💭L'era de la modernitat sòlida ha arribat a la seva fi. Per què sòlida? Perquè els sòlids, a diferència dels líquids, conserven la seva forma i persisteixen en el temps: duren. En canvi els líquids són informes i es transformen constantment: flueixen. Per això la metàfora de la liquiditat és l'adequada per a aprehendre la naturalesa de la fase actual de la modernitat. La dissolució dels sòlids és el tret permanent d'aquesta fase. Els sòlids que s'estan fonent en aquest moment, el moment de la modernitat líquida, són els vincles entre les eleccions individuals i les accions col·lectives. És el moment de la desregulació, de la flexibilització, de la liberalització de tots els mercats. No hi ha pautes estables ni predeterminades en aquesta versió privatitzada de la modernitat. I quan ho públic ja no existeix com a sòlid, el pes de la construcció de pautes i la responsabilitat de l'fracàs cauen total i fatalment sobre les espatlles de l'individu. L'adveniment de la modernitat líquida ha imposat a la condició humana canvis radicals que exigeixen repensar els vells conceptes que solien articular-la...
Aquest seria en línies generals el resum de la Modernitat líquida de Zygmunt Bauman, i en els temps actuals, estan de plena actualitat. El líquid es va ensenyorint de tot, així d'una societat líquida sorgia una política líquida i d'ella una governança igualment líquida. Un exemple clar és el que ha passat al nostre país les últimes hores. Des del matí de dimecres 10 a les 10 h. tot ha succeït a una velocitat de vertigen, producte de la liquiditat en la qual estem immersos en la política actual. José Luis Úriz Iglesias ho analitza en el seu article a Público.
QUO VADIS POLÍTICA?
"Primer el sorprenent anunci de la moció de censura presentada per Cs i PSOE contra el govern murcià presidit per PP. Al mateix temps s'obría la hipòtesi que fos un moviment de llarg abast, al què se sumarien altres a Castella-Lleó i probablement en la joia de la corona, Madrid. Tot semblava producte de la ment maquiavèl·lica d'un guru de la política actual, Iván Redondo, que des de la seva talaia de Moncloa teixeix i desteix al seu gust. A partir d'aquí els telèfons cremen al carrer Gènova, perquè això podria portar com a conseqüència la pèrdua gairebé absoluta del seu poder autonòmic, només amb l'excepció de Galícia on té majoria absoluta. Després de la desfeta a Catalunya i el desgast del Bárcenasgate, la decisió de la seva marxa de la seva icònica seu i els rumors de crisis internes, auguraven el qüestionament del lideratge de Pablo Casado. Algú en aquest moment, probablement l'altre guru en aquest cas de la dreta, Miguel Ángel Rodríguez, llançava el seu contraatac en forma de dimissió sorprenent d'Isabel Díaz Ayuso i per tant convocatòria de noves eleccions a Madrid per al proper 4 de Maig. Queda per als historiadors propers si va informar prèviament al seu líder.
La tàctica s'imposava a l'estratègia, els interessos partidistes als col·lectius. Mentrestant, a fora el virus es fregava les mans, sabent que mentre ens barallàvem entre nosaltres el trauríem del punt de mira. No importa la pandèmia, tampoc la crisi econòmica en què estem immersos, ni el patiment dels que la pateixen, dels que lluiten cos a cos contra ella, ni els sectors econòmics arrasats, o els milers de llocs de treball destruïts i en perill. Només càlculs electorals, màrqueting, estudis demoscòpics. No s'intueix ètica per als no creients, ni moral per als que sí que ho són, ni tan sols el mínim escrúpol a l'hora d'executar les seves ambicions.
En aquesta política líquida tot val i a les crisis sanitària i econòmica se li uneix una altra més profunda de valors. Hi ha teories d'estudi de comportament humà a través de l'expressió corporal. Així veure la cara d'Ayuso en una roda de premsa plena de mentides i manipulacions, no traslladava la més mínima emoció, tot i que sí s'endevinava en la breu xerrada que va mantenir amb els seus conseller allí presents abans de la mateixa. Semblava que els estava comunicant que tot el pla es posava en perill, per les mocions de censura presentades a corre-cuita per Més Madrid i PSOE. Més despropòsit afegit a el ja existent, que sumia a la ciutadania en un mar d'incertesa i perplexitat.
Hi haurà eleccions o es debatran les mocions? Els experts es posaven en moviment analitzant lleis, reglaments, traient conclusions diverses, en molts casos contradictòries. Tenia ganes de llançar-se en paracaigudes enmig del disbarat provocat i cridar amb enuig: així no senyors i senyores polítiques; així no!.
