Les incomoditats d'un viatge en tartana, la por als bandolers, l'alegria per l'entrada dels soldats espanyols a la Girona ocupada per les tropes napoleòniques o les qualitats curatives de la llet de burra són algunes de les moltes curiositats que poden trobar-se en un conjunt de cartes familiars dels segles XVI a l'XIX que han estat estudiades per un equip d'investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona. Substituïdes per e-mails i whatsapps Les cartes s'acaben pràcticament a la fi de el segle XX. Actualment, els e-mails, watsaps o gifts, la majoria de les vegades de vida efímera, monopolitzen la comunicació. És un fenomen nou, perquè fins a finals de segle XX la vida quotidiana de les famílies, les seves impressions, les seves opinions, els seus sentiments, s'expressaven de forma generalitzada a través de les cartes.


Sense anar tant lluny, tinc un llibre que em va regalar en Miquel, el títol és "El libro de la Salud". No té més, a  banda que està editat al 1914, si no fos perquè dins hi ha una carta, datada al 5 d'octubre de 1916, la carta l'escriví Ricardo Pradels des de Palencia i anava adreçada a Manuel Girbau de Sabadell. La carta es personal i em produeix un cert pudor publicar-la, entrar en la intimitat de dues persones, ja que a banda de questions técniques relacionades amb el téxtil, en ella, es parla de malalties i aspectes personals que entenc es millor no divulgar, pero está molt ben redactada, amb una lletra pulcra i armoniosa, i comença així...

"Palencia, 5 de octubre de 1916

Sr.Don Manuel Girbau

                  Sabadell


Muy señor mío: En el mes de julio del año ppdo, obtuve la cátedra de Gimnasia del instituto de Soria, en cuya capital he estado hasta el 16 de agosto del corriente, fecha en la que me he trasladado al Instituto de esta ciudad, en cuya calle de Menéndez y Pelayo, 23 2º me tiene a su disposición...."

El cas és que el llibre de la salud està escrit per Ricardo Pradels, 'cartas de un médico destinadas a la lectura en escuelas elementales', i aquest llibre imagino el va regalar Pradels a Manuel Girbau i es a dins on he trobat la carta. El llibre costava 1 pesseta, i suposo que en Miquel el devia trobar als encants. Si us interessa el podeu trobar aquí per només 10 euros.

Les cartes, la correspondencia dona per a molt en el camp de la literatura, el teatre o el cinema, recordar només la meravellosa pel·lícula 'El carter i Pablo Neruda', i molts altres que ara no cal esmentar, però si fer-ho en el sentit que aquesta carta del Sr.Pradels és d'un ciutadà, i aixó en un futur quan pretenguin reconstruir el nostre presente que serà passat, ja no hi haurà cartes de ciutadans com aquesta, ni fotos en àlbums, tot estarà dins del nùvol, el que perdrà la seva gracia, o amb una mica de sort ja no hi serà, si com sembla el núvol fa un pet com en el conte del Patufet un dia d'aquests, i aquests records es perdran inexorablement en el temps com llàgrimes en la pluja, igual que els de Roy Batty.