Tenim a les nostres les autoritats competents de la DGT i Ajuntaments, enfrascats amb el tema de la regulació de ciclistes, ciclistas i patinets, patinetas, preocupats per la salut física dels seus ciutadans, o per recaptar una mica més de diners per a les arques municipals. Volen que portin el casc, que tinguin una assegurança i una matrícula. El del casc en les bicis és curiós, a la ciutat on fa més falta no és obligatori, i en tant a la matrícula, abans ja existia, s'anava a comprar a l'ajuntament i si no recordo malament costava 5 pessetes.
Què és el que fa que el conductor o conductora d'un automòbil respecti un semàfor en vermell i el d'una bicicleta o bibicleto, patinet o patineta, vianant o viananta opti per no fer-ho? ¿Tenir un carnet de conduir o la por a la sanció? Què passaria si, en lloc de obligar-lo a treure un document de dubtosa utilitat, s'imposessin multes o es requisasen bicis o mòbils als infractors? ¿I, sobretot, què passaria si en comptes de carnet s'obligués a la matriculació i a la circulació amb la cobertura d'una assegurança? o si apliquéssim aquestes mesures als vianants i vianantes?
El conductor o conductora de l'automòbil, sigui per urbanisme, sigui per temor al càstig, compleix en línies generals amb les normes. I si se salta la llei, multa que li cau. Amb els ciclistes i ciclistas, i també amb els patinets i patinetas elèctrics i vianants i vianantes, no passa això. Saben que la multa els caurà només si tenen molt mala sort o els toca un guàrdia urbà o guàrdia urbana purista. I en el cas dels vianants i vianantas, gens innocents en el respecte de les normes de circulació, aquesta sensació d'impunitat es dispara. Per què els vianants i vianantas se salten el semàfor en vermell sistemàticament, quan només estan autoritzats a fer-ho els jubilats i jubilades d'avançada edat? .Per què travessen la calçada per al mig i si és possible en diagonal per trigar més temps? per què prefereixen passejar pel carril bici en comptes de la vorera encara que aquesta sigui molt ampla? per què canvien de sentit de la seva marxa sense avisar ?. I encara no se li ha acudit a la nostra administració crear un impost sobre el desgast que produeixen les soles de les sabates a les voreres.
De fet el vianant o viananta no cap a la ciutat, se li hauria de prohibir circular-hi a peu o corrent, amb la cosa aquesta del running, abans footing i abans córrer a seques. Si de cas, el vianant o viananta per poder circular per la ciutat ha de complir les premisses indicades anteriorment, carnet de vianant o viananta, assegurança (la de l'Ocaso no val) matricula i casc, i tot i així, segueix sobrant i destorbant a les voreres, que estan per als patinets, bicicletes, amotillos i alguna que altra andròmina tipus Segway, que tenen prioritat.
Muchas normas,muchas leyes,pero no hablan de lo más esencial el carril bici diferenciado de la acera y de la calzada,con semaforos diferenciados y señalizaciones claras.En Barcelona se ha avanzado mucho,pero aún queda.Otra cosa son los pueblos,que los pusieron para quedar bien,porque somos de izquierda y eso queda bien.La mayoría en estos pueblos,se ha quitado acera,ya de por sí insuficiente,en este caso veo miradas de terror en personas mayores,cuya movilidad y reacción es torpe,procuro tranquilizarlos,voy a velocidad de peatón por estos lugares,pero reconozco que hay desaprensivos a los que no dudo llamarles la atención.
ResponEliminaAnte el aumento imparable de estos tipos de movilidad,la solución está en el carril.
Claro, en Sabadell por ejemplo tenemos mucho carril bici, pero no en el centro, donde las calles estrechas y con poca acera hacen inviable el carril bici. Y ver a los patinetes por la calzada te aseguro que da miedo por su fragilidad.
EliminaAmigo FRANCESC...Aquí Aristóteles. Hábito, se ha de crear hábitos o vicios, que es lo mismo. A los hábitos se les premia y a los vicios se les castiga.
ResponEliminaDe manera que hoy nadie sube a un coche sin ponerse el cinturón, lo que ya es un hábito.
Cuando se crea hábito ya se vuelve en costumbre, fíjate sino en la mascarilla. Ya no sales sin ella y si no te la pones te encuentras que te falta algo.
Habito. Y eso es lo que se ha de crear con los ciclistas y patinetistas. , hábito, y sino castigo.
Y asunto arreglado. hace 2.800 años Aristóteles ya lo dejó escrito.
Un abrazo
Habito, luego existo.
ResponEliminaEl hábito no hace al monje, son los medios, las técnicas, que lo consigue. La fuerza de las multas lo que hace es disuadir, pero interesa este medio, barato y no contaminante. He visto en la Díagonal dos guardias parando y multado por llevar auriculares, (chicos jóvenes), cuando desde mi bici observo muchísimos conductores con móvil en la oreja. NO se pueden cebar con los patinetes y menos con la bici. El carril independiente es la solucion
ResponEliminaEl domingo por la mañana en el centro andaban dos municipales parando a todos los que iban en patinete. No multaban, les avisaban - supongo -
EliminaEsto lo digo desde el respeto pero hay que reconocer que los que van en bici son seres superiores en todo al resto de los mortales. Y como veo que se ha citado a Aristóteles no quiero dejar de pasar la ocasión para hacerlo también con alguno de sus pensamientos:
ResponElimina"El ciclista es un alma que habita en dos cuerpo; un corazón que habita en dos almas".
"La verdadera felicidad es ir en bici".
"Los bicicleteros tienen raíces amargas, pero muy dulces frutos".
"La reacción del viejo es torpe, pero ya están las almas caritativas para tranquilizarlos sin atropellarlos con la bici; siempre hay almas caritativas y justas".
Pitt, llevo yendo en bici desde los 10 años, cuando no habia carril bici ni nada parecido, aunque si muchos menos coches. Y no tiene más mérito que és muy práctico en una ciudad llana como Sabadell y no muy extensa.
ResponEliminaAristòteles era más del running.