La pujada ininterrompuda del quocient intel·lectual des de 1938 fins a finals de segle XX és el que es coneix com a efecte Flynn. Segons els estudis, des de la II Guerra Mundial la intel·ligència va augmentar al voltant de tres punts de Coeficient Intel·lectual per dècada. Les causes d'aquest augment de raciocini en els països desenvolupats podrien estar en l'accés universal a una nutrició més equilibrada i a una educació més completa. Altres estudis esmenten també una major complexitat en l'ambient, el que obligava a un major esforç. Treballar menys temps, però augmentat la producció és un altre factor que s'atribueix a aquesta tendència.
Però la tendència ha canviat radicalment i el que abans era una corba en clar ascens any rere any, ha caigut en picat. Segons un grup d'investigadors noruecs, la intel·ligència dels joves, per primera vegada en la història des que es realitzen aquest tipus d'informes, ha començat a decaure. I ho fa a un ritme vertiginós, al menys set punts per generació. El descens va arribar en els estudis realitzats en els 90 als nascuts a partir de 1975.

Un dels factors fonamentals per a aquest retrocés, segons reflecteixen els experts és el canvi d'hàbit de la lectura en favor dels ordinadors i les pantalles, que exigeixen una atenció passiva dels continguts. A més, suggereixen que l'evolució dels mètodes educatius i la manera d'ensenyar assignatures tan importants com les matemàtiques o els idiomes han estat culpables en part també que cada cop hi hagi menys intel·ligència. Alguns autors reflexionen sobre la cada vegada més baixa natalitat de les classes socials més acomodades i, per tant, amb més mitjans al seu abast, el que baixaria la mitjana.

Una altra explicació, més senzilla i formulada per alguns investigadors, és que l'augment no pot continuar per sempre i és possible que en els països més desenvolupats s'hagi arribat a un estancament en el creixement. D'altra banda, la versió més optimista, fa al·lusió als mesuraments d'aquest coeficient intel·lectual. El món ha canviat a un ritme vertiginós i pot haver quedat obsolet la manera de mesurament.
Aquesta tendència apunta també que la tecnologia ha provocat una major especialització, causa d'una menor cultura general. Per cert, l'efecte Flynn no té res a veure amb Errol, que en quedi constància.

El resum a aquest estudi seria: Internet ens fa més ximples i ens apropa cada vegada més a la Idiocracia.