Enmig d'una terrible pandèmia i de crisis econòmiques no toca. El que s'ha de fer és buscar consensos per afrontar els propers mesos, especialment el pont de Sant Josep i Setmana Santa, agilitzar el procés de vacunació i atendre les demandes dels sanitaris, que mentre ells jugaven al Monopoly es trobaven de vaga en defensa dels seus drets, precisament a Madrid i Catalunya. Però no, Redondo i Rodríguez han decidit dedicar-se a aquesta baralla de galls i com a conseqüència ficar-nos a tots en ella.
Què passarà a partir d'ara? A l'hora d'escriure aquest article resulta arriscat aventurar res, tot i que fa olor de que sigui la justícia la que decideixi i ja se sap com està. Si accepta que la presentació de la mocions de censura prevalguin, amb el grau d'enuig de Cs (cal escoltar i llegir a Aguado o Garrido), el probable és que sortissin endavant. Fins i tot després de el moviment realitzat per Carmena sense necessitar els vots de Mas Madrid i Podem, ja que PSOE més Cs i els 4 de Carmena donen. Això podria permetre repetir la jugada de Múrcia i que el Aguado afligit d'avui, paradoxes de la destinació, fos el substitut d'una Ayuso per al desballestament. Després quedaria veure quines conseqüències tindrà per a l'Ajuntament d'Almeida. Ha estat patètic veure-li enxampat fora de joc coneixent el que estava passant literalment per la premsa.
A l'igual que li ha passat a qui sona com a més que probable successor d'una Casat en hores baixes, Núñez Feijóo, que casualment a aquesta hora es trobava reunit amb el ministre Ábalos aliè a terratrèmol, tal com s'ha observat per la cara posada davant la pregunta d'una periodista a la roda de premsa posterior. En el cas que s'imposés la celebració d'eleccions tot quedaria obert. Però avancem una hipòtesi, si el PSOE (Rodó-Sánchez) repeteix la jugada mestra de l'efecte Illa de Catalunya i posa com a cap de cartell a Margarita Robles, la ministra més valorada a hores d'ara, aquest "efecte Robles" podria donar la volta a les enquestes actuals. O com a mínim obligar Ayuso i el PP a haver de recórrer a VOX, probablement a un preu molt més alt, sense descartar la seva exigència d'entrada en el govern. Dóna la sensació que el que ha passat aquest matí del 10, ha provocat que un dels damnificats sigui Pablo Casado, menyspreat a Múrcia i probablement a Madrid. Potser els únics realment informats hagin estat Iván Redondo i MA. Rodríguez. Terrible però cert. Els que han convertit la política del nostre país en una baralla de galls en un pati de col·legi.
Nous temps s'obren en aquesta política líquida, tot i que potser l'anàlisi que val per avui deixi de ser útil a penes 24 h després"
I va encertar plenament José Luis Úriz, l'anàlisi ha caducat el mateix dia de la seva publicació, i s'ha capgirat la situació amb els tres trànsfugues de C,s a Múrcia i el contraatac amb uns altres trànsfugues de VOX. Això ahir divendres. Avui dissabte, ningú ho sap, ni els gurus del PP i PSOE. Això s'enfonsa en la misèria sòlida i no líquida. ¿Quo vadis política?
He leído poco a poco la entrada. Un artículo tan largo lleva a errores si se lee rápido.
ResponEliminaYo, para no poner más de lo que hay, lo resumiría diciendo que nuestro problema es votar listas cerradas. ¿Porqué?. Porque guste o no, cuando se vota se vota al partido, y esos escaños pertenecen al partido, no a las personas.
Soy partidario de las listas abiertas, y de que se voten a personas , evidentemente según el proyecto del partido. No se votará conservadores por más que te guste un individuo dentro del grupo.
¿Ahora qué? Ahora hay que pagar tres transfugas más. 20 millones de coste . La paralización de todas las ayudas a los que las pasan mal y la subida espectacular del Le Pen peninsular, que ha venido para quedarse, y no porque valgan nada, sino porque quien les tendría que hacer sombra demuestran que valen lo mismo.
oju, que hi ha tres expulsats de VOX que poden contrarrestar als 3 trànsfugues de Cs. Aixó és una casa de putes sense mestressa.
ResponEliminaLlistes obertes no les vauerem mai, malgrat En Daniel Fuente les demani dia si dia també. Per cert que Daniel es deu recordar de mi quan ja fa temps li vaig dir que Cs seguiria les passes de UPyD.
Salut
Si, lo hemos hablado en varias ocasiones, y ciertamente ya hace tiempo lo dices. En sinceridad yo esperaba que duraran un par de años más, hasta que Sanchez les sacara el jugo cogiendoles los votos por si el Iglesias le hace la cama, no te engaño, y no la corta visión de Arrimadas que la ha cagao de todas todas.
