💭L'acció es va produïr per primera vegada fa cinc anys, als Estats Units, en un partit de futbol americà, quan va sonar l'himne nord-americà, un jugador, Colin Kaepernick es va ajupir i va clavar el genoll a terra, en protesta per la violència policial contra la població negra. El seu gest va sorprendre. No feia molts mesos que la policia de San Francisco havia cosit a trets a un jove negre de la ciutat. L'ambient bullia i aviat altres jugadors es van afegir al gest. En altres esports van fer el mateix. Megan Rapinoe, líder d'l'equip de futbol que havia guanyat el Campionat de Món el 2015 va ser de les primeres a solidaritzar-se amb Kaepernick.
L'acció es va escampar pel món de l'esport i va arribar a Europa, fins a ser un gest habitual en la majoria de actes esportius del cap de setmana, un gest habitual i repetitiu, fins que dissabte passat, Wilfried Zaha, futbolista de Costa d'Ivori que juga al Crystal Palace, va decidir no fer-ho. Ho havia fet sempre però aquesta vegada, mentre els seus companys clavaven el genoll, es va quedar en peu. Zaha va explicar el perquè del seu decisión: "No he fet els gest aquesta vegada, perquè em sembla que la genuflexió s'ha convertit en una simple part de la rutina prèvia als partits i, tant és si ens agenollem o ens quedem dempeus, alguns de nosaltres seguim sent maltractats. Respecto el gest dels meus companys d'equip i als jugadors d'altres equips que segueixen clavant el genoll, però ha arribat un moment en què per repetitiu és un gest inùtil".
A molts moviments ideològics els convindria reflexionar sobre el que Zaha assenyala: com un gest de gran força acaba sent assimilat a el cap d'un temps, perd el seu valor primigeni i es converteix en un mer ritual rutinari. És la banalizació de la protesta com quan pengen els hastag #jotambésócXXX. En el fons aquestes accions no són més què - en la majoria dels casos - mer postureig de cara a la galeria per tranquil·litzar les consciències dels reivindicacionistes de sofà. Són actes propis de la xarxa, fàcils de fer i sense cap compromís. Zaha ho ha denunciat, tot i que em temo que la seva actitud servirà de poc, el postureig és fàcil i no compromet a res, vol dir que hi haurà esportistes que continuaràn clavant el genoll al terra més d'un cap de setmana.
Es el único derecho que nos queda de protecta y puede ser una mariposa en la solapa,un lazo,un día al año,la rodilla en tierra.Todo va generando actitudes sanas y cívicas.La repetición,como el aprendizaje de la tabla de multiplicar,queda,se fija en la mente.
ResponEliminade acuerdo, pero son gestos que a base de repetirse pierden fuerza y ya no sirven para lo que estaban pensados.
EliminaY eso es lo que es, un "mer ritual rutinari", como el presignarse cuando se entra a una iglesia, acto con que siempre me he rebelado y con el que ya he tenido diatribas en con la superiora de TdC, pues cuando hacen el Padrenuestro por las mañanas siempre lo acompañan con la señal de la Cruz y yo jamás lo hago, y en todo hay un motivo, en todo.
ResponEliminaLa cruz no es más que un instrumento de tortura romano. Si a Jesús lo hubieran matado en la silla eléctrica (suponiendo que existiera en aquel tiempo), ¿la llevaríamos colgada del cuello? ¿haríamos un movimiento de estremecimiento al empezar un Padrenuestro?, y así con este tema de la genuflección, que se hace "de rutina" y muchos sin saber el porqué, si no se les explica.
Cuando todo se repite tanto, empieza a cansar y después se banaliza. Y este es el caso que nos traes.
Salut
Mira, persignarse no està malament pels catòlics, es persignen com diu Car res, toreros, futbolistes i altres en general, pero aquests gestos son diferents del de posar el peu al terra.
EliminaFina estampa la del VITI, un gran torero y un gran señor, ya no quedan toreros así.
EliminaNunca me he cansado de hacer el símbolo de la cruz,costumbre desde pequeño,al pasar el coche de caballo de un entierro,al pasar por una iglesia,representa respeto y más cosas,queda.El torero cuando entra en faena,el futbolista al campo....Incluso los musulmanes abren las manos.Respeto,me admiro por ellos.
ResponEliminaSi....El Viti..."la estampa"...a ese se lo perdonaba...se quedaba más quieto que un palo...y le pasaba el bicho a un par de centímetros...jooooo..nunca entendí como podía estarse quieto...........
EliminaDel Viti, tengo un recuerdo en la antigua plaza de los Tejares de Córdoba. Un señor muy serio, faena seria, pero aquel día soso, cuatro pases y a matar, ahí os quedáis ya he trabajado bastante. Un grupo de las gradas le amonestó con susurros(nada de gritos),así que pasó cerca nos echó una mirada de desprecio y siguió su camino. Algunos, más viejos nos dijeron: luego queréis que venga a esta plaza a torear....Vamos, algo parecido con Messi, pero en fútbol
EliminaA veces sin darse cuenta más de uno se persigna sin darse cuenta.
ResponEliminaPues si, nos paseamos por un escenario en el que nos gusta ser protagonistas, pero no queremos asumir el coste de la "función". Nadie quiere ser señalado como "insolidario", vamos como lo que somos...
ResponEliminaUn saludo
o solidarios desde la comodidad del sofá, que poco cuesta.
Eliminasaludos
ResponEliminaDoncs jo sempre porto el llaç groc perquè en absolut està generalitzat i som minoria els que fem la reivindicació. Quan estic fora de Catalunya fins i tot m'he trobat mirades assassines.
ResponEliminaEn aixó tens raó, se'n veuen molt pocs de llaços grocs, abans hi havia molta gent que el portava. Jo és que no sóc gents de simbols, ni llaçós, ni banderes ni res.
ResponElimina