Espanya és el país del món amb major nombre d'artistes empresonats o a l'exili, com Valtonyc. En els règims autoritaris, la censura lamina la creació des de l'inici, però no deixa de ser rellevant el trist resultat que Espanya mostra en l'estudi anual elaborat per Freemuse, una organització internacional independent que defensa el dret a la lliure expressió artística. L'estudi analitza els artistes assassinats, perseguits o empresonats a tot el món. Dels 73 a la presó, Espanya encapçala el rànquing amb 14 persones.

Freemuse apunta a les «vagues definicions del que constitueix terrorisme» i a les qüestions religioses com a punt de conflicte. Recorda el cas de l'artista Charo Corrales i el seu quadre 'Amb flors a Maria', en què mostrava a la Verge masturbant-se. L'obra va ser exposada per la Diputació de Còrdova i PP, Ciutadans i Vox van exigir la seva retirada. De fet, la querella d'Advocats Cristians contra la seva exposició va ser admesa a tràmit i es troba pendent de judici. Quan no és la religió, és la Corona o el terrorisme.

Abogados cristianos que apareixen contra Willy Toledo o contra qui sigui, uns advocats - i sinó a el temps - que tenen el seu costat ocult i em retrotrauen a Manos limpias. Un grup d'advocats cristians que tracta de convertir en un infern judicial la vida de tot aquell que gosi ofendre el sentiment religiós. La presidenta de l'associació, la lletrada Polònia Castellanos, val·lisoletana de 40 anys, s'ha erigit en una mena d'oracle en defensa de la família i de la vida, des de la concepció a la mort, com recalca ella mateixa. "Els nostres ingressos provenen de donacions particulars. No vam rebre cap tipus de subvenció pública ", s'afanya a explicar Castellanos, qui no pot precisar la quantia total de diners que mou la seva associació. El 25 de juliol de 2019 van donar un pas més i van constituir la Fundación Española de Abogados Cristianos, inscrita des del febrer passat en el registre de fundacions de Castella i Lleó. "Com és de recent creació i no ha completat un exercici fiscal, encara no té obligació de publicar els seus comptes", justifica la presidenta.

Segons anuncia Advocats Cristians a la seva web, de cada euro que rep destina 84 cèntims a finançar els processos judicials en els tribunals; 10 cèntims a despeses d'administració i els 6 restants a activitats de recaptació de fons i captació de nous col·laboradors. Encara que a alguns no els surten els comptes d'aquesta associació. Em fa que el seu final serà semblant a el de Manos limpias, perquè molt netes em sembla que no en tenen. D'acord en que deuen ser advocats, pero de cristians em temo que poc en tenen, més aviat serien cristrians en la línia de VOX, que per cert a dia d'avui titllarien a Jesús de Natzaret com a mínim, de comunista filoetarra. De fet, la interpretració del missatge de Crist que fan és molt diferent de la que jo he aprés.

Tornant a Espanya, a aquesta Espanya que es debat entre la modernitat del segle XXI i la ranciesa intransigent del XIX, cada dia que segueix vigent la 'llei mordassa' som una mica menys lliures, i no veig que el personal protesti massa, a diferència de França que s'hi han posat de valent contra la llei mordassa que pretén imposar Macron, que ja ha començat a fer marxa enrere en algunes coses, i és que a França quian s'hi posen s'hi posen.