{ads}

# BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ - ACTUALITAT - INFORMACIÓ - OPINIÓ - POLÍTICA - COLLONADES - NOTICIES CURIOSES - CONTEXTO - SUE...

LA SÍNDROME DE SHERWOOD

 

💭La síndrome de Sherwood és un concepte d'estratègia policial creat per David Piqué quan era comissari general de coordinació territorial dels Mossos d'Esquadra. Aquest concepte es va desenvolupar a la seva tesina pel "Màster en Políticas Públicas de Seguridad" de la Universitat Oberta de Catalunya. El nom, donat pel mateix autor, s'explica com la metàfora amb la llegenda de Robin Hood, i el problema que l'heroi i el seu grup eren els qui decidien qui era ric i mereixia ser robat. L'estudi analitza el moviment ocupa a Barcelona durant els anys 90 i 2000, i més concretament els ocupes del barri de Gràcia i les estratègies policials aplicables, segons una òptica bèl·lica i de combat, amb referències a tàctiques i teòrics militars clàssics. 

El text va ser polèmic quan es va fer públic, ja que semblava anticipar respostes policials de dubtosa legalitat fetes pels mossos d'esquadra. Aquesta doctrina, batejada com a "model Miyamoto Musashi" al text, proposa permetre excessos i provocacions als manifestants per tal de poder convertir la manifestació o protesta en més violenta. També proposa fer detencions poc justificades i batudes preventives abans de les protestes per violentar l'estat d'ànim i aconseguir el que el text anomena "una batalla campal". El text també proposa que la policia no actuï en un primer moment per tal que "els danys produïts siguin socialment inacceptables" i que l'actuació policial es faci directament contra els manifestants sense donar temps a la fugida i es provoqui l'enfrontament físic. Així es provoquen, segons el text, "víctimes innocents" i es fa que els manifestants que hagin defugit l'enfrontament acabin trobant-se agents que els dispersaran amb violència exagerada i detencions massives.

Per acabar, la tesina fa una proposta per posar fi al moviment ocupa al barri de Gràcia, que se centra en la creació d'una opinió pública desfavorable, un canvi normatiu on es criminalitzi l'ocupació d'habitatge alhora que es potencia l'habitatge social i, finalment, actuacions policials concretes contra els qui defineix com a "irreductibles" i "líders" imputant-los delictes comuns.


Gracies per l'enllaç, Maria Trinidad Vilchez.

Publica un comentari a l'entrada

10 Comentaris

  1. El text també proposa que la policia no actuï en un primer moment per tal que "els danys produïts siguin socialment inacceptables..." que es , al fin y al cabo, lo que se está haciendo. Al final el pueblo se harta. Se harta de ver motos quemadas, kioskos ardiendo, portales en llamas, asfalto destrozado , jardineras rotas, cristaleras inservibles...y reclama una actuación policial más contundente.
    Yo opino igual. Si tenemos unos políticos necios que desde sus móviles hacen declaraciones a favor de los muchachos de la kale borroka, dejemos que la gente se harte de los muchachos y de esta clase política. Que lo quemen todo , así será más facil actuar después.
    Pero hay una cosa con la que no se cuenta, FRANCESC, es que cada dia que pasa va en contra nuestra economicamente. Todo vale un dineral de reparar y las empresas se resienten. Si había alguna posibilidad de hacer aquí un seminario, una asamblea, una reunión de empresa, se la llevan a otra parte. Y con eso también se ha de contar.
    Hay ciertas declaraciones que nos están empobreciendo muy rapidamente.
    salut

    ResponElimina
  2. Clar, no només espanta als turistes sinó que espanta als futurs inversors, i els polítics no ajuden gens, ans al contrari, atien el foc amb la seva irresponsabilitat.

