💭Em sembla una mesquinesa política que el Govern de la Generalitat no assumís al seu dia la defensa de l’exconseller Santi Vila pels acords presos pel Consell Executiu en relació amb no tornar inicialment al monestir de Sixena una sèrie de peces religioses que estaven al dipòsit del MNAC i al Museu de Lleida. Acords que estaven basats a més en les instruccions de l’equip jurídic. No és menor la indignitat de la Caixa de Solidaritat, creada per pagar les despeses judicials dels líders independentistes, que sí que va assumir la fiança de Lluís Puig en la mateixa demanda, però va rebutjar ajudar Vila. Deu ser que hi ha independentistes bons i dolents. Els primers deuen ser els que circulen per la política sense fre de mà i els segons, els que s’aturen davant el precipici. Tot molt exemplar, propi dels que tenen un manual d’ètica en el qual hi falten pàgines.

Santi Vila, que pena com a traïdor per haver presentat la dimissió hores abans de produir-se una declaració d’independència que no es van creure ni els mateixos que la formulaven, ha hagut de presentar l’escriptura d’un pis de la seva propietat a Figueres com a aval de la fiança de 216.000 euros que li reclama la magistrada del jutjat d’ instrucció número 3 d’ Osca. Fa un any ja va dipositar 108.000 euros en metàl·lic, facilitats per amics i familiars. Ara el jutge ha enviat un pèrit per comprovar el valor de l’apartament, acceptant el lliurament de l’escriptura per cobrir la resta.

El paperot de la Generalitat hauria de fer enrojolar més d’un, perquè se suposa que un govern és solidari amb les decisions dels seus membres. Però, en aquest cas, ha deixat tirat el seu conseller en el contenciós de les 44 peces del monestir de Sixena, sobre el qual les autoritats catalanes es van cansar de fer patriòtiques declaracions. I posats a sorprendre’ns, que la magistrada demani aquesta barbaritat de fiança, quan la Fiscalia sol·licita només una multa de 5.940 euros per desobediència, no s’explica. El Govern d’ Aragó ni s’ha personat en la causa després que les obres fossin retornades. És l’Ajuntament de Vilanova de Sixena qui pugna per obtenir els seus quinze minuts de glòria, sol·licitant fins i tot la inhabilitació per dos anys i onze mesos de presó per a Vila. L’advocat del Consistori, Jorge Español (sic), ha dit que demanarà el seu ingrés a presó perquè compleixi condemna. Tot com en una pel·lícula de Berlanga. De les de blanc i negre, amb fortor de mitjó suat a la sala. - Màrius Carol - lavanguardia.cat