La PAU valenciana pregunta: "En què consisteix per a vostè ser patriota" -
lavanguardia.com.

Com diría Aymeric Laporte, vaja pregunta. Als passadissos no es parlava d'una altra cosa: "En què consisteix per a vostè. Ser patriota". Es tracta d'una pregunta de l'examen de castellà que val dos punts i que forma part del bloc de producció escrita. Concretament, demana "un text en registre formal, d'entre 200 i 300 paraules" sobre aquesta qüestió. La pregunta es formula a partir del text que havien de analitzar els estudiants, l'article d'opinió 'L'estirp dels equidistants' del periodista Vicente Vallés publicat al diari La Razón el passat 25 d'abril. En ell recorre part de la vida de Manuel Chaves Nogales per reivindicar que la defensa de la Transició espanyola no vol dir ser "equidistant", ja que el periodista i escriptor va criticar "extremistes a dreta i esquerra". A més, Vallès recomana l'obra 'A sangre y fuego'. Héroes, bestias y mártires de Españade Chaves Nogales perquè "ajudaria a reflexionar a uns quants exaltats que avui ocupen llocs rellevants en la nostra política i que xipollegen en l'odi, perquè per a ells odiar és més fàcil de respectar".

"Els que, en l'exercici de la seva llibertat, segueixen recolzant aquell pacte democràtic són assenyalats pels nous inquisidors com a part d'una menyspreable estirp de equidistants. Perquè es menysprea i es persegueix el moderat i només s'accepta l'adhesió indestructible, sigui per convenciment fanàtic o per por", apunta Vallès en el text que ha format part de la PAU valenciana.

Bé està tenir una pàtria natural, adoptiva o militar, però els patriotismes ¿no són una hipertròfia? es preguntava Fuster. Millor sense himnes, sense banderes, sense visques, sens déus, sense pàtries, sense odi, sense violència. "Ubi bene, ibi patria".