'OLD LIVES MATTER'


"Old lives matter", és un manifest signat per més de 40 societats científiques i sanitàries del món avisa de la discriminació per l'edat que pateix la gent gran. La iniciativa d'aquesta campanya part de la Societat Francesa de Geriatria i Gerontologia, i s'inscriu en el context de la pandèmia per la Covid-19, que ha posat encara més en evidència una discriminació que, segons se subratlla, "és la més estesa, la més corrent i la més universal. A més, és l'única que no està sancionada per llei". Es basa amb expressa voluntat de cridar l'atenció com l'eslògan "Black lives matter", fruit de la contundent mobilització antiracista arran de l'assassinat de George Floyd a Minneapolis.

"La discriminació per l'edat és una forma d'alterar els drets de les persones, és una forma de maltractament", explica José Augusto García Navarro, president de la SEG i director general de l'CSC. La pandèmia no només ha posat en evidència aquesta discriminació per edat, sinó que l'ha engrandit, assenyala, sense que es vegi cap propòsit d'esmena per part dels poders públics. "Hem explicat a el Govern -indica- que no pot fer plans sense dels afectats les famílies, dels cuidadors ... però no atenen a aquestes peticions". Es venia ja d'un "discriminació per l'edat brutal" d'un culte no només a les persones joves sinó físicament perfectes, comenta el president de la SEG, i malgrat tot el que ha passat no està canviant res.

El manifest de la campanya "Old lives matter" subratlla el discriminació per l'edat és la discriminació més corrent i s'ha vist amb claredat en aquests últims mesos. "Són les residències, que alguns volen reconfinar sense preguntar una vegada més l'opinió dels residents, ni les seves famílies". Són les urgències, es recorda, que han pogut rebutjar acollir persones majors en plena pandèmia. Són les sempiternes publicitats de cremes antiarrugues que estigmatitzen el fet d'envellir. És la denigració perpètua -el fustigació a la vellesa- de la gent gran per la seva (presumpta) ineptitud amb les noves tecnologies. És la paraula "jubilat" que genera l'immediat rebuig de la societat. És el culte permanent a la joventut.

La manera de tractar a la gent gran ha canviat. Abans, pel fet d'haver viscut, el saber i l'experiència estaven en mans de la gent gran, avalats per tota una vida d'aprenentatge, però actualment s'han bescanviat els papers, l'experiència s'ha perdut sobrepassada per la modernitat i el coneixement s'està esvaint i la gent gran ha perdut autoritat i s'ha perdut enmig de la velocitat a la que es mou el nou coneixement. O potser és que el concepte d'experiència i coneixement han canviat?. La gent gran es veu com una nosa, no produeix i a més costa diners a l'Estat, a més en aquesta societat neoliberal tan competitiva, una persona de 45 anys en endavant ja es considera gran, i per tant inútil, se'n poden veure exemples cada dia al propi entorn.

Quan jo sigui gran, espero no comportar-me com un vell, o aixó em penso ara. Després..., després suposo que faré com tothom, encara que vull dir en descàrrec de la gent gran, que el comportament anòmal que els acompanya a partir d’una certa edat, no és pas culpa seva, car sospito que la naturalesa adequa el grau de pensament a l'edat per fer mes suportable el fet irremeiable de la decadència física, acompanyant-lo doncs de la psíquica. I és que de no ser així, envellir plenament conscient, seria terrible. Pitjor encara es la gent gran que no ho accepta i es comporta com si el temps no hagué passat, lo qual ja es fregar el patetisme, insisteixo en que cal ser-ne conscient i adaptar-se i comportar-se segons la teva edat, o millor dit, segons el teu estat, car no tothom envelleix igual. Deia Cioràn que la vellesa és l'autocrítica de la naturalesa, però hom pensa que més aviat es tracta d'una venjança, molt cruel per cert, al cap i a la fi, cadascú envelleix com pot, o com el deixa la vida, no com voldria. Cal doncs respectar a la gent gran, no pel fet de ser grans, sinó per què són persones, i com a tals se'ls ha de respectar. 
Comparteix:  

Comentaris

  1. Es simplemente penoso ver como se arrincona la opinión de las personas mayores sólo por el mero hecho de serlo.
    Nadie pide consejo, para eso esta Wikimerda, nadie escucha, todos saben y ninguno desea ser viejo.
    Un abrazo

    ResponElimina
  2. Llegar a viejo

    Si se llevasen el miedo
    Y nos dejasen lo bailado
    Para enfrentar el presente
    Si se llegase entrenado
    Y con ánimos suficientes

    Y después de darlo todo
    En justa correspondencia
    Todo estuviese pagado
    Y el carné de jubilado
    Abriese todas las puertas

    Quizá, llegar a viejo
    Sería más llevadero
    Más confortable
    Más duradero

    ResponElimina
  3. Uno de los mejores temas de Serrat
    Lo puse una vez en Tot
    Cago en too ¡

    ResponElimina
  4. En materia de capacidad, la protección jurídica de la vulnerabilidad de las personas de edad avanzada está íntimamente relacionada con la medicina. Eso lo sabemos todos desde la Facultad. Hay otros, pero el test de Pfeiffer es una prueba de cribado de demencias muy rápido de pasar (no más de 5 minutos), que utilizan muchos forenses en los procedimientos de incapacidad. Este es el cuestionario:

    1.- Fecha actual (día, mes y año)
    2.- Día de la semana
    3.- Lugar en que se encuentra en ese momento
    4.- Dirección
    5.- Edad
    6.- Fecha de nacimiento (día, mes y año)
    7.- Quién es el presidente del gobierno
    8.- Quién fue el presidente anterior
    9.- Nombre de la madre
    10.- Restar de 3 en 3 desde 20 hacia  atrás.

    VALORACIÓN DEL TEST

    De 0 a 2 fallos: NORMAL
    De 3 a 4 fallos: DETERIORO COGNITIVO LEVE
    De 5 a 7 fallos: DETERIORO COGNITIVO MODERADO
    De 8 a 10 fallos: DETERIORO COGNITIVO GRAVE

    (Para considerar válida la respuestas con varios datos, todos ellos deben ser correctos)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Obviamente si no se es capaz de pasar este test es que la cosa no anda bien, aunque Old Lives Matter va más allà, dando por supuesto que las personas mayores a las que hay que respetar superarian este test de Pfeiffer.

      Elimina
  5. Con un deterioro cognitivo leve (de 3 a 4 fallos), por ejemplo, se puede testar.

    ResponElimina
  6. La prueba es cara a cara y se requieren respuestas rápidas y espontáneas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sabes, yo que vivo en un barrio de gente mayor, puedo ver este deterioro en el dia a día, en algunos casos es muy rápido y diria que el confinamiento ha agravadomás de un caso. Uno concreto el de Maria, una vecina ha sido instantáneo, ha pasado de Mayor a vieja en cuestión de días, claro que durante la pandèmia se le murió un hijo, y esto a esa edad es un golpe muy fuerte dificil de digerir.

      Elimina
  7. Parles d'Edatisme i després dius "Quan jo sigui gran, espero no comportar-me com un vell", "comportament anòmal que els acompanya a partir d’una certa edat" " envellir plenament conscient, seria terrible."
    Fes-t'ho mirar !
    No has entès res del que és l'edatisme.

    ResponElimina
  8. Jo crec que ho he entés perfectament, si no no hauria publicat l'article que parla de respecte a la gent gran, i el que jo faig després és una reflexió personal sobre el fet d'envellir que no té res a veure amb Old Lives Matter, i que és producte de vivencies personals que em reafirmen amb el que he escrit.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada