💭El partit d'ahir dimarts, entre el Paris Saint-Germain i l'Istanbul Basaksehir, del Grup H de la Lliga de Campions d'Europa, va ser suspès als 16minuts. del primer temps per un suposat insult racista del quart àrbitre a un assistent de l'equip turc. El terme "negre" amb el que el quart àrbitre del xoc a París, el romanès Sebastian Colescu, va identificar a l'assistent tècnic de Basaksehir Pierre Webo, va motivar que els jugadors de tots dos equips marxessin, en repudi, als vestidors. "Quan parles d'algú blanc no dius aquest blanc, per què li dius 'negre' quan es tracta d'algú negre? ", li va recriminar a l'àrbitre el jugador visitant Demba Ba. Colescu li podia haver rebatut dient, és que resulta que és negre, no blanc o groc. A més, en els digitals d'avui es pot llegir una informació incongruent, o no!: Biden confia Defensa a un exmilitar negre, el primer que arribaria a liderar el Pentàgon, i ningú s'escandalitza, potser perquè el terme negre en aquest sentit s'usa com a valor positiu, però es diu negre, entre altres coses perquè l'exmilitar és negre.

L'episodi es va generar quan Colescu va voler identificar Webó per demanar una sanció disciplinària a l'àrbitre principal, Ovidiu Hategan. "El negre d'allà. Ves i fixa't qui és. És el negre que hi ha allà. No és admissible que es comporti així", va ser la polèmica frase. Pel que sembla, 'negre' en romanès es diu /negru/, que no té cap connotació racista. No obstant això, Webó es va dirigir al col·legiat preguntant "Why say 'negre'?" (Per què dius negre?)

Colescu que es dirigia a l'arbitre a través del micròfon interior, es referia a l'ùnic negre no jugador que hi havia a la banqueta de l'equip turc. I dic jo que negre ho era, o caldrà dir de color, o afroamericà si no saps el seu nom, o és que Webó se l'agafa amb paper de fumar. L'únic que podia haver indignat l'exjugador del Mallorca, potser seria el to emprat per Colescu, el que justificaria seva reacció, una reacció que de totes maneres em sembla exagerada i no és per abandonar el camp i obligar a suspendre un partit. A més, imagino que el to al dir negre en romanès o per exemple en francès o italià no és el mateix, hi ha més rudesa en alguns idiomes que en d'altres. Tot plegat sembla que s'ha sortit de mare i no n'hi havia per tant, encara que fins i tot, un gran demòcrata respectuós amb les ètnies i els migrants com el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, també ha condemnat els fets. No se jo si Webó ha criticat alguna vegada la política repressora del president de Turquia, el gran amic de kurds i armenis, entre altres.