💭La intel·ligència artificial destruirà una quantitat ingent de llocs de treball els pròxims anys. No només els de baixa qualificació i salaris, sinó llocs de treball de «coll blanc» de mitjana o elevada qualificació que comporten tasques que poden fer ara robots intel·ligents i algoritmes que prenen decisions (que abans feien les persones). Les decisions sobre concessió de crèdits que depenien dels directors d’oficines bancàries ara les fan de forma més ràpida i segura els algoritmes. Passa en altres professions, com diagnòstics mèdics, sentències judicials o tràmits o tasques que abans realitzaven registradors i secretaris d’ajuntaments.

He tornat a sentir aquest pronòstic aquest dijous en un acte a València amb què es presentava en societat la nova Fundació LAB Mediterrani, promoguda per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE). El tema escollit per al debat va ser el que planteja un interessant i suggestiu llibre dels professors i emprenedors Luis Moreno i Andrés Pedreño: ‘Europa frente a EEUU y China. Prevenir el declive en la era de la inteligencia artificial’.

Una de les propostes dels autors, compartida per altres experts i estudiosos, per no perdre el tren de la digitalització i, alhora, evitar l’impacte negatiu en l’ocupació, és millorar l’educació. La idea és que si estem més formats els robots no ens podran substituir en les nostres tasques. L’educació ens permetrà escapar-nos de l’amenaça dels robots i els algoritmes.

Confesso que no em sento còmode amb aquesta proposta. Hi ha moltes i molt bones raons per millorar l’educació dels joves i la formació dels treballadors, especialment els aturats. Però l’educació no és la resposta al desafiament que planteja la intel·ligència artificial. Si no és la resposta, hem de tornar a fer la pregunta.

¿Per què les empreses compren més robots dels necessaris per substituir els treballadors existents o evitar contractar-ne de nous? Una resposta intuïtiva és que els robots són més eficients i productius. A més, no plantegen reivindicacions salarials ni fan vagues.

Però les dades disponibles no avalen del tot aquesta explicació. Les investigacions de Daron Acemoglu, un prestigiós economista del MIT, sobre la productivitat de l’economia nord-americana, conclouen que hi ha un excés d’automatització. Aquesta seria també l’explicació al creixement econòmic menys compartit que hem tingut des dels anys 80. Per cert, si són aficionats a les apostes, apostin per Acemoglu com a futur premi Nobel d’economia.

¿Què explica aquest excés d’automatització previ a la Covid-19 i que ara la pandèmia està exacerbant? La resposta d’Acemoglou és la diferent fiscalitat sobre les màquines i els treballadors. En les últimes dècades els governs han reduït de forma contínua la fiscalitat empresarial sobre les màquines, alhora que en subvencionen la compra. Al contrari, els impostos sobre el treball (cotitzacions a la seguretat social) s’han mantingut molt elevats. Així les coses, és lògic que s’estigui produint un excés d’automatització.

La conclusió que podem extreure d’aquesta anàlisi és que la solució a la destrucció d’ocupació no és l’educació, sinó fer tributar els robots i disminuir el cost fiscal dels treballadors. - ANTON COSTAS - elperiodico.cat/ca/