant pel·lícules porno que mai havien gravat. D'aquí l'aplicació saltar, com era d'esperar, a la política i al mercat. Amb el que tot això significa. Si ja hem après a agafar amb pinces les promeses electorals... Amb que les hem d'agafar si ni tan sols podem estar segurs que qui les està formulant sigui qui aparenta o diu ser? I més en aquests temps, diguem transversals per quedar bé i no el que estem pensant, en què les diferències entre uns i altres es perden com llàgrimes en la pluja. Snif.

La cosa podria tenir la seva gràcia i en ocasions la té, com el viralísim 'L'equip E', amb els dirigents polítics espanyols a la manera dels integrants de l'equip A. Però prou tenim ja amb els rumors perquè ara haguem de desconfiar també dels penques. Ningú està lliure d'aquesta arma de descomposició massiva: l'última és un vídeo amb una Greta Thunberg envellida diverses dècades per ser presa seriosament en la seva lluita contra el canvi climàtic. O això diuen. Ningú està lliure de patir-ho... ni de creure-s'ho. Fa poc vaig escoltar mentre esperava l'autobús la conversa de dues senyores que els 80 ja no els compleixen. Sí, escolto les converses alienes, que de tot s'aprèn. Li deia, dic, una senyora a l'altra: "Que sí, que és veritat, que surt a internet". És clar que com no ens prenguem això seriosament, acabarem pagant els plats trencats. - Isabel Gómez Melenchon - lavanguardia.com