    Salut

    ResponElimina
  3. Sempre he sospitat que existia aquesta tàctica policial, però no sabia que estava tan desenvolupada i fins i tot tenia un nom. Ets un savi Francesc

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, m'ho va fer saber en un comentari de la MªTrinitat Vilchez. Desconeixia aquesta tàctica, encara que la podia sospitar.

      Salut

      Elimina
  4. Moltes gràcies a tú, Sr. Francesc,moltes vegades veig la teva interessant i fantàstic bloc, parles de tot i ahir vaig veure aquest vídeo, i t'ho vaig posar perquè em va semblar molt interessant per a comprendre perquè ocorren les coses.
    Fa anys, treballava a La fundació Catalana de Paràlisi cerebral al Poble Nou, i agafava dos metres des de la meva casa allà, anada i tornada.
    Aquest dia vaig sortir de metro d'Urquinaona, que estava ple de fum quan vaig pujar vaig veure com tres energúmens cremaven contenidors, tal era la violència que hi havia, i vaig començar a tirar fotos, llavors tenia un bloc, ara no.
    Els energúmens que cremaven els contenidors, quan ja estava tot l'ambient caldejat, tinc les seves fotos, es van anar amb els mossos d'esquadra a xerrar i Reise, que estaven just a el principi de Via Laietana aparcats, tinc aquestes fotos, i crec que són " ells ", els que comencen aquesta gresca, no hi ha com veure les coses en viu i en directe, després els borregos fan la resta.
    Si, vols les fotos te les envio quan em diguis, són tres nits molt bèsties, per a tothom, el primer dia no vaig poder enganxar un ull amb l'helicòpter donant la llauna, fins a la matinada, el segon dia també, i ahir es van anar a la plaça Tetuan, i vaig dormir i no em va despertar res.
    Una salutació molt cordial, la meva enhorabona pel teu blog, i moltes gràcies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pot ser, de fet aquests infiltrats són una pràctica habitual i no només als Mossos, encara que no crec que sigui el cas actual.

      Elimina
  5. Sobre el movimiento okupa creo que uno debería poderse apuntar en su defensa con el propio domicilio, segunda vivienda, con lo que pueda aportar, para pasarles una lista donde serían bienvenidos y sin pena alguna, sin policía, sin que nadie fuera a desalojarlos. Yo tengo unos cuantos candidatos que estoy seguro que estarán encantados de participar en esa nueva modalidad de justicia callejera, perdón, ciudadana.

    salud

    ResponElimina
    Respostes
    1. En cierto modo esta lista ya existe. en nuestro blo0que ahora sólo hay 1 piso ocupado pero llegara a haber 3 de 10, i es que eran de Bancos, y los ocupas lo saben, puesto que uno de los tres que no lo era, ya que su propietario estaba ingresado en un geriátrico, lo abandonaron en seguida. Saben que en pisos propiedad de bancos no tendrán problemas y lo que nos deberia de preocupar es precisamente porque hay tantos y tantos pisos propiedad de BANCOS, esos carroñeros SI QUE SON OCUPAS.

      Elimina
  6. No sé si he entendido bien el mensaje, pero me quedo con el hecho de que es la policía la que quema los contenedores, no todos, solo unos poquitos al principio y luego reparte unas hostias sin justificación alguna y ya una vez liada se dispone, la policía, a recibir adoquinazos, que ellos mismos han ayudado a levantar del pavimento, a recibir las críticas de toda la izquierda del país y parte del extranjero y a quedar como los malos de la película. ¡Joder! Cuánta inteligencia derrochada para quedar como un imbécil, a decir de la señora Mª Trinidad Vilchez, y sus fotos.
    Alucino, vecino.

    salud.

    ResponElimina
  7. Algo de eso ha habido, pero yo diria que ahora ya no, antes si, habia infiltrados de la policia entre los manifestantes. Además Mº Trinidad HABLA DE QUE INCLUSO TIENE LAS FOTOS, QUE MAS QUIERES DE PRUEBA.

    ResponElimina