ResponEliminaTemo a Vox. Van a más, mucho más, no han tocado techo ni por mucho. Aquí se deberían dejar de tonterías y juntarse y bajar los decibelios. Menos declaraciones de Tuiter de la Borrás e intentar rehacer el tinglado empresarial. Menos simbolismos y más por la papeo y el comercio, que esto está hundido por la pandemia, las manifestaciones y la poca alegría que hay entre la gente.
salut
Vox seguirá el mismo camino que Ciudadanos, aunque la caída pueda ser un poco más larga. Los partidos antinaturales no tienen futuro, fíjate en Podemos como va para abajo también, y eso que parecían sólidos, pero también son líquidos.
EliminaSalut, y AZTRAluego cocodrilo.
Sistemas inestables,en Física,los gases se mueven continuamente dentro de su recipiente que los contienen creando presión sobre las paredes.La política actual,hay que acostumbrarse,ya no es cosa de dos partidos,es más bien de pactos,lo malo es que no saben pactar y les mueven intereses ocultos y difíciles de encajar.Al final lo mismo,volvemos al estado sólido de la materia,donde las moléculas están atrapadas y no se mueven(aunque también hay movimientos,pero menos).O sea a los dos partidos de siempre,uno que se dice de centro izquierda y el otro de centro derecha,la querencia por el centro.
ResponEliminaAquí Cataluña,lo mismo,quieren unise por su amor al independentismo,pero que no,al final igual,izquierda y derecha,un dos tres....
Quieren unirse por su amor al independentismo, pero no se tragan. Ayer ya la lió la Borràs con su erróneo discurso, olvidándose de Torrent. Como diria Groucho, no se equivoquen, es realmente idiota.
ResponEliminaSi, pero la idea de Borrás, creo, es poner límite a esta nueva legislatura, antes de que el Tribunal Supremo la inhabilite por corrupción; sabemos está imputada por los delitos de falsedad documental, fraude administrativo, prevaricación administrativa y malversación de caudales públicos, supuestamente cometidos cuando era directora de la Institución de las Letras Catalanas, donde habría fraccionado contratos para beneficiar a un amigo. Aunque
ResponEliminala CUP ya puso sus pegas a la candidatura de Borràs cuando el Carles Riera dijo que el “independentismo no se puede permitir en la presidencia del Parlament ni una sombra de sospecha". Pero los antisistema ya han sido absorbidos por el sistema y, por primera vez y gracias precisamente al pacto con JxCat y ERC, forman parte de la Mesa del Parlament. Incluso mi buen Oriol Junqueras cuestionó que Borràs fuera candidata el 14F por el mismo hecho. Y es seguro que la Borrás quiera que su inhabilitación se produzca, no por esa causa de corrupción, sino por la vía del simbolismo independentista --tipo Torra-- o la tramitación de iniciativas legislativas que incumplan la ley --tipo Carme Forcadell, que está encarcelada, o el propio Torrent, que también ha sido enjuiciado, y que como bien has dicho, nadie dijo un sólo recordatorio en el día de ayer.
Mira, ja n'estic fins als collons de tan simbolisme, i més en aquest cas en que Borrás sap de ben cert que serà inhabilitada per corrupte, i en aquest cas hi podriem deixar a banda el presumptament, perquè la percepció és que la han pillao con el carrito del helao, i les acusacions semblen molt sólides.
ResponEliminaSalut
Jo moltes vegades tinc una visió de la política com si estigués veient un episodi del Polonia ... n'hi han vegades que la realitat supera la caricatura, realment és un espectacle, a més a més te queda la intriga de què passarà el proper capítol.
ResponEliminaTeniu que reconèixer que és molt mes divertit que l'època del bipartidisme. Veure a la dreta apunyalan-se entre ells ... sempre l'han fet però a l'època de Rajoy i Aznar el feien sotovoce i ara han perdut la vergonya ... veure subornar a tres polítics a plena llum del dia, es una cosa nova. Tota la política espanyola dona vergonya aliena.
Ara, la política catalana no la veig tan rastrera (és obi que no soc objectiu) ... te altres defectes, però no amb aquest toque quasi mafiós de l'espanyola.
A mi el discurs de la Borràs em va emocionar i no m'he penedit d'haver-li donat el meu vot.
O sigui, que a mi la política m'agrada des de la distància perquè em dona emocions o risas com si estiguesi veient una pel·lícula o llegint una novel·la
Mort Berlanga, el Polonia és al que més s'assembla la política espanyola. Quan al discurs de la Borrás, a mi no em va agradar gens, va ser fins i tot ofensiu. Diuen que quan algu t'enganya per primera vegada, la culpa és de l'altre, però si ho fa per segona vegada la culpa es teva. A més va tenir la santa barra d'ignorar a Torrent, aquesta senyora es bastant menyspreable a banda que té un to de veu, una manera de parlar francament desagradable. Tot són gustos, clar!
ResponElimina