He tornat a sentir aquest pronòstic aquest dijous en un acte a València amb què es presentava en societat la nova Fundació LAB Mediterrani, promoguda per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE). El tema escollit per al debat va ser el que planteja un interessant i suggestiu llibre dels professors i emprenedors Luis Moreno i Andrés Pedreño: ‘Europa frente a EEUU y China. Prevenir el declive en la era de la inteligencia artificial’.
Una de les propostes dels autors, compartida per altres experts i estudiosos, per no perdre el tren de la digitalització i, alhora, evitar l’impacte negatiu en l’ocupació, és millorar l’educació. La idea és que si estem més formats els robots no ens podran substituir en les nostres tasques. L’educació ens permetrà escapar-nos de l’amenaça dels robots i els algoritmes.
Confesso que no em sento còmode amb aquesta proposta. Hi ha moltes i molt bones raons per millorar l’educació dels joves i la formació dels treballadors, especialment els aturats. Però l’educació no és la resposta al desafiament que planteja la intel·ligència artificial. Si no és la resposta, hem de tornar a fer la pregunta.
¿Per què les empreses compren més robots dels necessaris per substituir els treballadors existents o evitar contractar-ne de nous? Una resposta intuïtiva és que els robots són més eficients i productius. A més, no plantegen reivindicacions salarials ni fan vagues.
Però les dades disponibles no avalen del tot aquesta explicació. Les investigacions de Daron Acemoglu, un prestigiós economista del MIT, sobre la productivitat de l’economia nord-americana, conclouen que hi ha un excés d’automatització. Aquesta seria també l’explicació al creixement econòmic menys compartit que hem tingut des dels anys 80. Per cert, si són aficionats a les apostes, apostin per Acemoglu com a futur premi Nobel d’economia.
¿Què explica aquest excés d’automatització previ a la Covid-19 i que ara la pandèmia està exacerbant? La resposta d’Acemoglou és la diferent fiscalitat sobre les màquines i els treballadors. En les últimes dècades els governs han reduït de forma contínua la fiscalitat empresarial sobre les màquines, alhora que en subvencionen la compra. Al contrari, els impostos sobre el treball (cotitzacions a la seguretat social) s’han mantingut molt elevats. Així les coses, és lògic que s’estigui produint un excés d’automatització.
La conclusió que podem extreure d’aquesta anàlisi és que la solució a la destrucció d’ocupació no és l’educació, sinó fer tributar els robots i disminuir el cost fiscal dels treballadors. - ANTON COSTAS - elperiodico.cat/ca/
La única solución,de que en el futuro se puedan pagar las jubilaciones,es que la riqueza aumentada debida a las nuevas tecnologías vayan a pagar a las mismas,por tributación sobre la producción, las máquinas...Está por discutirse,pero dar una personalidad jurídico laboral a un robot,no tiene sentido,es sólo una máquina más.
ResponEliminaQue tributen los robots se viene hablando por los del Pacto de Toledo desde 2019, pero aún no han decidido nada.
EliminaNo se que decir, FRANCESC. Por una parte, los tributos se hacen por los ingresos generados, así, si una empresa emplea cien humanoides y produce por valor de un millón de euros tributará sobre ese valor, y otra que tenga menos y sus ganancias sean menores , tributará sobre esas ganancias menores, digo yo. Ya ete digo que no lo se. Ahora bien, las peluquerías tributaban por secadores de pelo, que esa es otra. pero no se, insisto, si en realidad se pierde tanto empleo, porque todo se trasforma. Y para que se trasforme hacen falta inventores e individuos que los reparen.
ResponEliminaLo que si es cierto, es que hay empresas que no tributan lo que deberían, sobre todo las digitales, Google, Tuiter, Faceebook, Linkedin, y que viven de la propaganda y de las copias.
Un abrazo
lo de tributar lo que no deberían es otra historia, pero lo de que los robots coticen en la SS es de cajón, de hecho como le decia a Car res los del pacto de Toledo llevan desde 2019 tratando sobre el tema.
ResponElimina