BLOC D'ACTUALITAT


INSTRUCCIONS PER OPINAR


Ser tertulià no vol dir ni de bon tros ser periodista i ser periodista no obliga a ningú a ser tertulià. El tertulià és una professió en si mateixa que poc o gens té a veure amb el periodisme. No vol dir això, ni molt menys, que grans periodistes no siguin també bons tertulians, però són una minoria que acaba convertint-se en la tempesta perfecta d'aquesta classe mitjana professional dominant que, dirigida per aquest o aquell partit a mitges amb determinades ràdios i televisions, converteix les graelles en una maquinària d'agitació i propaganda a el servei del millor postor.

A la manera de Julio Cortazar que ens va deixar instruccions per plorar, per pujar una escala, o per com comportar-nos en les vetlles, Begoña Gómez Urzaiz ens deixa les instruccions per opinar. Prenguin nota si volen vostès dedicar-se a la cosa aquesta d'opinar o de dedicarse a tertulià de guàrdia.

"Si està vostè pensant en fer-se opinador, ja sigui com a tertulià, columnista o tuiter, sàpiga que hi ha una línia monetizable a curt i mitjà termini que consisteix en escandalitzar-molt per coses que cinc minuts abans de saber-les no li importaven gens ni mica. Per exemple: quins quadres hi ha en un museu de Baltimore, qui és la nova directora de Teen Vogue, com és el pla d'estudis en els estudis musicals a la Universitat d'Oxford.

1) És important no informar-se molt sobre aquesta o qualsevol altre qüestió, o, si decideix fer-ho, llegir només el que diuen altres opinadors de la seva corda sobre el tema, perquè si investiga una mica més a fons la mateixa, se li desmunta la columna o la intervenció o el fil de Twitter i ja tenim un problema. Per exemple, podria vostè assabentar-se que a Baltimore no han censurat als artistes blancs, sinó que han venut fons, com fan moltes institucions, per poder comprar més peces d'artistes infrarepresentats, que a l'exdirectora de Teen Vogue no la van fer fora només per uns tuits que va escriure als 17 anys, que a Oxford no deixaran d'ensenyar a Beethoven, sinó que uns pocs professors creuen que estaria bé ampliar el currículum a músics aliens a la tradició europea.

2) Amb aquesta informació filtrada i probablement mal traduïda que vostè té, el següent és elevar l'anècdota a categoria i concloure que tot està molt malament, que ja no es pot dir res i que a Shakespeare avui li haguessin muntat un piquet a la seva editorial.

3) Paraules bonus que li donaran un bon SEO i un airet resultón: neopuritanisme, precensura, autocensura, censura a seques, cancel·lat. Si participa vostè de la línia Canallita: agafar-sela amb paper de fumar. És horrible, però funciona. També funciona, fer-se trampes al solitari, o ... jo no sóc un expert, però com ciutadà de a peu crec que .... Parlar del que és políticament correcte i de manera ambigua sobre els migrants o el racisme, segons convingui. Donar la culpa Catalunya o al Govern de torn sempre funciona, i per descomptat negar que en anteriors ocasions s'hagués opinat el contrari al que s'està sostenint en aquest moment.

4) Sort i al toro, o no sabieu que ara els toros són subversius?"

10 comentaris:

 1. Unos buenos consejos, sin duda.
  salut

  ResponElimina
 2. Son sólo un entretenimiento más,miras la caja tonta y te dejas llevar o te duermes.Prefiero hacerlo con Netflix y el fútbol.El Atletico,está quemaoooo.A que gana el Madrizzzz.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ojo al dato, que la liga se la podemos dar al Madrid si ganamos al Atlético en el Nou Camp.

   Elimina
  2. Eso sería el colmo,pero bueno el Barça tiene que aislarse de estas cosas y correr un poco más,pero no dejarlo para la segunda parte.El Kuman que se tome tres tilas,antes de cada partido.

   Elimina
  3. No estuvo muy acertado en el planteamiento en la primera parte, es un error que no es la primera vez que lo comete, ya sabemos que el fútbol es descomplicado.

   Salut

   Elimina
 3. Viva El Caudal Deportivo de Mieres
  esta semana le hemos dado una paliza al Urraxa...si, al Urraca....sólo por llamarse así...

  ResponElimina
  Respostes
  1. El CAUDAL era un clàssic de la segona divisió quan jo era un vailet, els havia vist jugar contra el Sabadell a la vella Creu Alta més d'una vegada.


   Salut

   Elimina
 4. Con estas instrucciones ya puedo iniciar la segunda carrera profesional como tertuliana. Gracias mil.

  Salut i humor Francesc.

  Anna Babra

  ResponElimina
 5. Mira, hablando de opiniones, opinadores y otros animales : la señora ColaCau renuncia a su cuenta de Twitter.

  La buena señora ha descubierto que es agotador pasar el tiempo diciendo cosas cuando realmente no se tiene nada a decir.

  Pero la buena señora quiere disimular su indigencia ideológica diciendo que la culpa de su renuncia son los miles y miles de cuentas falsas promovidas por la extrema derecha para insultarla y desacreditarla.

  Que no se preocupe, ya se desacredita ella sola sin ayuda de terceros.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Vols dir que el compte de Twitter el portaba ella, o un negre li feia la feina.

   Elimina

...
BLOG DE FRANCESC PUIGCARBÓ